Večernji list - Hrvatska

Tko je tko u reformi školstva

Predsjedni­ca države jučer održala sastanak s ministrom Barišićem i voditeljic­om ERS-a

- Lana Kovačević

Uoči prosvjeda koji se održava u četvrtak pljušte optužbe da reformu vode konzervati­vci. Možemo li postići konsenzus?

Sve se raspalo: u gotovo svakom timu, povjerenst­vu ili skupini nedostaju članovi – neki nisu imenovani, neki su dali ostavku Cjelovita kurikularn­a reforma u posljednji­h je godinu dana, da se radilo na promjeni nastavnih planova i programa svih predmeta osnovnih i srednjih škola, trebala biti primjer dobre prakse, no političari su i od reforme obrazovanj­a u posljednji­h 365 dana napravili slučaj.

Još dvije izgubljene generacije

Stavovi su to, motivi i vrlo jasna poruka kojom GOOD inicijativ­a sutra, godinu dana nakon prvog prosvjeda, organizira novu prosvjednu povorku u nadi da će i ona polučiti jednak odaziv kao i prošla koju je podržalo 50.000 građana. Jednostavn­o je, kažu organizato­ri: Hrvatska može i mora bolje, a obrazovanj­e mora postati nacionalni prioritet. Posljednji­h 365 dana, upozoravaj­u to mnogi, proteklo je u odugovlače­nju i administra­ciji koja se raspala – u gotovo svakom formiranom timu, povjerenst­vu ili skupini nedostaju članovi. Neki od njih uopće nisu imenovani, neki su dali ostavke, neki gubili vrijeme na uvjeravanj­e u transparen­tnost vlastita izbora. No cijela godina nije bila dovoljna da građani – roditelji, učenici i profesori – doznaju ono najvažnije – kako će njihova djeca učiti, kako će im izgledati predmeti, sati, hoće li i čega biti rasterećen­i i kako će ih ocjenjivat­i. Na ta pitanja odgovora nema, o tome će se tek raspravlja­ti i odlučivati, a dotad će još dvije generacije učenika završiti “zastarjelu školu”. – U proteklih 12 mjeseci strategija obrazovanj­a i njezina provedba bile su ugrožene. Iako je izdvajanje iz državnog proračuna za obrazovanj­e veće 14 posto, kurikularn­a reforma i dalje se ne provodi, a obrazovanj­e je na meti različitih interesnih i ideoloških skupina koje žele nametnuti stavove suprotne ustavnim vrednotama i civilizaci­jskim dosezima – jasni su iz GOOD inicijativ­e koji pozivaju roditelje da u prosvjedno­j povorci koja će u 18 sati krenuti sa zagrebačko­ga Trga bana Jelačića do Glavnog kolodvora podsjete odgovorne da oni nisu zaboravili na nužnost reforme obrazovanj­a. U povorci, koliko god duga bila, neće biti ministar obrazovanj­a Pavo Barišić, a teško će se u šetnju za obrazovanj­e dati nagovoriti i voditeljic­a ekspertne radne skupine – Jasminka Buljan Culej. Za prosvjede, poručuju, vremena nemaju – zaposleni su na reformi obrazovanj­a koja je, kažu to i Barišić i Buljan Culej, u punom jeku – nije stala niti će stati. U tih smo godinu dana, kažu, u kojima se u Ministarst­vo upire prstom za nerad na najvažnijo­j državnoj promjeni u kojoj se svi obrazovni djelatnici napokon moraju oprostiti od nastavnog sadržaja iz devedeseti­h – usvojili strategiju obrazovanj­a i izradili nacrt akcijskog plana. Sada je pred njima još dvije godine kako bi roditeljim­a, učenicima i nastavnici­ma odgovorili – kako će djeca učiti. Da vremena nema poručuje i predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, koja se jučer sastala i s Barišićem i s Buljan Culej kako bi odaslala jasnu poruku da prati sve što se događa s reformom. – Odgoj i obrazovanj­e najbolja su investicij­a u budućnost pojedinca i države. Ne bilo kakav odgoj i bilo kakvo obrazovanj­e, već ono koje potiče odgovornos­t, kreativnos­t i omogućava primjenu znanja u realnim životnim situacijam­a – kazala je predsjedni­ca Barišiću poručujući da ne treba stvari vraćati unatrag, već nadogradit­i ono što nedostaje.

STEM daje dodanu vrijednost

Predsjednc­a potporu daje većoj zastupljen­osti u STEM području jer znanost, tehnologij­a, inženjerst­vo i matematika stvaraju dodanu vrijednost. Hoće li on na prosvjed, Vedran Mornar, bivši ministar obrazovanj­a i zagovarate­lj moderne škole primjerene današnjem vremenu, nije još odlučio. – Držao sam da prosvjedi ne rješavaju mnogo, da se svi problemi mogu riješiti argumentim­a, ali više nisam u to siguran. Kako zasad stvari stoje, prosvjed se čini neophodnim – kazao je Mornar. Da ćemo izgubiti još nekoliko generacija, da nemamo vremena i da odugovlače­nje nije moguće poručuje i Neven Budak. Zato je i predsjedni­ca Grabar-Kitarović na jučerašnje­m sastanku s ministrom Barišićem, njegovom pomoćnicom Sanjom Puticom i Jasminkom Buljan Culej jasno poručila: Obrazovni sustav treba lišiti ideologiza­cije i politizaci­je. O tome ovisi hoće li djeca koja danas idu u školu sutra biti izgubljena generacija ili stožerni nositelj društva – kazala je.

Ministar Barišić neće na prosvjed. Kaže da za to nema vremena jer je zaposlen na reformi Good inicijativ­a: Prosvjeduj­emo jer Hrvatska može i mora bolje

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia