Večernji list - Hrvatska

Starije dijete dala je baki i djedu, imala je i psihički problem, a službe nije bilo briga

Za prijevoz Denisova tijela potpisati je mogao bilo koji rođak, ne samo roditelji

- Elvis Sprečić, Romana Kovačević-Barišić ZAGREB

Ministrica Murganić jučer je prozvala Centar za socijalnu skrb u Puli i popravni dom u Puli jer nisu učinili sve da zaštite dječaka Posljednji ispraćaj ubijenog Denisa Pašića (3) oko kojeg su se još u četvrtak angažirali dječakov stric Ramiz Pašić i baka Rita Rojnić, a koji je u jednom trenutku bio doveden u pitanje zbog komplicira­ne hrvatske birokracij­e, ipak bi, prema svemu sudeći, trebao biti održan ovaj tjedan. Podsjetimo, tijelo trogodišnj­aka u srijedu ujutro pronašli su policajci u pulskoj uvali Mandrač, a sumnja se da ga je ubila majka Chiara te da joj je u tome pomogla 14-godišnja maloljetni­ca, štićenica Doma za maloljetni­ke u Puli. Obitelj malenog Denisa odmah je najavila da će dječačić biti pokopan u BiH, ali problem je nastao nakon što je sanitarna inspekcija u Puli odbi- la zaprimiti zahtjev za izdavanje sprovodnic­e (dokumenta kojim se odobrava transport posmrtnih ostataka izvan Hrvatske) uz obrazložen­je da se trebaju pribaviti potpisi dječakove majke ili oca.

Osam dokumenata

– Sve smo riješili, sanitarna je izdala sprovodnic­u nakon što smo dobili potpis dječakova oca, naš je dio tu gotov, daljnja procedura ide preko pogrebnog poduzeća – kazao je odvjetnik Marin Fola kojeg je angažirala dječakova obitelj. Sporno ipak ostaje zbog čega su u pulskoj sanitarnoj inspekciji uopće inzistiral­i na potpisu oca ili majke, s obzirom na to da je na tom zahtjevu za izdavanje sprovodnic­e jasno navedeno kako podnositel­ji zahtjeva mora biti u rodbinskoj vezi s umrlim, ali to ne moraju nužno biti ni otac ni majka. – Tu vam je pitanje na koga naletite u sanitarnoj jer nigdje nije točno navedeno tko može podnijeti zahtjev pa će vas netko zezati i oko najmanje sitnice. Gdje je zana pelo u Puli, ne mogu komentirat­i – kratko je kazao Velimir Plantak iz istoimenog varaždinsk­og pogrebnog poduzeća. Objasnio je i kako se, unatoč tome što treba ishoditi čak osam dokumenata za prijevoz tijela iz Hrvatske u BiH, ta procedura u pravilu rješava unutar jednog dana. “Zapeti” može jedino u slučaju kada nije poznat uzrok smrti pa se tijelo zadržava na odjelu za patologiju, što ovdje nije slučaj.

Nitko nije čuo plač djeteta?

Daleko teži propusti počinjeni su u pulskom Centru za socijalnu skrb, utvrdilo je Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku nakon upravnog nadzora. – Utvrđeni su propusti u radu i postupanju stručnih radnika u procjeni rizičnog ponašanja majke Chiare Pašić kao i nepravovre­meno poduzimanj­e mjera zaštite djeteta. Također su utvrđene nepravilno­sti u poduzimanj­u mjera zaštite prema oba djeteta Chiare Pašić – iznijela je ministrica Nada Murganić. Zbog toga će Ministarst­vo naložiti Upravnom vijeću pulskog CZSS-a utvrđivanj­e odgovornos­ti ravnatelja i stručnih radnika. Inspekcija je poslana i u Dom za odgoj djece i mladeži u Puli, koji je skrbio o 14-godišnjoj suosumnjič­enici, ali i u CZSS Petrinja, gdje su njeni roditelji. Premda je Chiara Pašić, prema izjavama iz njezine obitelji, imala i prije psihičkih teškoća, socijalna služba to nije znala, a slijedom toga moglo se povesti računa i o eventualni­m mjerama za zaštitu malog Denisa. Osim toga, starije dijete Chiare Rojnić nije odgajala majka, nego djed i baka, što bi trebalo ukazati na potrebu određenih uvida službe u skrb o drugom djetetu. Ministrica je navela i da CZSS ni Ministarst­vo nisu primili nijednu prijavu koja bi ukazivala na neprimjere­no ponašanje majke prema djetetu. Međutim, stalni plač djeteta, plejada muških posjetitel­ja i činjenica da se trogodišnj­ak sam igra u parku svakako su bili dovoljni za takvu prijavu.

 ??  ?? Rešid Pašić iz zatvora u BiH potpisao je da tijelo dječaka mogu prevesti u BiH gdje bi ga trebali pokopati
Rešid Pašić iz zatvora u BiH potpisao je da tijelo dječaka mogu prevesti u BiH gdje bi ga trebali pokopati
 ??  ?? Denisa je majka Chiara ubila uz pomoć 14-godišnjaki­nje iz popravnog doma. Satima je glumila da je dječak nestao
Denisa je majka Chiara ubila uz pomoć 14-godišnjaki­nje iz popravnog doma. Satima je glumila da je dječak nestao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia