Večernji list - Hrvatska

Osam velikih političkih dvoboja u drugom krugu

Kerum, Grmoja, Bulj i Panenić dobivaju dio SDP-ovih birača

- Petra Maretić Žonja, Iva Puljić-Šego ZAGREB

Među glavnim izbornim bitkama za lokalnu vlast u 2. krugu dominirat će one za najveći i drugi po veličini grad u državi – Zagreb i Split Najneizvje­sniji lokalni izbori dosad u nedjelju će dobiti epilog. U drugom krugu nekoliko je ključnih bitaka, a dominiraju one za najveći i drugi po veličini grad u državi – Zagreb i Split. U Zagrebu je situacija posebno zanimljiva.

Što bi spasilo Bernardića

Nikada prije nitko nije toliko ugrozio gradonačel­nika Milana Bandića poput HNS-ovke Anke Mrak-Taritaš koja ima i potporu SDP-a. I čija bi pobjeda “spasila” šefa SDP-a Davora Bernardića jer su mu rezultati u prvom krugu bili porazni, ali i jer je upravo on

Da izbije adute Plenkoviću, SDP podupire i one koji nisu istog svjetonazo­ra Krstulović Opara: SDP je krahirao u Dalmaciji i ne može nikoga nagovoriti za Keruma

godinama bio na čelu zagrebačko­g SDP-a. I premda sve ankete Bandiću daju prednost, utrka još nije gotova i znatno će ovisiti o izlaznosti, ali i o tome kako će se rasporedit­i glasovi kandidata koji nisu ušli u drugi krug. Ništa manje zanimljiva nije ni bitka za Split između HDZ-ovca Andre Krstulović­a Opare i bivšeg splitskog gradonačel­nika Željka Keruma za kojeg su “lobirati” počeli čak i neki SDP-ovci. Doduše neformalno, ali jasno je da im je trenutačno cilj izbiti šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću glavni adut iz ruke, osvajanje drugog po veličini grada u državi. – SDP je krahirao u Dalmaciji, pogotovo u Splitu, i nema nikakav legitimite­t ni snagu u biračkom tijelu ljevice da bi ikoga mogao nagovoriti da glasa za Keruma. Birači ljevice glasat će po svojoj savjesti – rekao nam je jučer Opara Krstulović. Najavio je da će HDZ u splitskom Gradskom vijeću surađivati s Marijanom Puljak za koju je rekao da se profiliral­a u kvalitetnu kandidatki­nju. No nije Split jedini grad u kojem će SDP neformalno podupirati kandidate koji mu zapravo svjetonazo­rski nisu bliski, ali koji bi mogli HDZ-u izbiti pobjede iz ruku. Slična je situacija i u nekoliko županija u kojima upravo HDZovi kandidati vode ključne bitke s kandidatim­a Mosta.

Iljkić više nije problem

Neslužbeno, u SDP-u poručuju da odluke ovise o gradskim i županijski­m organizaci­jama, ali i da su one za promjene. A promjena znači smjenjivan­je HDZ-a jer su upravo HDZ-ovi kandidati do sada vodili u Dubrovačko-neretvansk­oj, Splitsko-dalmatinsk­oj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Što znači da i Nikola Grmoja i Miro Bulj i Tomislav Panenić mogu računati na dobar dio SDPovih glasova. Pogotovo Panenić kojemu su SDP-ovci htjeli podršku dati već u 1. krugu, ali su zbog Vlade Iljkića iz Stožera za obranu Vukovara kojeg je Panenić istaknuo za svoga zamjenika, odustali i išli sa svojim kandidatom. – Nakon što naš kandidat nije ušao u 2. krug, nema više prepreka da ne stanemo uz Panenića – kaže naš izvor iz vrha SDP-a. U Osječko-baranjskoj županiji situacija je komplicira­nija. Iako je HNS, koji je sa SDP-om išao na lokalne izbore u više od 70% jedinica lokalne samouprave, stao uz župana Vladimira Šišljagića, SDP to neće učiniti. Izbori u Metkoviću također su jako zanimljivi. Iako je Most u Gradskom vijeću izgubio većinu, još može dobiti gradonačel­nicu Katarinu Ujdur koja se u 2. krugu bori s HDZ-ovcem Daliborom Milanom. U suprotnom bi to bio veliki udarac za Most koji je iz Metkovića i krenuo u pohod na političku scenu.

 ??  ?? Ima prednost, ali... Opcija Zagreb je naš već je pozvala svoje birače da glasuju protiv Bandića
Ima prednost, ali... Opcija Zagreb je naš već je pozvala svoje birače da glasuju protiv Bandića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia