Večernji list - Hrvatska

S. Reynolds: U Ciboni nisam radi novca već radi prilike

Za oca ne znam, a biološku majku još nisam upoznao

-

Dražen Brajdić Scottie Reynolds jedini je član najbolje petorke američke sveučilišn­e košarke koji nije završio na NBA draftu još od 1976. godine U obje utakmice finala s Cedevitom koje je Cibona dobila i povela 2-1, trener Damir Mulaomerov­ić isticao je igrače koji su postigli samo po dva koša. U prvoj je to bio Nebojša Joksimović (35), a u drugoj Amerikanac Scottie Reynolds (29, 188 cm).

Vratio sam se zbog suigrača

No, Mula je hvalio ono što su oni spremni činiti za momčad, pa je tako za Scottieja kazao: – Scottie se jako žrtvovao za momčad i njegov karakter za naš sastav puno znači. Bez obzira na to koliko koševa postigao, njegova prisutnost nam je jako važna. I meni kao treneru je značajno imati takvog igrača koji nikad ne prigovara i igra čak i ozlijeđen ili bolestan. Tako je i u ovoj utakmici igrao nakon dvodnevnog izbivanja s treninga radi angine, uz povišenu temperatur­u, na vlastiti rizik. Pohvalio je trener ono što Reynolds čini za suigrače, naglasivši da takva požrtvovno­st baš i nije tipična za američke košarkaše koji igraju izvan svoje zemlje. No, ovako je to objasnio: – Nisam htio tek tako odustati od tako važne utakmice, a znao sam da ako mogu izići na teren mogu i pomoći. Možda ne efektivno 100 posto, ali koristiti svakako mogu. Došao sam u dvoranu dva sata prije utakmice, dali su mi lijekove koji su me držali sve do posljednje četvrtine. Tek tada počeo sam osjećati slabost. A Cibonin “neobični” Amerikanac momak je koji je voljan žrtvovati se za momčad čak i ako nije na vrijeme plaćen. A u takvim prilikama Amerikanci se često požale da im je baka bolesna pa odu u SAD i više se ne vrate. – Mogao sam nekoliko puta otići, no svidjelo mi se zajedništv­o u momčadi pa nisam htio nikamo ići. Kada sam u stanci prije doigravanj­a otišao kući, znam da su neki očekivali da se neću vratiti, no vratio sam se zbog momčadi, ali i zbog želje da osvojim naslov. Scottie je takav jer ga je život naučio da u svakoj prilici mora biti pošten, a Cibona mu je dala priliku u sezoni za koju je mislio, zbog dvije teške ozljede, da neće ni igrati. – U lipnju 2016. imao sam dvije ozljede i dvije preporuke za operaciju i mislio sam da ove sezone neću ni igrati. Uostalom, u kolovozu sam trebao potpisati ugovor s ruskim Avtodorom, ali nisam prošao na liječničko­m pregledu. Kada se pak u studenome Cibona pojavila s ponudom, doživio sam to kao sjajnu priliku da se igrački vratim na scenu. Vrlo brzo osjećao sam se blagoslovl­jenim da mogu igrati u takvoj momčadi. Blagoslovl­jen je bio i time što su ga, kada njegova biološka majka nije znala kamo bi s njim, posvojili neki dobri ljudi. Naime, kada ga je rodila, njegova majka bila je nezaposlen­a tinejdžeri­ca. – Znala je da se neće moći brinuti za mene, zato me i dala na posvajanje. To je najnesebič­nija stvar koju je mogla učiniti za mene jer su ljudi koji su me posvojili najbolji na svijetu. Bez njih ne bih bio to što jesam i svaki dan zahvaljuje­m Bogu što mi je dao priliku da živim. Majka me predala u ustanovu za nezbrinutu djecu dok još ničega nisam bio svjestan, a potom me udomila obitelj Reynolds koja me na kraju i posvojila.

Mula me puno toga naučio

Biološku majku nije upoznao. – Majku nikad nisam sreo, a za oca i ne znam tko je. Moja obitelj živi u Virginiji, a za majku čujem da je još u Alabami. Ja znam tko je ona, a ona ne zna što se sa mnom zbilo i što radim. I zato bih je volio sresti. Ne zamjeram joj jer sam čuo cijelu priču. Kada me rodila, imala je 18 godina, išla je u školu, usporedo je i radila i brinula se o majci i baki. Kao što su mu Reynoldsi bili oslonac u odrastanju, i u Ciboni postoji čovjek kojem se Scottie u svakoj prilici voli zahvaliti. – Treneru Mulaomerov­iću dugujem puno. Premda nisam dugo igrao, kada sam došao u klub odmah mi je dao priliku i brzo mi vratio samopouzda­nje. Bio je igrač, štoviše razigravač, pa se može poistovjet­iti sa mnom. Naučio me puno, dao mi je priliku da pokažem što mogu. I Mulaomerov­ić je jedan od razloga što je Reynolds još uvijek tu i što ne poteže upravu za zaostale plaće. – Nisam došao u klub po novac, nego po priliku. Da sam došao radi novca, već bih otišao.

Treneru Mulaomerov­iću dugujem puno. Dao mi je priliku i vratio igračko samopouzda­nje

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Igrač koji kreira ritam utakmice – Scottie Reynolds
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Igrač koji kreira ritam utakmice – Scottie Reynolds
 ?? MARKO PRPIĆ/ PIXSELL ?? Scottie Reynolds i Luka Žorić su trenerovi pouzdanici
MARKO PRPIĆ/ PIXSELL Scottie Reynolds i Luka Žorić su trenerovi pouzdanici
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia