Večernji list - Hrvatska

Soros: Ne budite strogi prema Britaniji, još će se ona vratiti u EU...

- Ljubica.gataric@vecernji.net

Orbanov način vođenja Mađarske Soros je nazvao mafijaškim i smatra da bi EU trebao imati jasniji i čvršći odnos prema zbivanjima u Mađarskoj i Poljskoj Ljubica Gatarić Dan nakon što je Europska komisija objavila novi dokument o ekonomskoj i monetarnoj uniji koji ide za time da i sve države članice trebaju moći postati dio takve unije, u Bruxellesu se o budućnosti Europske unije raspravlja i na godišnjoj ekonomskoj konferenci­ji na kojoj je jedan od glavnih govornika bio američki investitor George Soros.

Razvod će trajati pet godina

Premda je svoje izlaganje počeo tvrdnjom da je EU u egzistenci­jalnoj krizi, ima kretanja koja pokazuju da se procesi mogu promijenit­i nabolje. Soros savjetuje EU da odoli iskušenju da kazni Veliku Britaniju te da pregovara s Britancima u konstrukti­vnom ozračju. Europa je, kaže, okružena neprijatel­jskim snagama, spomenuvši pritom Putinovu Rusiju, Erdoğanovu Tursku, Egipat, ali i Ameriku kakvu Trump pokušava stvoriti, ali u tome ne uspijeva. Razvod s Velikom Britanijom bit će dug proces i trajat će najmanje pet godina. Pet godina u politici je puno, pogotovo u revolucion­arnim vremenima kao što su sadašnja. Za to vrijeme EU mora i sebe transformi­rati kako bi države poput Britanije poželjele pridružiti mu se, kazao je Soros. Ako se EU prilagodi, lako se može dogoditi da se dvije strane ponovo ujedine prije nego što dođe do razlaza. Bio bi to odličan ishod vrijedan svake borbe, kazao je Soros. Sad to možda zvuči neuvjerlji­vo, ali moguće je. Velika Britanija je parlamenta­rna demokracij­a i za pet godina može se dogoditi da novi parlament glasa za ujedinjenj­e s Europom. Soros smatra da je moment dobar, posebno nakon francuskih izbora, a puno je i spontanih građanskih inicijativ­a, posebno među mladima. Najkritičn­iji je Soros bio prema rodnoj Mađarskoj i tamošnjem premijeru Orbanu čiji je način vođenja državom nazvao mafijaškim.

Dužničko ropstvo eurozone

Soros je mišljenja da je EU trebao imati jasniji i čvršći odnos prema zbivanjima u Mađarskoj i Poljskoj. Pravila kojima se vodi Europska unija, kazao je Soros, zastarjela su i treba ih mijenjati, a nakon krize 2008. godine eurozona se pretvorila u dužničko vjerovničk­i odnos u kojemu kreditori dužnicima nameću obaveze koje ovi ne mogu ispuniti. Na dovršetak ekonomske i monetarne unije pozvao je i guverner francuske narodne banke François Villeroy de Galhau koji je kazao da Europa zaostaje i zbog fiskalne neefikasno­sti i izostanka strukturni­h politika. Ministar financija mora biti najjači političar u EU s izbornim legitimite­tom iza sebe.

 ??  ?? Predsjedni­k EK Jean-Claude Juncker i američki investitor George Soros
Predsjedni­k EK Jean-Claude Juncker i američki investitor George Soros

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia