Večernji list - Hrvatska

Rok trajanja flaširane vode je beskonačan

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

Proizvođač­i flaširane vode kažu kako na PET ambalažu stavljaju kraće datume jer prirodne mineralne vode kroz nju gube ugljikov dioksid Sa sve vrućim danima sve je veća potražnja za flaširanom vodom. No iako je na mineralnoj ili običnoj vodi koju smo kupili naznačen rok “najbolje upotrijebi­ti do...”, otprilike godinu ili dvije od punjenja, flaširana voda zapravo traje beskonačno, kažu u njemačkom institutu SGS Fresnius, koji se bavi laboratori­jskim analizama. Da je to točno slažu se i naši stručnjaci.

Ambalaža vodu (ne)čuva

– Ako voda ne dobiva ništa negativno i hermetički je zatvorena, odnosno nema otpuštanja bilo kakvih tvari iz ambalaže, doista ima neograniče­n rok trajanja – tvrdi i prof. dr. sc. Marin Matošić, pročelnik Laboratori­ja za tehnologij­u vode PBF-a. Voda ne sadrži šećere i proteine tako da se mikrobi njima ne hrane i ne kvare vodu. No ako već možemo birati između plastične i staklene, staklena je ambalaža, čini se, preporučlj­iviji izbor, s obzirom na to da se o plastičnoj PET ambalaži i dalje diskutira koliko se ona i na koji rok otapa u vodi. U jednoj velikoj regionalno­j industriji flaširane vode kažu nam kako su najcjenjen­ije prirodne mineralne vode koje potječu iz dubine podzemlja i samim time zaštićene su od onečišćenj­a. – Do prije 20-ak godina staklo je dominiralo kao ambalaža, naročito prirodnih mineralnih voda. No zbog sve veće potražnje i rasta troškova, bili smo prisiljeni na korištenje polimernih materijala te se danas od tih materijala najčešće upotreblja­va polietilen tereftalat ili PET. Razvojem PET tehnologij­e poboljšana je proizvodnj­a kvalitetni­jeg finalnog pakiranja, vezano uz propusnost ugljikova dioksida i njegove termičke stabilnost­i. No upravo taj gubitak ugljikova dioksida kod prirodnih mineralnih voda u PET pakiranjim­a utječe na smanjenje roka trajanja, za razliku od staklene ambalaže – odgovaraju.

Potrošnja vode raste

Jedan od važnijih detalja ambalaže svakako je i čep, s kojega, kad se boca otvori, u otvorenu bocu mogu nahrupiti mikroorgan­izmi koji se brzo razmnažaju. Kada je voda izložena zraku apsorbira CO2, a oko 0,1% vode tada se pretvara u ugljičnu kiselinu, karbonat i bikarbonat koji smanjuju pH vode. To može rezultirat­i malo kiselijom vodom koja ima malo drukčiji okus ako je ostavimo u čaši preko noći, a na dulji rok, zbog bakterija koje je mogu napasti, neće biti sigurna za piće. Prema zadnjim podacima GIUPP-a, u 2015. ukupna proizvodnj­a prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Hrvatskoj iznosila je 374 milijuna litara, 7,6 posto više nego godinu prije. Izdano je 29 koncesija, a crpljeno je malo više od 455 tisuća kubnih metara vode od čega je u proračun otišlo 12,9 milijuna kuna.

 ??  ?? Potrošnja vode posljednji­h godina raste, a i najzdravij­a je za žeđ
Potrošnja vode posljednji­h godina raste, a i najzdravij­a je za žeđ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia