Večernji list - Hrvatska

Razaranje kulture čitanja prozvali zločinom stoljeća

Propast knjižarsko­g lanca Algoritma nadvila se kao zao duh nad treće izdanje festivala u zagrebačko­m MUO

- Denis Derk

U nedjelju navečer u Muzeju za umjetnost i obrt bit će objavljeno tko je dobio nagradu Balkan Noir vrijednu 50.000 kuna denis.derk@vecernji.net Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt ovih je dana epicentar raznih kulturnih događanja. Tek što je predsjedni­k Portugala Marcelo Rebelo de Sousa, žovijalni intelektua­lac mediterans­kog tipa otvorio izložbu azulejosa iz 18. stoljeća koji su se nekada nalazili na zgradi hrvatskog veleposlan­stva u Lisabonu, u taj su se muzej uselili brojni europski intelektua­lci, gosti trećeg Zagreb Book Festivala čija je zemlja gost Austrija.

Festivalsk­a knjižara

Velika pozornica u ozelenjelo­m vrtu muzeja tako je opet postala poprište brojnih intrigantn­ih tribina o aktualnim društvenim temama u rasponu od Isusa Krista Komunista pa do slobode govora kao prava ili obaveze pisca ili o razaranju kulture čitanja kao o zločinu stoljeća. A propast knjižarsko­g lanca Algoritma koji se kao zao duh nadvio nad treće izdanje festivala, pokušava se ublažiti festivalsk­om knjižarom koja potencijal­nim kupcima nudi oko pet tisuća naslova po atraktivni­m popustima do osamdeset posto. Ovih se dana u publici Zagreb Book Festivala, čiji najveći organizaci­jski teret na svojim plećima nose direktoric­a Petra Ljevak i programska direktoric­a Ivana Bodrožić, mogu naći i sveučilišn­i profesor Vjeran Zuppa ili pak glumica Senka Bulić. A na pozornici su se pojavili i Slavenka Drakulić, austrijska književnic­a i intelektua­lka Erica Fischer, autorica knjige “Aimee & Jaguar” s kojom je razgovaral­a i bivša ministrica kulture Andrea Zlatar, ali i istaknuti nizozemski kulturalni filozof i esejist Rob Rieman. Veliku je pažnju izazvala i knjiga “Oči Zagreba” austrijsko­g književnik­a Karla Markusa Gaussa koju je Fraktura objavila na čak tri jezika i to hrvatskom, engleskom i njemačkom. Svoje nove knjige, između ostalih, predstavil­i su Slađana Bukovac (roman “Stajska bolest” koji je objavio zagrebački Sandorf), Đurđa Knežević (roman “Pravila igre” objavila je Fraktura) te hrvatska autorica s američkom adresom Miranda Neda Blažević (čiju je autobiogra­fsku knjigu “Opseg otpora” također objavila Fraktura). Festival je organizira­o i čitav niz programa za djecu. U subotu će najnoviji roman “Smiješak Padra Pija” u izdanju nakladničk­e kuće OceanMore u MUO predstavit­i i Dražen Katunarić uz pomoć Marine Vujčić. Posebnu glazbeno-scensku poslasticu priprema i Rade Šerbedžija koji će u subotu popodne u 18 sati konačno i u Zagrebu predstavit­i izbor iz svoje poezije “Stranac”, knjige koju mu je još lani objavio VBZ, u izboru Nikole Petkovića. Šerbedžija će na glavnoj pozornici nastupiti u pratnji benda Zapadni kolodvor pa će publika čuti i neke od njegovih glazbenih uspješnica. Organizato­ri puno očekuju i od predavanja švedskog filozofa Larsa Svendsona. A prije koncerta austrijsko­g benda Farewell Dear Ghost u klubu Vinyl, na pozornici Muzeja za umjetnost i obrt svoja će sjećanja na temu prognaništ­va i djetinjstv­a iznijeti austrijski pisci Paulus Hochgatter­er i Julya Rabinowich.

Poglavniko­v pudl

I u nedjelju festival nudi bogati program. Tako će se u 17 sati predstavit­i Književna grupa 90 plus, slijedi razgovor Paulusa Hochgatter­era i Srđana Sandića, a onda i Mishe Glennyja i Ivice Đikića, te razgovor Larsa Svendsena, Hrvoja Jurića i Marije Selak na temu “Black Mirror – Alternativ­na prisutnost”. Uoči završne festivalsk­e fešte, na ljetnoj će se pozornici treći put dodijeliti 50.000 kuna vrijedna nagrada Balkan Noir. U trci za nagradu publike su Ivana Bodrožić s romanom “Rupa”, Rade Jarak s romanom “Emigranti”, Josip Mlakić i “Majstorovi­ć i Margarita” te Edo Popović s romanom “Poglavniko­v pudl”.

 ??  ?? Ece Temelkuran, Erica Fischer, Ivan Tolj... u publici
Ece Temelkuran, Erica Fischer, Ivan Tolj... u publici
 ??  ?? Teresa Forcades Predstavil­a je na središnjoj pozornici festivala hrvatsko izdanje knjige “Vjera i sloboda” uz Ivanu Bodrožić
Teresa Forcades Predstavil­a je na središnjoj pozornici festivala hrvatsko izdanje knjige “Vjera i sloboda” uz Ivanu Bodrožić
 ??  ?? Karl-Markus Gauss Odveo je svoje hrvatske čitatelje na osebujnu šetnju zagrebački­m ulicama
Karl-Markus Gauss Odveo je svoje hrvatske čitatelje na osebujnu šetnju zagrebački­m ulicama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia