Večernji list - Hrvatska

Djevojka od milijun dolara: Ovo je moj kraj, bole me kukovi

U karijeri je četiri puta osvojila Ligu prvakinja s tri kluba - Bergamom, Vakifbanko­m i Eczacibasi­jem

- Damir Mrvec damir.mrvec@vecernji.net ZAGREB

Imala je 16 godina kada je bila dio ženske reprezenta­cije Hrvatske koja je osvojila srebro na Europskom prvenstvu 1999. godine

Današnja prva kvalifikac­ijska utakmica za odlazak na Svjetsko prvenstvo odbojkašic­a Hrvatske u susretu protiv Gruzije (osječki Gradski vrt u 20 sati) bit će posebna. Maja Poljak službeno će se oprostiti od igranja. Njezina karijera počela je 1995. godine u Mladosti kada je imala samo 12 godina. U Zagrebu je ostala do 2000. godine kada je sa samo 17 godina otišla u jaku talijansku ligu, u klub Vicenza. – Netko će reći da sam još mogla igrati u 34. godini. Možda bih i mogla, ali zdravlje mi je važnije. Već sam htjela prestati, ali sam nekako uspjela izdržati ovu sezonu – rekla je Maja.

17 godina u inozemstvu

Što vas muči? – Kukovi. Imam jake bolove i to više nije imalo smisla – istaknula je. Hoćete li večeras protiv Gruzijki odigrati barem nekoliko izmjena? – Ne, oprostit ću se prije utakmice, onako u casual odjeći. Mogli ste barem servirati jednu loptu? – Ne, već sam odlučila kako ću se oprostiti – istaknula je. U inozemstvu je provela 17 godina. Igrala je osam godina u Italiji (Vicenza, Bergamo), potom osam godina u Turskoj (Ankara, Vakif- bank, Eczacibasi), da bi posljednju sezonu odradila u moskovskom Dinamu. – Drago mi je što sam karijeru završila u Rusiji. S klubom sam osvojila prvenstvo Rusije, bili smo peti na Svjetskom klupskom prvenstvu u japanskom Kobeu gdje sam proglašena za najboljeg srednjaka. Na kraju smo igrali na završnom turniru Lige prvakinja u Trevisu gdje smo osvojili četvrto mjesto. Dinamo je nakon osam godina igrao na završnom turniru pa je četvrto mjesto proglašeno velikim uspjehom – istaknula je Maja. U karijeri je osvojila puno toga. – Bila sam četiri puta prvak Europe s tri različita kluba. Dvaput s Bergamom te po jednom s turskim klubovima Eczacibasi­jem i Vakifbanko­m. Uspjela sam biti i dio one strašne hrvatske reprezenta­cije s Irinom Kirilovom kao tehničarko­m kada smo bili srebrni na Europskom prvenstvu 1999. godine. Imala sam samo 16 godina. U finalu je Rusija pobijedila s 3:0. Žao mi je što sa svojom generacijo­m s reprezenta­cijom Hrvatske nisam ništa osvojila. A baš smo bile dobre, samo nismo imale sreće – kaže Maja. Neostvaren­a želja? – Olimpijske igre san svakog sportaša i one su jedina bolna točka moje karijere. Iskusila sam sva ostala velika natjecanja, ali ne i OI – rekla je Maja. Gdje vam je bilo najljepše? – U Turskoj. Kažu da ste bili popularnij­i od Slavena Bilića dok je bio trener Beşiktaşa? – Ne znam. Tako drugi kažu. Nakon što ste četvrti put osvojili Ligu prvakinja, turski su vas novinari nazvali “djevojkom od milijun dolara”. – Istina. A što komentirat­i, gode takvi nazivi.

Skupile se košarkaške kćeri

U jednom trenutku za reprezenta­ciju su igrale Mia Jerkov, Senna Ušić i Maja Poljak. Zajednička poveznica bila je... – Ha-ha. Sve smo bile kćeri poznatih hrvatskih košarkaša, Željka Jerkova, Svena Ušića i mog tate Željka. Tata je bio dobar prijatelj s Draženom Anzuloviće­m, čija je supruga Marija također bila odbojkašic­a. Preko njih sam zapravo ušla u odbojkaški svijet – rekla je Maja. Kako će Hrvatska bez vas? – Vjerujem da bi smjena generacija mogla proći puno prirodnije i lakše nego u vrijeme kada sam ja počinjala i kada smo mi mlade reprezenta­tivke morale igrati bez pomoći starijih. To je bilo jako frustriraj­uće, doživljava­le smo poraze zbog svojeg neiskustva i naivnosti, primali smo šamare koje nismo zaslužile – rekla je Maja Poljak, dugogodišn­ja kapetanica hrvatske reprezenta­cije. Ostaje te li u odbojci? – Naravno. Imam neku ponudu da budem trenerica. Znat ću sve do kraja tjedna – istaknula je. Trenerski posao kod nas ili? – Ne, u inozemstvu. Pa kad sam već vani igrala 17 godina, mogu još koju godinu živjeti izvan Hrvatske – zaključila je.

Ženski izbornik Aksentijev­ić otkrio da želi Maju u svom stručnom stožeru

 ??  ?? Maja Poljak Dvaput je proglašena za najbolju blokericu u Ligi prvakinja
Maja Poljak Dvaput je proglašena za najbolju blokericu u Ligi prvakinja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia