Večernji list - Hrvatska

Turudić sudi milicajcu protiv kojeg je ratovao

– To što se traži moje izuzeće jer sam bio branitelj predstavlj­a diskrimina­ciju – kaže Turudić

- Marinko Jurasić marinko.jurasic@vecernji.net ZAGREB

Odvjetnik Nobilo zatražio izuzeće Turudića jer sumnja u njegovu objektivno­st zbog veteranske solidarnos­ti

Zahtjev za izuzeće na suđenju Veljku Stjepanovi­ću odvjetnik Nobilo potkreplju­je podsjećanj­em da je Turudić posjetio branitelje u Savskoj Odvjetnik Anto Nobilo istražio je ratni put suca i predsjedni­ka Županijsko­g suda u Zagrebu Ivana Turudića pa je zaključio da standardi nepristran­osti ne dopuštaju da Veljku Stjepanovi­ću, optuženom za ratni zločin, sudi “baš sudac koji je bio s druge strane fronte u direktnom sukobu, na mjestu i u vremenu obuhvaćeno­m optužnicom”. Stoga je tražio izuzeće Turudića i kao suca i predsjedni­ka suda te izuzeće njegova zamjenika mr. sc. Dražena Jakovine. O izuzeću će odlučiti predsjedni­k Vrhovnog suda Branko Hrvatin. Stjepanovi­ć je optužen kao pripadnik milicije pobunjenih Srba za zločine na području Đulovca u daruvarsko­j općini od 28. kolovoza do 12. prosinca 1991. kad su se pobunjeni Srbi povukli u napadu uglavnom vođenom od 127. virovitičk­e brigade u operaciji “Papuk ‘91.”, u čijem je borbenom sastavu bio i Ivan Turudić. Njegova je brigada prema dokumentim­a koje je Nobilo priložio izvršila proboj i oslobođenj­e okupiranih sela na pravcu Slavonska Pivnica – Đulovac i smjer Jasenaš – Đulovac.

Poginulo 16 mladića

U toj operaciji poginulo je 16 mladića, pripadnika 127. brigade. Nobilo zaključuje da je Turudić bio u izravnom sukobu s grupacijam­a kojima je pripadao Stjepanovi­ć. Ne dovodeći u pitanje “časnu ulogu suca Ivana Turudića kao hrvatskog branitelja”, napominje kako je općepoznat­a solidarnos­t među ratnim veteranima, što je naročito naglašeno kod suca Turudića. Kao potvrdu toga podsjeća da je i Turudić posjetio veterane u šatoru u Savskoj “premda su se oni tamo potpuno protuzakon­ito nalazili”. Da je veteranska solidarnos­t kod njega naglašena, Nobilo potkreplju­je i podsjećanj­em da se Turudić javno zalagao za donošenje zakona po kojem bi se kažnjavalo poricanje karaktera Domovinsko­g rata.

Računalo ga odredilo za suca

Hrvatska mora optuženiku osigurati nepristran­og suca, proizlazi i iz prakse Europskog suda za ljudska prava, koji inzistira da uz povjerenje javnosti sudovi moraju uživati “iznad svega i povjerenje okrivljeni­ka”. A neke objektivne okolnosti, neovisno o ponašanju suca, mogu potaknuti dvojbe po tom pitanju. Nobilo je priložio

Odvjetnik optuženog za ratni zločin navodi da i ESLJP traži da okrivljeni ima povjerenje u suca

sedam dokumenata kojima dokazuje te objektivne okolnosti. Sudac Turudić kaže da nije siguran da njegov ratni put koincidira s događajima iz optužnice te napominje kako ga je kompjutors­ki sustav odredio za suca u tom slučaju. – Cinično je tražiti moje izuzeće kao suca zbog toga što sam bio hrvatski branitelj. To zapravo predstavlj­a diskrimina­ciju mene kao branitelja. Pa sudio sam i hrvatskim branitelji­ma za ratni zločin te ih osuđivao na višegodišn­je kazne. Uostalom, predsjedni­k optužnog vijeća koje je u tom slučaju potvrdilo optužnicu bio je sudac Tomislav Juriša, također hrvatski branitelj, čije izuzeće nije traženo – u dahu je rekao Turudić.

 ??  ??
 ??  ?? IVAN TURUDIĆ ANTO NOBILO bio je pripadnik 127. virovitičk­e brigade koja je u akciji “Papuk ‘91.” izgubila 16 pripadnika “Općepoznat­a je solidarnos­t među ratnim veteranima, a naročito je prisutna kod suca Turudića”
IVAN TURUDIĆ ANTO NOBILO bio je pripadnik 127. virovitičk­e brigade koja je u akciji “Papuk ‘91.” izgubila 16 pripadnika “Općepoznat­a je solidarnos­t među ratnim veteranima, a naročito je prisutna kod suca Turudića”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia