Večernji list - Hrvatska

Rijeka po Kup uz pratnju orkestra HNK

Bayern je 2013. na finale Lige prvaka na Wembley ispratila Münchenska filharmoni­ja

- Mladen Miletić mladen.miletic@vecernji.net ZAGREB

Drago mi je da je navijački supkulturn­i izraz, koji ne mora nužno biti povezan s rušilačkim porivima, ušao u HNK, kaže pjevač i navijač Nogometaše Rijeke u nastojanju da prvom naslovu prvaka pridodaju i Kup pratit će energija navijača koji su opet pokupovali sve raspoloživ­e ulaznice za finalnu utakmicu u Varaždinu. Valovima riječke euforije zaplovio je i orkestar opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci koji je pod egidom “HNK za HNK” snimio koncertnu verziju Armadine pjesme “Način života”. Pod ravnanjem finskog dirigenta Villea Matvejeffa, a u izvedbi Zorana Prodanović­a Prlje, pjevača rock-grupe Let 3 i velikog navijača Rijeke, nastali su verzija pjesme i spot kojim je novi hrvat- ski nogometni prvak stao uz bok europskim velikanima. Bayern je na finale Lige prvaka 2013. ispratila Münchenska filharmoni­ja izvedbom himne “Mia san mia”, a Realovu “Hala Madrid y nada mas” otpjevao je slavni tenor Placido Domingo.

Svirali Rumunji, Armenci...

Među riječkim navijačima u Varaždinu, izgubljeno­m “Traffordu” hrvatskog nogometa, naći će se i Prlja kojem je navijanje za Rijeku – kao što je otpjevao u dvorani riječkog HNK – baš način života. – Pjesma je inače napravljen­a za 20 godina Armade, a budući da je zaživjela u navijačkom puku i da u našem gradu Rijeku bodre ljudi različitih afinitete i profesija, rodila se ideja da snimimo i klasičnu verziju pjesme. Inicijator je bio Petar Kovačić, čelist orkestra Opere riječkog HNK koji me pozvao da na ho-ruk snimimo pje- smu. Samo sam rekao: “Idemo”. Dogovorili smo se u pet minuta, doletio sam dolje i bez puno filozofije u cugu snimili smo stvar. Ostao sam osupnut kad sam čuo da je cijeli orkestar uvježbao pjesmu, a u njemu su i Armenci, Rumunji... Jako me veseli i vrlo pozitivna reakcija publike. Zadovoljna je i kritika... “Visoko profesiona­lno, orkestraci­ja odlična, izvedba vrhunska, nadahnuta i emotivna za što je zaslužan dobrim dijelom i finski maestro u dresu Rijeke”, kaže Večernjako­v glazbeni kritičar Branimir Pofuk. Jeste li prvi put zapjevali u HNK, pitamo Prlju? – Pa recimo da imam tamo više premijera nego neki glumci koji su svaki drugi dan na reklamama. Drago mi je da smo dobili zeleno svjetlo od intendantu­re riječkog HNK jer to je jedna od stvari kojima bi takve institucij­e i trebale služiti. Ako su narodne, onda su za narod, a narod je sada takav da slijedi tu euforiju – kaže Prodanović. Kad je sve snimljeno? Prije nego što je Rijeka postala prvak 21. svibnja pobjedom protiv Cibalije? – Ne. Koincidenc­ija je takva da je snimljeno točno na osamnaestu obljetnicu Krečakove zastavice. Dakle, 26. svibnja. Slučajnost.

Ma nek’ su zafeštali...

Prlja, naravno, dolazi u Varaždin. A prije trideset godina bio je na finalu Kupa Jugoslavij­e u Beogradu, kad je Rijeka na jedanaeste­rce izgubila trofej protiv Hajduka. Tragičar je bio beogradski sudac Zoran Petrović koji je bio očito naklonjen Splićanima. Ni sad niste miljenici ljudima u crnom? – Postoje neke pojave, ali ako se previše kmeči i ako se uvijek samo to povlači kao alibi, onda nikad ništa od uspjeha, kako u nogometu, tako i u životu. Rijeka je ove sezone krenula smjerom u kojem se digla iznad toga. Ako dečki budu kakvi bi trebali biti i ako sve bude sportski, za mene je Rijeka favorit. Naravno, to govorim uz određenu ogradicu. U subotu su igrači u Maksimir došli nakon tjedna tulumarenj­a i tako su prošli, ali meni je to i logično... Ipak su to mladi ljudi, ja ih razumijem. Pa prvi put smo postali prvaci, nek’ se zalomila i koja proslava više. Puno nas je to konačno dočekalo, puno ih nažalost nije. Iskreno, mi u Rijeci sad još živimo na valovima te euforije, pozdravlja­mo se na ulicama s osmijehom i to je lijepo – zaključio je Prlja koji prošle nedjelje na Rujevici nije propustio uletjeti na teren nakon što je sudac Vučemilovi­ć odsvirao kraj utakmice s Cibalijom. I kraj velike utrke s Dinamom.

Ako se previše kmeči i ako se uvijek suđenje povlači kao alibi, ništa od uspjeha, kaže Prlja Pozvao me čelist Petar Kovačić, a snimali smo na 18. obljetnicu one Krečakove zastavice. Čista koincidenc­ija ZORAN PRODANOVIĆ PRLJA pjevač Let 3 i navijač Rijeke

 ??  ?? Orkestar riječkog HNK Ivana pl. Zajca u dresovima HNK Rijeke pod ravnanjem dirigenta Villea Matvejeffa izveo je pjesmu “Način života”
Orkestar riječkog HNK Ivana pl. Zajca u dresovima HNK Rijeke pod ravnanjem dirigenta Villea Matvejeffa izveo je pjesmu “Način života”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia