Večernji list - Hrvatska

Bila je savjesna suradnica, ali nismo puno znali o njenom privatnom životu

Policajci se boje zatražiti psihološku pomoć u strahu za posao, a problem je i nedostatak psihologa, kaže Edin Sarajlić iz Sindikata policije Hrvatske

- Ivica Beti

Varaždina, policijska službenica krim-odjela za mladež u PU varaždinsk­oj, nestala u nedjelju. Nakon gotovo četiri dana potrage nađena je na stražnjem sjedištu Renault Clija, u kojem se odvezla od kuće. Nadzorne kamere snimile su je kako prelazi hrvatsko-slovensku granicu na prijelazu Mursko Središće – Petišovci, gdje je u nedjelju posljednji put lociran i njezin mobitel. Slovenska policija utvrdila je da nema tragova kaznenog djela, što upućuje na to da je počinila samoubojst­vo. Koliko je zasad poznato, nije ostavila oproštajno pismo.

Strah od stigmatiza­cije

– Na žalost, to nije ni prvi ni zadnji slučaj. Psihološka pomoć predviđena je Zakonom o policiji u situacijam­a u kojima policijski službenik doživi neku traumu, no problem je što su mnogi naši kolege u strahu da će ih se, ako zatraže pomoć, stigmatizi­rati. Boje se za posao. Na inzistiran­je sindikata u zakon je ušlo da takav oblik psihoške pomoći služi isključivo kao preventivn­a metoda za, ne daj Bože, neku težu posljedicu – kaže Edin Sarajlić, glavni tajnik Sindikata policije Hrvatske. S. Vugrinec bila je i voditeljic­a Županijsko­g tima za suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji te nasilja nad ženama i kaznenopra­vnu zaštitu djece policijska službenica za mladež. – Bila je zaista izuzetno korektna i savjesna suradnica. O njezinu privatnom životu, na žalost, nismo znali mnogo – kaže Nebojša Buđanovac, voditelj Tima za krizna stanja Crvenog križa. Poznanici kažu da se nije dalo naslutiti da ima neke probleme, bilo u privatnom ili poslovnom životu. E. Sarajlić poziva kolege da ne izbjegavaj­u psihološku pomoć. Policajci obavljaju očevide na mjestima ubojstava, teških nesreća, ranjavanja i zlostavlja­nja, što kod nekih može ostaviti posljedice. U posljednji­h godinu dana samoubojst­vo je počinilo nekoliko policajaca. Početkom siječnja pokopan je Ivan Moguš (35) iz Zagreba. – Psihološka pomoć mora biti puno jača. Problem je što je u MUP-u svega nekoliko psihologa, možda troje ili četvero. Nemamo organizira­nu pomoć na način da u svakoj policijsko­j upravi imamo psihologa kvalificir­anog za rad s policijski­m službenici­ma.

Određena obdukcija

Slovenska policija utvrdila je da nema tragova kaznenog djela

Želimo da MUP osigura pravu psihološku pomoć kako to zakon propisuje, a da policijski službenici shvate da je to normalna stvar, a ne da se boje da će biti kažnjeni drugim radnim mjestom ili otkazom – napominje. Nakon pronalaska tijela S. Vugrinec određena je obdukcija u bolnici u Murskoj Soboti.

U posljednji­h godinu dana samoubojst­vo je počinilo nekoliko policajaca

 ??  ?? Suzana Vugrinec bila je službenica krim-odjela za mladež u PU varaždinsk­oj
Suzana Vugrinec bila je službenica krim-odjela za mladež u PU varaždinsk­oj
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia