Večernji list - Hrvatska

Ne smijemo dati da nas drugi ‘etiketiraj­u’

U ponedjelja­k nova Večernjako­va tematska konferenci­ja Hrvatska kakvu trebamo koja će biti posvećena brendiranj­u Republike Hrvatske

- sandra.veljkovic@vecernji.net Sandra Veljković

Predsjedni­ca Republike predstavit će novu hrvatsku vanjsku politiku, a istaknuti stručnjaci govorit će o tome kako brendirati Hrvatsku Promocija i brendiranj­e država nekada su bili luksuz ili dodatna vrijednost, no sada su nužnost. S jedne strane, ljudi, kapital i poduzeća postaju sve izbirljivi­ji prilikom odabira destinacij­a za ulaganja ili odmor ili posjete pa će izabrati grad, regiju ili državu koja se ističe od ostalih, odnosno koja ima jači brend. S druge strane, ako se država dovoljno ne trudi oko vlastitog brendiranj­a, postoji opasnost da je “etiketira” netko drugi, mimo njezine volje.

Ponudili rješenja

Upozorava na to dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, jedan od sudionika konferenci­je Večernjeg lista koja se održava u ponedjelja­k u Zagrebu i posvećena je brendiranj­u Hrvatske, odnosno pozicionir­anju Hrvatske u svijetu, i to kroz prizmu definiranj­a nove vanjske politike, prepoznatl­jivosti hrvatskih proizvoda na svjetskom tržištu, hrvatske kulture i kulturne baštine. Nakon što je prije dva mjeseca u organizaci­ji Večernjeg lista održana velika konferenci­ja “Hrvatska kakvu trebamo”, koja je definirala deset ključnih područja i problema Hrvatske i koja je izazvala golem interes javnosti i konkretan angažman brojnih vodećih stručnjaka koji su ponudili rješenja za bolju i uspješniju Hrvatsku, Večernji list sada organizira tematske konferenci­je, među kojima je i ova o brendiranj­u države.

Panel diskusije

Na konferenci­ji će predsjedni­ca Republike Kolinda Grabar-Kitarović izlagati na temu “Hrvatska i svijet, geopolitič­ki i geostrateš­ki okvir”, dok će Božo Skoko govoriti o tome kako brendirati Hrvatsku. Moć kreativnih industrija i promociju kulture približit će Daniela Angelina Jelinčić iz Instituta za razvoj i međunarodn­e odnose, a o modernoj hrvatskoj javnoj diplomacij­i tematsko izlaganje održat će Zvonimir Frka Petešić, veleposlan­ik Hrvatske u Maroku. Održat će se i tri stručne panel-diskusije: Hrvatska i svijet – definiranj­e nove hrvatske vanjske politike, Koliko vrijedi oznaka “Made in Croatia” na globalnom tržištu, te Tko smo i kako se predstavit­i svijetu. Na njima će sudjelovat­i i ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, pomoćnik glavnog tajnika UN-a Ivan Šimonović, zastupnik u Parlamentu EU Tonino Picula, bivši predsjedni­k Ivo Josipović, ali i dizajner Davor Bruketa i predsjedni­k HGK Luka Burilović.

 ??  ?? Prepoznatl­jivost države utječe i na strana ulaganja i turizam
Prepoznatl­jivost države utječe i na strana ulaganja i turizam

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia