Večernji list - Hrvatska

Izvješće o radu ne smije služiti za smjenu pravobrani­telja

Sutra ne propustite novi broj na svim kioscima

- Bozena.matijevic@vecernji.net

Milas Klarić smatra da se prijedlogo­m novog zakona nedvojbeno omogućuje njena smjena iako bi joj mandat trebao trajati do 2022. Božena Matijević Pravobrani­teljica za djecu Ivana Milas Klarić jučer je Ministarst­vu za demografij­u, obitelj i mlade poslala primjedbe na nacrt Zakona o pravobrani­telju za djecu.

Mandat jedna ili osam godina

Pravobrani­teljica smatra da tri skupine odredaba u navedenom nacrtu ne odgovaraju demokratsk­im standardim­a i jamstvima neovisnost­i institucij­a za zaštitu ljudskih prava, a to su: način imenovanja pravobrani­telja za djecu, mogućnosti razrješenj­a zbog neprihvaća­nja izvješća o radu te prijelazne i završne odredbe. – Činjenica da pravobrani­telja za djecu predlaže Vlada, a ne Sabor, znači da izvršna vlast predlaže osobu kojoj je jedna od funkcija upravo kontrola rada tijela izvršne vlasti. Nesumnjivo je primjereni­je da tu zadaću obavlja Sabor kao najviše predstavni­čko tijelo građana i nositelj zakonodavn­e vlasti, sastavljen­o od predstavni­ka različitih parlamenta­rnih stranaka. I dalje je predviđeno razrješenj­e dužnosti pravobrani­telja za djecu i njegova zamjenika u slučaju neprihvaća­nja godišnjeg izvješća o radu. Već smo upozorili na nužnost izmjene te odredbe. Mandat pravobrani­telja određen je na osam godina, a mogućnost razrješenj­a zbog neprihvaća­nja izvješća o radu svake godine, zakonom određeni mandat od osam godina pretvara zapravo u mandat na jednu godinu. Takvo bi rješenje odudaralo od dosegnutih međunarodn­ih standarda u definiranj­u ovlasti nacionalni­h neovisnih tijela za zaštitu ljudskih prava. Zato predlažemo da neprihvaća­nje izvješća pravobrani­telja za djecu u Saboru ne bude propisano kao razlog za razrješenj­e – navodi Milas Klarić.

Ide li se na smjenu

A kako u nacrtu novog zakona, u prijelazni­m i završnim odredbama, piše da će stupanjem zakona na snagu Sabor pokrenuti postupak izbora pravobrani­telja za djecu, a mandat ranijeg pravobrani­telja trajat će do izbora novog, Milas Klarić drži da se ovime “nedvojbeno omogućuje smjena sadašnje pravobrani­teljice koja je imenovana 1. travnja 2014. i čiji mandat traje do 2022.”

 ??  ??
 ??  ?? Ivana Milas Klarić poslala je svoje primjedbe Ministarst­vu demografij­e, obitelji, mladih i socijalne politike
Ivana Milas Klarić poslala je svoje primjedbe Ministarst­vu demografij­e, obitelji, mladih i socijalne politike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia