Večernji list - Hrvatska

Tesla je izmislio struju, a njegove bake buniku

Filip Šovagović na Sceni 212 predstavio “Teslu Anonimusa” s Markom Petrićem u glavnoj ulozi

- Bojana Radović bojana.radovic@vecernji.net ZAGREB

O Tesli znamo da je bio genijalni izumitelj i znanstveni­k, a sve ostalo kao da je prekrila zavjesa nebrige i nezaintere­siranosti

Što mi danas uopće znamo o Nikoli Tesli? Znamo da je bio genijalni izumitelj, znanstveni­k svjetskog glasa, a sve ostalo kao da je prekrila zavjesa nebrige i nezaintere­siranosti. Kakav je čovjek bio Tesla? Upravo to se pita Filip Šovagović, autor projekta “Tesla Anonimus”, koji je kazalište Gavella premijerno izvelo na svojoj Sceni 121. Dokazao je time da enigmu Tesla nije lako riješiti, ali i to da će on biti zanimljiv i generacija­ma koje tek dolaze.

Emocije važnije od priče

Šovagović Teslu predstavlj­a kroz neke od mitskih ili manje poznatih epizoda iz njegova života, od djetinjstv­a u Lici do sukoba s Edisonom, stvarajući predstavu u kojoj su emocije mnogo važnije od priče. No i te nam emocije donose tek naznake o tome kakav je to bio Tesla. U naslovnoj je ulozi Marko Petrić, čije lice, posebno iz profila, nevjerojat­no odgovara liku Tesle kakvog znamo s onih nekoliko fotografij­a. On je mističan i neurotičan Tesla, uvjerljiv u izgubljeno­sti u trenucima kada život mora biti sasvim običan. Svi ostali glumci – Andrej Dojkić, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Tara Rosandić i Đorđe Kukuljica – tumače različite uloge, sve odreda povijesne likove iz Teslina života.

Obiteljske okolnosti

Publiku najviše zabavljaju Antonija Stanišić Šperanda i Natalija Đorđević u likovima Teslinih baka, u ovoj priči također izumitelji­ca, i to tako važnih stvari kao što je npr. bunika. No kao glavni partner Marku Petriću nametnuo se Andrej Dojkić, posebno u prvom dijelu predstave u kojem tumači ulogu njegova brata, kada obojica glumaca, zajedno s autorom, zapravo istražuju početke Tesline genijalnos­ti te se pitaju koliko su kobno na sve što mu se kasnije događalo u životu utjecale obiteljske okolnosti. Važan je dio ovog kazališnog projekta i angažirano­st njegova autora, koji kroz Teslin lik i djelo istražuje i pitanje gdje izumi i njihov doprinos napretku čovječanst­va padaju u zamku profita. Šovagović nam poručuje da je Nikola Tesla shvatio da “strujom” dovodi novac u samo nekoliko džepova i da je zato velik dio njegova rada nestao zajedno s njim. Je li u pravu? Nemoguće je reći, ali uvjerljiv jest.

 ?? GAVELLA ?? Glumci tumače stvarne povijesne ličnosti iz života Nikole Tesle
GAVELLA Glumci tumače stvarne povijesne ličnosti iz života Nikole Tesle

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia