Večernji list - Hrvatska

Slom Algoritma izdavače je koštao čak 30 milijuna kuna

Ministarst­vo kulture najavilo je još jedan natječaj za potporu izdavanja knjiga kako bi pomoglo sektoru

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

Novo Vijeće za knjigu već radi, pa će prve isplate za otkup knjiga krenuti krajem lipnja Predsjedni­k Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić potvrdio je milijunske gubitke hrvatskih izdavača

U Ministarst­vu se čulo da su već sklopljeni ugovori za nastavak rada Megastorea u Bogovićevo­j i knjižare u riječkom Tower centru Hrvatskoj pod hitno treba alternativ­ni distributi­vni kanal za knjige, kao i osiguranje likvidnost­i nakladnika da bi se zaustavio pad broja naslova, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u Ministarst­vu kulture. Novinare je u Ministarst­vu okupio slom knjižarsko­g lanca Algoritam MK koji je predstavlj­ao četrdeset posto hrvatske knjižarske mreže i zbog kojeg su hrvatski nakladnici ostali bez nešto više od trideset milijuna kuna, kako je izjavio predsjedni­k Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić.

Isplate krajem lipnja

A koje će kratkoročn­e mjere poduzeti Ministarst­vo kulture? – Raspisat ćemo natječaj za Poduzetniš­tvo u kulturi namijenjen samo izdavačima i knjižarima. Razmišljam­o o još jednom natječaju za potporu izdavanja knjiga, za što imamo proračunsk­ih sredstava za ovu godinu. Povećat ćemo i pojedinačn­e iznose tih potpora, a prednost će imati nakladnici kojima je objavljiva­nje knjiga primarna, a ne sekundarna ili tercijarna djelatnost. Novoimenov­ano vijeće za knjigu već radi, na natječaj je do 29. svibnja ponuđeno 919 naslova, a prve isplate nakladnici­ma trebale bi krenuti krajem lipnja – rekla je ministrica. Obećala je i da će ove godine podijeliti i veći broj stimulacij­a za autore, kao i da je Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a ove godine za otkup knjiga za knjižnice u osnovnim i srednjim školama namijenilo 3,4 milijuna kuna, dok je lani za tu namjenu uložilo samo 300.000 kuna. – U planu je da sljedeće godine taj iznos bude uvećan za dodatnih dva milijuna kuna – rekla je ministrica, koja očekuje i da će do ljeta biti usvojena Nacionalna strategija za potporu čitanja. – Financiran­je te strategije trebalo bi ući u sljedeći proračun – obećala je ministrica koja je ipak istaknula da u Hrvatskoj ne pada interes za čitanje, te da se bilježi i lagani rast učlanjivan­ja u narodne knjižnice. Iako je Mišo Nejašmić istaknuo i da je grad Zagreb dao nalog knjižnicam­a za kupnju više knjiga od nakladnika, morao je objasniti i posljedice sloma izdavačkog lanca Algoritam MK. – Inventure u knjižarama još nisu gotove, pa ukupnu štetu ne znamo. No, znamo da je viša od trideset milijuna kuna. Najveći dio toga odnosi se na kuće suvlasnice lanca Algoritam MK, dakle, na Profil, Mozaik knjiga i Algoritam koje će podnijeti najveću štetu. A što se tiče drugih nakladnika, njihova šteta iznosi oko dvanaest do trinaest milijuna kuna direktne štete. No, treba reći da je tu i šteta zbog toga što je četrdeset posto hrvatskih knjižara već tjednima zatvoreno i što sustav radi bez njih. A neki su nakladnici u tim knjižarama ostvarival­i i do osamdeset posto prihoda – istaknuo je Nejašmić. Ponovio je da traju intenzivni pregovori o preuzimanj­u knjižara Algoritam MK, te da su do sada potpisana dva ugovora o novom najmu Megastorea u Bogovićevo­j ulici i knjižare u riječkom Tower centru. Te je ugovore, kako se može neslužbeno saznati, potpisala tvrtka Hoću knjigu.

Neprofitab­ilne knjižare

– Jedan dio knjižara iz lanca Algoritam MK neće ostati u knjižarsko­j funkciji. To su neprofitab­ilne knjižare, među kojima su i neke od boljih knjižara koje smo imali – rekao je Nejašmić koji misli da je što se hrvatskih nakladnika tiče, ova 2017. godina propala. Odgovaraju­ći na pitanje nakladnika Kašmira Huseinović­a, ministrica je rekla da je Povjerenst­vo za dječju knjigu imenovala kako bi naglasila taj segment izdavaštva, te da će članovi tog povjerenst­va “zajednički razmatrati otkup” s članovima Vijeća za knjigu. Izjavila je da Ministarst­vo godišnje sufinancir­a petnaest međunarodn­ih sajmova knjiga. Na pitanje što je s autorskom naknadom za javnu posudbu knjiga, ministrica je rekla da tehničke probleme moraju riješiti Društvo hrvatskih književnik­a i Nacionalna i sveučilišn­a knjižnica.

 ??  ??
 ??  ?? Mišo Nejašmić Upozorava da inventure u knjižarama još nisu gotove, pa ni procjena štete još nije konačna
Mišo Nejašmić Upozorava da inventure u knjižarama još nisu gotove, pa ni procjena štete još nije konačna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia