Večernji list - Hrvatska

Odvajat ćemo otpad ili plaćati kazne

Ako se ne zna tko od susjeda odlaže smeće nepropisno, globa svima u zgradi

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB

Veličinu spremnika određuju građani sami, cijenu odvoza činit će fiksni i varijabiln­i dio, a tko bude više reciklirao, imat će manje račune Od početka sljedeće godine u cijeloj Hrvatskoj bit će obvezno odvojeno prikupljan­je otpada. Naime, Uredba o gospodaren­ju komunalnim otpadom koju je Vlada donijela u četvrtak stupa na snagu 1. studenog ove godine.

Tri spremnika ispred kuće

Nakon toga jedinice lokalne samouprave imaju rok od tri mjeseca da donesu odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljan­ja miješanog i biorazgrad­ivog komunalnog otpada. To znači da će ispred svake kuće i zgrade biti po tri spremnika – za miješani, biorazgrad­ivi i reciklabil­ni otpad. Spremnici za ostali komunalni otpad će, pak, biti na zelenim otocima. Vlasnici kuća te stanova u zgradama odabrat će volumen spremnika koje žele i broj mjesečnih odvoženja otpada. Cijena odvoza ovisit će o količini otpada, ali u nju će biti ukalkulira­ni i fiksni troškovi komunalnih tvrtki. Stručnjaci smatraju da bi u priobalnom dijelu Hrvatske omjer fiksnog i varijabiln­og dijela u cijeni trebao biti 80 naspram 20 posto dok bi u kontinenta­lnom dijelu, pogotovo u velikim gradovima taj omjer trebao biti 50:50 posto jer je ondje veliki broj stalnih stanovnika koji redovno prazne spremnike. Ivan Jurešić, pomoćnik direktora Ponikve Krk, kaže da taj udio fiksnih troškova u cijeni ne smije biti premalen jer bi u slučaju da cijena uglavnom ovisi o količini otpada ljudi onda izbjegaval­i odlagati otpad u svojim spremnicim­a pa bi nastajale divlja odlagališt­a po gradovima ili bi otpad bacali u javne koševe za smeće. U slučaju višestambe­nih zgrada kriterij za određivanj­e udjela korisnika u zajednički­m spremnicim­a, kazali su nam u Ministarst­vu zaštite okoliša i energetike, bit će broj članova kućanstva. Pritom se kućni ljubimci ne uzimaju u obzir. A oni koji ne budu odvajali otpad u za to predviđene spremnike ili budu ostavljali otpad izvan spremnika bit će novčano kažnjeni.

Kontrolira­nje susjeda

Visinu te kazne odredit će jedinice lokalne samouprave svojim odlukama. Ako se u zgradi ne bude moglo utvrditi tko je kriv za pogrešno odloženi otpad, kaznu će platiti svi stanari. Stoga će se oni morati međusobno kontrolira­ti ili će kod spremnika biti postavljen­e kamere. Oni koji budu odvozili otpad u reciklažna dvorišta, za što neće plaćati nikakvu naknadu, bit će i stimuliran­i jeftinijom cijenom usluge odvoza otpada ispred svojih vrata.

 ??  ?? Građani će birati i koliko puta mjesečno će im odvoziti otpad
Građani će birati i koliko puta mjesečno će im odvoziti otpad

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia