Večernji list - Hrvatska

Dinamo će opet u Maksimiru biti gost, tribine će se bijeljeti

Trener sam Dinama i ne želim razmišljat­i ni o čemu drugom. Da, još sam trener Dinama i želim još dugo biti ovdje, kazao je Petev

- Robert Junaci robert.junaci@vecernji.net ZAGREB

Ni kad se igralo za važne bodove, kod Dinamova trenera Ivajla Peteva niste mogli pogoditi u kojem će sastavu plavi istrčati u pojedinu utakmicu, a sad je to još veća nepoznanic­a s obzirom na to da Dinamo u posljednje­m kolu igra s Rijekom utakmicu samo za prestiž.

Više bodova nego lani

Naslov prvaka je izgubio, možda bi pobjedom tek, kao flasterom, prekrio duboku ranu, jer tada bi osvojio više bodova u prvenstvu nego što je osvojio prošle sezone kada je bio prvak (tada je osvojio 85 bodova, sada ima 83. Pokazao bi tako da zapravo nije bio loš, iako mu nije nekakva utjeha to što je Rijeka bila daleko bolja nego prošle sezone i da je zato prvak koji će usred Maksimira podignuti pehar i kao drugi klub u povijesti HNL-a koji će prekinuti dominaciju Dinama i Hajduka. Nažalost, Zagreb, kojem je to dosad jedinom uspjelo, odlazi u treću ligu. U današnjoj utakmici ne odlučuje se o naslovu, ali može biti zanimljiva, može biti dobrog nogometa, ali i najava je to finala Hrvatskoga kupa u kojem će te dvije momčadi igrati u srijedu u Varaždinu. Možda u tom finalu bude i ravnopravn­ija borba na tribinama, iako i u to sumnjamo. Naime, u Maksimiru će zacijelo biti više navijača Rijeke nego Dinama, doći će proslaviti naslov sa svojim nogometaši­ma. Tako da će se južna i dobar dio zapadne maksimirsk­e tribine danas bijeljeti, osim ako se u Zagrepčani­ma ne probudi nekakav inat. No, i u to sumnjamo. A i Petev se bori za svoj status. – Ja sam i dalje trener Dinama, ne želim uopće pomišljati na nešto drugo i želim još dugo biti ovdje – kazao je o zanimanju Rusa za njega Ivajlo Petev. K tome, susret Dinama i Rijeke mogao bi dati odgovor na pitanje tko će biti najbolji strijelac lige. Napadači Hajduka i Osijeka, Marco Futacs (16) i Muzafer Ejupi (14), koji su u zadnje kolo lige ušli kao jedni od kandidata za naslov najboljeg strijelca prvenstva, svoje su utakmice odigrali sinoć, a danas će na teren i ostali konkurenti za naslov najboljeg topnika lige, a u konkurenci­ji su još igrači Dinama Armin Hodžić i El Arbi Hillel Soudani, te Rijekin igrač Franko Andrijašev­ić, sva trojica sa po 15 pogodaka.

Traži se novi Nestorovsk­i

Kako god bude, danas ćemo saznati nasljednik­a Ilije Nestorovsk­og koji se prošle sezone u dresu Intera okrunio naslovom postigavši 25 pogodaka i karijeru nastavio u Palermu. Ta je brojka ove sezone nedostižna, ali će najbolji strijelac ipak biti bolji od Fatosa Beqiraja kojem je u dresu Dinama u sezoni 2011./2012. dovoljno bilo 15 pogodaka da bude najbolji (1992. Kozniku je u krnjem prvenstvu zabio 12 golova). Danas možemo samo sanjati strijelca kakav je bio Eduardo da Silva koji je u sezoni 2006./2007. zabio čak 34 gola. Nakon Eduarda, najbolji strijelci lige bili su Želimir Terkeš (21 gol), Mario Mandžukić (16), Davor Vugrinec (18), Ivan Krstanović (19), Fatos Beqiraj (15), Leon Benko (18), Duje Čop (22), Andrej Kramarić (21) i Ilija Nestorovsk­i (25). Naslov najboljeg strijelca nije nevažan, prvi strijelac lige zanimljiv je tržištu, no problem je naše lige i klubova što je u konkurenci­ji za naslov najboljeg strijelca samo jedan domaći igrač, Franko Andrijašev­ić.

Najbolji strijelac lige s najmanje pogodaka (15) bio je Fatos Beqiraj u sezoni 2011./2012. Naša liga može samo sanjati strijelca kakav je bio Eduardo da Silva s 34 gola 2006./2007.

 ??  ?? Armin Hodžić, bude li raspucan, može biti prvi strijelac HNL-a
Armin Hodžić, bude li raspucan, može biti prvi strijelac HNL-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia