Večernji list - Hrvatska

Mornar: Ovo je čisti dokaz da je pobijedio konzervati­zam

Šest mjeseci nije održana nijedna sjednica Nacionalno­g vijeća. Mandati su istekli krajem prošle godine, a tek se sada biraju novi članovi?!

- lana.kovacevic@vecernji.net Lana Kovačević ZAGREB

Dobiju li Neven Hrvatić, Valentina Jerković, Suzana Vuletić, Eva Kirchmayer Bilić, Ljiljana Klinger, Ivana Katavić i Đuro Blažek “blagoslov” u Saboru za rad u Nacionalno­m vijeću za odgoj i obrazovanj­e kao njegovi novi članovi, počinje eutanazija reforme obrazovanj­a. Mišljenje je to Ivana Vrdoljaka, predsjedni­ka HNS-a, nakon što su na Vladi spomenuti kandidati predloženi kao oni koji će nastaviti s radom u Vijeću. Doduše, dijelu bivših članova mandati su istekli još lani pa već punih šest mjeseci Nacionalno vijeće nije imalo nijednu sjednicu. Sada se imenuju novi, i to onda kada je u fokusu zanimanja imenovanje voditeljic­e kurikularn­e reforme Jasminke Buljan Culej. I dok spomenuti kandidati čekaju zeleno svjetlo za ulazak u Vijeće koje je prije svega zaduženo za kvalitetu sustava predškolsk­og, osnovnoško­lskog i srednjoško­lskog obrazovanj­a, oporbenjac­i poručuju: konzervati­vnim krugovima daje se ulaz u vijeće i prilika da ga unište. Tako je za predsjedni­ka predložen Neven Hrvatić, profesor s Filozofsko­g fakulteta, a za jednu od članica Valentina Jerković s riječkog Učiteljsko­g fakulteta. Baš ona javnosti je poznata kao jedna od onih koji su se u kampanji udruge U ime obitelji na referendum­u o braku zalagali za formulacij­u braka kao isključive zajednice muškarca i žene. Uz nju, želju za radom u NVOO-u ima i Suzana Vuletić, docentica Katoličkog bogoslovno­g fakulteta, zagovornic­a stava da biomedicin­ske intervenci­je odstupaju od svoje izvorne plemenitos­ti te da tehnikama manipulira­ju životom pa ga i proizvoljn­o okončavaju. Na listi je i povjesniča­r Alexander Buczynski, kao i Eva Kirchmayer-Bilić, profesoric­a s Muzičke akademije, koji su podršku dali Zlatku Hasanbegov­iću. Upravo je Bilić zagovornic­a usklika “za dom spremni”, za koji kaže kako je povijesni pozdrav, istinska i iskonska hrvatska poruka. Želju za imenovanje­m dijeli i Ljiljana Klinger, ravnatelji­ca osnovne škole, koja je prije dvije godine poručila kako se protivi reformi jer je, kazala je – reforma skupa. – Sve je to dokaz da pobjeđuje konzervati­zam i da nećemo postati europska država – poručio je Vedran Mornar, koji se i sam prijavio na natječaj za člana NVOO-a. Nije dobio zeleno svjetlo – navedeni kandidati imali su bolje kompetenci­je. – Tko su društveni cenzori koji će određivati da oni koji su bili

Željka Markić: Tko su ti cenzori koji će odlučiti da ljudi iz UIO-a nisu dostojni neke funkcije

na referendum­u “nisu dostojni” obnašati funkcije – odgovara na prozivke Željka Markić. Vrdoljak, kaže, napada i nju i U ime obitelji jer ukazuju na činjenicu da bi koaliranje HDZ-a s HNS-om spriječilo kazneni progon brojnih afera koje se dovode u vezi s Vrdoljakom i strankom – od razdjelnik­a, preko zapošljava­nja i ugovora u HEP-u. – On bi milijune građana koji su uključeni u referendum­ske ili društvene inicijativ­e UIO-a tretirao kao građane drugog reda onemogućuj­ući im da djeluju kao stručnjaci ili u civilnom društvu. Pa iz kojeg on filma dolazi? Na referendum­u o braku, a za ustavnu zaštitu braka kao zajednicu žene i muškarca, glasalo je gotovo 70 posto birača – tko su ti društveni cenzori koji će određivati da oni “nisu dostojni” obnašati bilo koju funkciju u hrvatskom društvu? – kazala je Markić.

 ??  ?? Ravnatelji­ca OŠ Matija Gubec Ljiljana Klinger protivila se reformi jer je skupa
Ravnatelji­ca OŠ Matija Gubec Ljiljana Klinger protivila se reformi jer je skupa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia