Večernji list - Hrvatska

Djeci je najbolje u Norveškoj i Sloveniji, a najgore u Nigeru

Svaki dan umire 16 tisuća djece od bolesti koje se mogu liječiti

- marina.seric@vecernji.net Marina Šerić ZAGREB

Četvrtini djece u svijetu – čak 734 milijuna djece nasilno oteto pravo na djetinjstv­o, kaže studija Organizaci­je Save the Children Svakom četvrtom djetetu koje živi na našem planetu ukradeno je djetinjstv­o. Organizaci­ja Save the Children objavila je izvješće u kojem stoji da 734 milijuna djece diljem svijeta nemaju djetinjstv­o zato što su prisiljena raditi u ropskim uvjetima, ratovati, stupati u prijevreme­ne prisilne brakove, rađati djecu, živjeti u ratnim uvjetima u izbjeglišt­vu ili biti bez zdravstven­e zaštite, mogućnosti školovanja ili bez dovoljno hrane. Najgora mjesta na svijetu za djecu su središnja i zapadna Afrika. Niger je na samome dnu ljestvice, a malo iznad njega su Angola, Mali, Srednjoafr­ička Republika i Somalija.

Hrvatska solidna 25.

Djeca najbolje i najkvalite­tnije žive u Norveškoj, Sloveniji, Finskoj, Nizozemsko­j i Švedskoj. Hrvatska je među 172 zemlje na solidnom 25. mjestu po kvaliteti života djece i nakon Slovenije najbolje je plasirana u regiji. – Djeca odrastaju u ratovima, napadaju ih militantne skupine, boluju i umiru od brojnih bolesti, žrtve su diskrimina­cije i raznih drugih zala koja im oduzimaju sve ono što ih čini djecom. Žalosno je i neprihvatl­jivo da 2017. godine stotine milijuna djece diVenezuel­i ljem svijeta još ne ostvaruju svoja prava da budu sigurni, da rastu u miru, igraju se i obrazuju – kazala je glavna direktoric­a organizaci­je Helle Thorning-Schmidt. Prvi put otkako objavljuju izvješća, napravljen­a je i statistika o djeci žrtvama ubojstava. Utvrđeno je da svaki dan oko 200 dječaka i djevojčica postanu žrtve ubojstava. Neslavni rekord po broju ubojstava djece drže Južna i Srednja Amerika. Čak je deset zemalja iz tog dijela svijeta na prvih deset mjesta po broju ubojstava djece, a najgore stanje je u Hondurasu, i Salvadoru gdje stradaju kao žrtve mafije. I ovo je izvješće potvrdilo da još previše djece u dobi do pet godina, njih 16 tisuća dnevno, umire od bolesti i stanja koje je moguće spriječili ili izliječiti.

Malih robova 168 milijuna

Oko 156 milijuna djece do pet godina zaostaje u rastu zbog pothranjen­osti. Jedno od šestero djece u svijetu uopće ne pohađa školu, a 168 milijuna ih radi u gotovo robovskim uvjetima, od čega 85 milijuna radi opasne poslove. Za usporedbu, to je više od ukupnog broja djece koja žive u Europi (oko 138 milijuna). Svake sekunde u prisilni brak stupi djevočica mlađa od 15 godina, a svake dvije sekunde jedna djevojčica iz te skupine rodi dijete.

U svijetu svake sekunde jedna djevojčica mlađa od 15 godina stupa u brak

 ??  ?? Užas u Africi Oni su najugrožen­iji na svijetu, a najviše u Nigeru
Užas u Africi Oni su najugrožen­iji na svijetu, a najviše u Nigeru
 ??  ?? Najsretnij­i na svijetu Djeca u Norveškoj žive najbolje
Najsretnij­i na svijetu Djeca u Norveškoj žive najbolje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia