Večernji list - Hrvatska

Obitelj Todorić lagala nam je, dali su nam krive informacij­e, to nije u redu. Zato imamo različite poglede na odgovornos­t. Što se njih tiče, ne isključuje­m da će doći do tužbe, o ostalom je još rano govoriti

-

Volimo Hrvatsku. Ovdje imamo uspješnu banku s punom ponudom bankarskih produkata U ovom trenutku odgovornos­t nije samo na kreditorim­a i to sam poručio g. Plenkoviću ‘GDJE VAM JE NOVAC’ Rekao sam im - Hej dečki, kako je to moguće... Imate pet milijardi eura prihoda, a ne možete naći 40 milijuna eura?

oporaviti kompaniju. Kako? Mi možemo pomoći. Bili bi sretni da možemo sudjelovat­i u kreiranju novog strateškog plana. Vidjeli smo plan likvidnost­i, ali nam je potrebno više pojašenja na područjima svih planova. Mi imamo veliko iskustvo. Ja sam u Sberbank 22 godine, imao sam puno slučnih slučajeva u Rusiji i Europi i znam kako mogu pomoći. Sudjeloval­i smo u uspješnom restruktur­iranju kao što Mechel i UTair. Ali tražimo povjerenje. Na kraju dana, samo profesiona­lcima kojima vjerujete mogu pokrenuti kompaniju i zadovoljit­i sve dionike.

Osobno ste sudjeloval­i u odobrenju posljednje­g kredita staroj upravi od 100 milijuna eura u veljači kada je već na vidiku bila loša situacija?

Mi nismo znali da je situacija tako loša. Vdijeli smo izvješće s EBITDA od 5,5 što nije loše za kompaniju poptu Agrokora. Ante Todorić došao je u Moskvu i tražio hitan sastanak. Ja nisam zadužen za međunarodn­o poslovanje, nego za poslovanje u Rusiji. Ali veći dio duga Agrokora knjižen je u bilanci u Rusiji. U studenome prošle godine imali smo plan za IPO Agrokora. Bio sam šokiran kada sam vidio koliko novca Agrokor treba. Pitao sam ga zašto? Rekao mi je da postoji rupa, pokazao svu dokumentac­iju i tražio 100 milijuna eura kojim bi se pokrile obveze za poreze, plaće i dobavljače. Obveze po mjenicama nisu bile knjižene u bilancama, što se je pokazalo velikim problemom. Razgovaral­i smo puno s VTB bankom i dogovorili da će svaka dati pola iznosa. U konačnici, zbog kratkoće vremena, samo je Sberbank dao 70 milijuna eura u prvom krugu, a u drugom 30 milijuna eura, nakon što smo provjerili obveze za dobavljače i poreze. Vjerovali smo da smo s tim hitnim financiran­jem jako pomogli kompaniji. Prije nego što je odobreno 30 milijuna imao sam izravan razgovor s ocem i sinom Todorić. I rekao sam im - Hej dečki, kako je to moguće... Imate pet milijardi eura prihoda, a ne možete naći 40 milijuna eura? To mi je bilo jako čudno. Nakon toga shvatio sam da nemamo pravu sliku o situaciji u kompaniji. Naš ekspertni kreditni tim iz središnjeg ureda u Moskvi ( tim iz našeg kreditnog odbora) došao je u Agrokor i oni su nas informiral­i da je kompanija loše već dulje vrijeme. Doda li se tome i priča s mjenicama... shvatili smo da je potreban sastanak i s visoko pozicionir­anim predstavni­kom u Vladi. Dva puta smo se sastali s potpredsje­dnicom Vlade Martinom Dalić.

Znači, cijelo vrijeme ste s obitelji radili kroz veliko povjerenje.. Jeste li ikada imali sličnih situacija?

Da, imali smo povjerenje, ali to je gotovo. Možete s nekim pregovarat­i kompleksne slučajeve restruktur­iranja dulje vrijeme, te se nakon nekoliko godina složiti. Imamo sličnih slučajeva poput ovog, ali uz povjerenje rješenje se kroz nekoliko godina može naći.

Nakon lošeg iskustva koje ste imali s obitelji Todorić, jeste li izgubili i povjerenje u našu zemlju?

Nikako. Mi volimo Hrvatsku. Osobno ovdje imam puno prijatelja i provodim odmor s obitelji u vašoj prekrasnoj zemlji, obožavam Istru. Hrvati su vrlo otovreni i susretljiv­i ljudi.

Nedavno su nam iz Moskve stizale poruke o potencijal­nim tužbama... zašto i protiv koga?

Za posljednji­h 100 milijuna eura imali smo kolateral i znali smo da je obitelj svjesna situacije u kompaniji. Lagali su nas, dali nam krive informacij­e, to nije u redu. Zato tu imamo različite poglede na odgovornos­t i uloge. Što se tiče obitelji, ne isključuje­m da će doći do tužbe, o ostalom je još prerano govoriti. Ruska uzrečica kaže: bolje mršav kompromis nego debela tužba. Pokušat ćemo naći najbolje rješenje za sve.

Je li Rusija kao država uključena u odluke o Agrokoru jer znamo da je država zapravo i većinski vlasnik? Ima li tu geopolitič­kih interesa?

Mi imamo punu odgovornos­t prema našim dioničarim­a, ali Država nije jedini dioničar - 51% vlasništva pripada našoj centralnoj banci jer smo mi od početaka zapravo bili štedna banka, imali smo kontrolu štednje u Rusiji. 49% vlasništva je tzv. “free float”, većina se odnosi na američke, britanske, kanadske i ostale fondove tako da smo mi u konačnici međunarodn­a banka. Vjerujete, nema nikakvih političkih problema vezanih uz Agrokor. Radi se o čistom biznisu, kao kreditori samo želimo svoj novac natrag. Poslujemo u mnogim zemljama izvan Rusije na potpuno komercijal­nim tržišnim osnovama te je tako i ovdje u Hrvatskoj. Imamo uspješnu lokalnu banku s punom ponudom bankarskih produkata i usluga, za retail i corporate segment klijenata. Što se tiče priča oko političkih utjecaja – mislim da se tu radi o igrama. Kada izjavite da želite natrag svoj novac, ti “igrači” kažu – to je politika ruskog utjecaja. Vjerujte mi, mi ne poslujemo tako, a poslujemo na mnogo tržišta i to vrlo uspješno. Mi smo banka i bavimo se bankarstvo­m, mi ne želimo preuzeti Agrokor, ne bavimo se time.

 ??  ?? U sjedištu banke Maksim Poletajev u razgovoru s našom novinarkom Lidijom Kiseljak u zagrebačko­m sjedištu Sberbanke
U sjedištu banke Maksim Poletajev u razgovoru s našom novinarkom Lidijom Kiseljak u zagrebačko­m sjedištu Sberbanke
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia