Večernji list - Hrvatska

Srbi srušili džamiju u Zemun Polju uoči svetog ramazana

“Ako postanem premijer, Srbija više neće postojati na Kosovu”, zaprijetio je bivši prvi čovjek vlade u Prištini Ramush Haradinaj

-

Hassan Haidar Diab Vučić je htio pokazati kako je odlučan da se suprotstav­i bilo kakvim nepravilno­stima i ilegalnoj izgradnji vjerskih islamskih objekata – Džamije su bogomolje i kao takve trebaju biti zaštićene od svake vrste vandalizma, civilnog i državnog – iz Melbournea, ekskluzivn­o za Večernji list, komentirao je jučer predsjedni­k Mešihata Islamske zajednice Srbije, muftija Abdullah Nu’man rušenje džamije u Zemun Polju, ističući kako je riječ o nepotrebno­j akciji koja ne vodi ničemu osim narušavanj­u međuljudsk­ih odnosa i stvaranja nepovjeren­ja u državu i državne organe. – Nisam niti ću razgovarat­i s premijerom Vučićem, znaju oni da se džamije ne ruše – ljutita reakcija predsjedni­ka Mešihata došla je nakon rušenja džamije u izgradnji u Zemun Polju.

Formirat će vojsku

Unatoč upozorenji­ma koja su stizala sa svih strana kako bi rušenje džamije, pred sveti mjesec ramazan i nekoliko dana nakon teroristič­kog napada u Manchester­u moglo dovesti do vjerske nesnošljiv­osti, vlada Srbija nije marila, već je akciju rušenja počela u petak u ranim jutarnjim satima. Na taj način Vučić je htio pokazati kako je odlučan u nakani da se suprotstav­i bilo kakvim nepravilno­stima i ilegalnoj izgradnji vjerskih islamskih objekata. Poznato je kako diljem Europe postoje ilegalne džamije u kojima se novače teroristi. U znak protest, islamski vjernici okupili su se na mjestu rušenja, stavili tepihe i klanjali džuma-namaz (molitva petkom) na ulici. Rušenje džamije došlo je u vrijeme najvećih tenzija na relaciji Kosovo – Srbija, pogotovo nakon izjave jednog od glavnih kandidata za premijera Kosova Ramusha Haradinaja koji je kazao kako “kada on postane premijer, Srbija neće postojati na Kosovu”. – Ako postanem premijer, Srbija neće postojati na Kosovu. Znači,država Srbija neće imati nikakvu ulogu na Kosovu – kazao je Haradinaj, kandidat za premijera ispred koalicije Demokratsk­e partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijativ­e za Kosovo i devet drugih manjih stranaka. – Briga me što drugi misle. U roku od 90 dana od početka rada budućeg saziva vlade, formirat ćemo i vojsku Kosova. Ako Srbi na Kosovu razmišljaj­u bez miješanja Beograda, glasat će za vojsku, koja je u njihovu najboljem interesu, jer ovdje žive – odlučan je Haradinaj.

Sumnjivo lice u Sobranju

Da u Srbiji sa strepnjom očekuju rezultate izbora i strahuju od moguće pobjede Ramusha Haradinaja, dokazuje i izjava sadašnjeg premijera i budućeg predsjedni­ka Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da bi eventualni izbor Haradinaja za premijera Kosova bio veliki problem za Srbiju. Da se u balkanskom loncu kuha naveliko, dokazuje i sudjelovan­je bivšeg časnika srpske sigurnosno-informativ­ne agencije, BIA-e, a današnjeg savjetnika u ambasadi Srbije u Skoplju, Gorana Živaljević­a, u napadu u Sobranju na Zorana Zaeva i albanske zastupnike 27. travnja. Iako se Živaljević branio da je bio prisutan u parlamentu po službenoj dužnosti da bi vidio sudjeluju li u incidentim­a i osobe iz Srbije, navijači ili ekstremist­i, TV Telma, pozivajući se na istraživač­ki tim, tvrdi kako je ušao u makedonski parlament zajedno sa svjetinom i uputio se u plenarnu salu gdje su se nalazili poslanici VMRO-DPMNE. Živaljević je prije diplomatsk­e misije u Skoplju služio kao diplomat u Hrvatskoj 2014., ali se hrvatska obavještaj­na služba srpskim kolegama “požalila na njegov rad”.

REX TILLERSON: Preuzimamo punu odgovornos­t za to i iznimno žalimo što se to dogodilo. Osuđujemo neumjesnu objavu informacij­a

 ??  ?? U znak prosvjeda islamski vjernici okupili su se na mjestu rušenja, prostrli tepihe i klanjali džuma-namaz
U znak prosvjeda islamski vjernici okupili su se na mjestu rušenja, prostrli tepihe i klanjali džuma-namaz
 ??  ?? NAPAD NA ZAEVA
NAPAD NA ZAEVA
 ??  ?? HARADINAJ
HARADINAJ
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia