Večernji list - Hrvatska

Na Copacabani nisam mogla naći mjesto ni za ručnik...

Obje imaju svoje školu košarke, Anđa u Šibeniku, Vedrana u Splitu

- Damir Mrvec

Netko će reći kako nemam velikog iskustva sjedenja na klupi, ali možda je nekad igračko iskustvo dragocjeni­je – rekla je Anđa Jelavić damir.mrvec@vecernji.net Anđa Jelavić (36) i Vedrana Grgin Fonseca (42), bivše sjajne košarkašic­e, postale su prve dvije dame hrvatske ženske košarkaše. Anđa je izbornica, a Vedrana njezina pomoćnica. Trenutačno su obje u Ivanić Gradu, na pripremama seniorske reprezenta­cije – Kad sam dobila poziv da budem izbornica malo sam ostala iznenađena. Morala sam uzeti nekoliko dana za razmišljan­je jer sam si trebala posložiti neke stvari. Netko će reći kako nemam velikog iskustva sjedenja na klupi, ali možda je nekad igračko iskustvo dragocjeni­je – rekla je Anđa koja u Šibeniku ima svoju Akademiju ženske košarke.

Suprug se baca na turizam

– Vodila sam hrvatsku sveučilišn­u reprezenta­ciju na Univerzija­di, a pomažem i u ženskom klubu Vodice – dodala je Anđa. Vedrana također nema iskustva sjedanja na klupi, ali je njezina igračka karijera impresivna. Igrala je u inozemstvu 16 godina. S moskovskim Spartakom osvojila je Euroligu, igrala je u Brazilu, Poljskoj, Sloveniji, Brazilu, Francuskoj, a s košarkašic­ama Los Angelesa ima dva osvojena naslova WNBA lige. – Ove sam se godine za stalno vratila u Split. Suprug Marco bavit će se turizmom, a blizanci će uskoro u školu. Inače, prošle sam godine u Splitu osnovala školu košarke koja se zove “Tri koša” – rekla je Vedrana. Anđa i Vedrana nikad nisu igrale za isti klub, ali su igrale jedne godine za Hrvatsku. – Mislim da su bile kvalifikac­ije za Europsko prvenstvo 1997. godine. Pobijedili smo u skupini Srbiju u Novom Sadu i onda smo gostovale u Turskoj. Vjerojatno se ljubitelji košarke sjećaju tog gostovanja jer se kompletna ekipa otrovala hranom. Delegat nije htio ni čuti da se utakmica odgodi pa smo uvjerljivo izgubile i nismo otišle na EP. Jednom prilikom smo igrale jedna protiv druge. Ja sam igrala za Gospić, a Vedrana za Celje. Inače, Vedrana je bila moj prvi izbor za pomoćnicu – kaže Anđa. Jasno, Anđin poziv iznenadio je Vedranu, koja nije puno razmišljal­a. – Baš sam sretna što ćemo surađivati. Isto razmišljam­o, imamo iste poglede na košarku. Obje smo završile Višu trenersku školu, obje imamo obitelj i sreća je da imamo supruge koji nas podržavaju i koji će uskočiti s čuvanjem djece dok nas nema – rekla je Vedrana koja ima blizance od 4,5 godine.

Prsteni idu u muzej

Vedrana je osvojila sve što se može u klupskoj košarci, ali joj nedostaje velika medalja s reprezenta­cijom. – Imam osvojeno zlato s Hrvatskom na Mediterans­kim igrama – naglasila je Vedrana, a Anđa dodala: – Ja ima tri medalje s Mediterans­kih igara – zlato, srebro i broncu – rekla je Anđa. Na upit gdje im je bilo najljepše igrati, Vedrana će od prve: – Brazil. Tamo sam provela tri sezone. Tamo mi se poklopila savršena igračka karijera, igrala sam u vrhunskom klubu s odličnim suigračica­ma, a to su bile godine kada se tamo moglo dobro zaraditi. Igrala sam u Curitibi, São Paolu i Riju – priča Vedrana. Kako vas se dojmio Rio? – Rio ima odlične plaže, ali tu ne mislim na Copacabanu. Ta je plaža samo razvikana i ništa više. Tamo su takvi valovi da se ne može kupati, a po ljeti doslovce nemate mjesto da stavite ručnik – rekla je Vedrana, koja je još dulje, šest sezona, igrala u Francuskoj. A gdje su dva WNBA prstena? – Iskreno, ne znam. Nedavno me netko pitao bih li ih željela pokloniti muzeju sporta – naglasila je Vedrana. Anđi je najljepše bilo u Turskoj. – Tamo sam igrala deset godina. Obožavala sam njihove baklave i slatkiše. Jedino mi je žao što nisam dobro naučila turski. U klubu su svi govorili engleski, a turski je zaista težak za učenje. Opet, razumijem ga – rekla je Anđa. Vedrana dobro govori nekoliko jezika... – Portugalsk­i govorim kao hrvatski, a dobro govorim i francuski i engleski. Čak imam i francusku putovnicu – istaknula je Vedrana. su Leo Andrić (19), Filip Šestan (na slici, 13) i Marko Sedlaček (11). - Napravili smo 42 pogreške, gotovo dvostruko više od njih i pravo je čudo kako smo osvojili jedan set. Jako nam puno nedostaje prvi dizač Cima Žukovski koji bi u tijesnim završnicam­a setova ipak znao donijeti prave odluke. Morao sam odmarati Rajića jer je u siječnju imao operaciju leđa, a turnir je dugačak pa će nam još trebati. Galić je probao, ali ne može – istaknuo je hrvatski izbornik Ivan Rančić. Ako želimo zadržati kakvu-takvu šansu da izborimo sljedeći krug onda moramo pobijediti Bjelorusij­u.

U Brazilu se od ponedjeljk­a do nedjelje jedu samo jela s roštilja, istaknula je Vedrana Deset sam godina igrala u Turskoj i obožavam baklave i ostale turske slatkiše, kaže Anđa

 ??  ?? Samo su jednom igrale zajedno, za Hrvatsku u kvalifikac­ijama za EP
Samo su jednom igrale zajedno, za Hrvatsku u kvalifikac­ijama za EP
 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Vedrana prati sve modne novitete i nije da je stalno u trenirci ni tenisicama
IVO ČAGALJ/PIXSELL Vedrana prati sve modne novitete i nije da je stalno u trenirci ni tenisicama
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia