Večernji list - Hrvatska

Programom će dominirati politička satira, u skladu s aktualnim stanjem društva

Ovogodišnj­i festival barem je triput skuplji od dosadašnji­h, otkrio je Duško Ljuština najavljuju­ći program koji će trajati od 2. do 21. lipnja

- Branimir Pofuk, Hina branimir.pofuk@vecernji.net ZAGREB

– Za prošlogodi­šnji festival bili smo rekli da je najbolji do sada, a ovogodišnj­i je barem tri puta skuplji od svih dosadašnji­h – rekao je ravnatelj Satiričkog kazališta Kerempuh Duško Ljuština najavljuju­ći program 41. Dana satire Fadila Hadžića, ujedno zadnji koji će se održati prije njegova odlaska u mirovinu. Broj i naslovi produkcija u odabiru selektoric­e Željke Udovičić Pleština govore o kvaliteti i atraktivno­sti još više nego cijena. Na festivalu će od 2. do 21. lipnja biti prikazano petnaest predstava, od kojih čak devet iz inozemstva i šest iz Zagreba.

Slovenci otvaraju program

Festival će otvoriti Slovensko narodno gledališče Nova Gorica s “Bizarnom operetom Peter Kušter” u režiji Ivane Djilas, glazbenom igrom kultne londonske skupine Tiger Lillies. Izbornica Udovičić Pleština oblikovala je program umjetnika koji “utječu satiričnom, odustajući od komičnog”. – Satiru oblikuje vrijeme i određuje mjesto gdje nastaje, ona proširuje granice i postavlja neugodna pitanja, i ona je onda mjesto gdje se na Danima satire susrećemo i kazališno propitujem­o probleme koji nas muče – rekla je izbornica. Ono što će na ovogodišnj­im Danima satire biti pojačano prisutno jest politička satira, rekla je Udovičić Pleština. “No, ne samo to – autori predstava ovoga su puta za svoj modus izričaja birali suvremenu riječ, i to bi bio neki zajednički nazivnik ovih Dana satire”, istaknula je.

Suvremenos­t klasika

– Utjecali su se suvremenim autorima, da bi izrazili i formuliral­i ono što ih muči. S druge strane, imamo autorske projekte nastale iz zadanih improvizac­ija, promišljan­ja i zajednički­h iskustava svih autora predstave, ali tu su i klasici koji bitnim i opravdanim dramaturšk­im intervenci­jama dolaze do našeg vremena snagom suvremene riječi – zaključila je izbornica.

Satira proširuje granice i postavlja neugodna pitanja, istaknula je Željka Udovičić Pleština

 ??  ?? Duško Ljuština Ovo mu je zadnja godina radnog staža, nakon čega Kerempuh prepušta nasljednik­u
Duško Ljuština Ovo mu je zadnja godina radnog staža, nakon čega Kerempuh prepušta nasljednik­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia