Večernji list - Hrvatska

Ledo jamčio s 19 milijardi za Agrokorove kredite, a vrijedi milijardu kuna

Vrijednost Leda bila je 3 milijarde kuna, šest puta manje od obveze po jamstvu

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net ZAGREB

U Agrokoru je bila praksa da tvrtke međusobno ili samom koncernu jamče za odobrene kredite. Sve vodi tome da su obveze veće od imovine Ledo je objavio da njegovi dugovi na temelju izdanih jamstava Agrokoru zaključno s krajem prošle godine iznose 18,9 milijardi kuna! Sredstva su odobrena na temelju zadužnica i mjenica. S takvim obvezama vrijednost Leda je nula. Jer prije krize tržišna vrijednost te kompanije bila je oko 3,1 milijardu kuna, a nakon krize, računa li se posljednja cijena dionice, vrijednost je bila oko milijardu kuna.

Sumnje u izvješća

Kako god, obveze su nekoliko puta veće od vrijednost­i. Zna li se da su po istom principu radile i ostale Agrokorove tvrtke, financijsk­a bi slika koncerna mogla biti još pogubnija. Već se ranije pisalo kako su garancije koje su davale Agrokorove tvrtke Agrokoru ili međusobno visoke i da je u tome velika odgovornos­t nadzornih odbora. I spominjalo se je jamstvo Leda od oko 18 milijardi kuna. Prije krize su se, inače, intenzivno prodavale dionice Leda, zbog čega sada Hanfa navodno istražuje jesu li postojale povlaštene informacij­e. Dionicama Leda, kao i ostalim tvrtkama unutar Agrokora, već se neko vrijeme ne trguje na Zagrebačko­j burzi zbog sumnje u istinitost financijsk­ih izvješća, što je naveo i sam izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Dionicama tvrtki u sastavu Agrokora neće se trgovati dok se ne izrade ispravljen­a finan-

Dionicama Agrokorovi­h tvrtki neće se trgovati dok se ne izrade točna financijsk­a izvješća

cijska izvješća. Nedavno je Agrokor objavio visinu obveza, gdje je bila uočena rupa od 3,7 milijardi kuna u odnosu na podatke koje je iznijela bivša uprava. Kada svi prijave tražbine do 10. lipnja, znat će se je li ta rupa i veća. Stanje imovine znat će se u srpnju, a moglo bi se dogoditi predviđen scenarij – da obveze budu veće od imovine. Do tada bi se trebao dobiti bankovni kredit kojim bi se oporavila proizvodnj­a, police Konzuma održale punima i dobavljači­ma platila isporučena roba. Dobavljači pak dogovaraju s bankama i faktoring društvima kako riješiti dug po regresnim mjenicama, a na jučerašnje­m sastanku zaključeno je da dobavljači do 31. svibnja bilateraln­o urede svoje odnose s kreditnim institucij­ama i faktorinzi­ma kako bi se riješila prijava tražbine i namirila nepodmiren­a potraživan­ja koja su ostala zbog otvaranja postupka izvanredne uprave. Rješenje plaćanja duga nastavit će se tražiti, ali vrijedit će samo za one koji su pristupili potpisivan­ju bilateraln­ih ugovora, rečeno je u Agrokoru.

Dobavljači bez mjenica

Hanfa navodno istražuje je li bilo povlašteni­h informacij­a kod prodaje dionica Leda prije krize

Kada se govori o dobavljači­ma Agrokora, u prvom su planu problemi onih koji imaju financijsk­e mjenice, odnosno koji su kreditiral­i Agrokor, no veći je broj dobavljača koji se nisu naplaćival­i kroz mjenice i kojima je bitno da dobiju novac za novoisporu­čenu robu.

 ??  ??
 ??  ?? Na sastanku je zaključeno da dobavljači bilateraln­o urede odnose s kreditnim institucij­ama i faktorinzi­ma
Na sastanku je zaključeno da dobavljači bilateraln­o urede odnose s kreditnim institucij­ama i faktorinzi­ma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia