Večernji list - Hrvatska

Lovci na nekretnine – kupci na javnim dražbama

Baza javnih dražbi popunjava se na tjednoj bazi, a kupovati nekretnine mogu svi građani

- Martina Strukić martina.strukic@vecernji.net ZAGREB

S obzirom na to da građani sve teže podmiruju svoje obveze, mnogima domovi završe na bubnju. Poduzetnic­i su tu prepoznali svoju šansu za zaradu Stara narodna “nečija nesreća drugom je sreća” možda najbolje dolazi do izražaja pri prodaji nekretnina na javnoj dražbi. Zašto? Zato što netko ostaje bez doma, krova nad glavom, a drugom se pruža prilika kupiti željenu nekretninu po povoljnijo­j cijeni. Većina nas s dražbama je upoznata iz različitih stranih TV serija, no s obzirom na to da sve više domova u Hrvatskoj odlazi na bubanj, i kod nas se posao “lovca na nekretnine” rasprostra­nio.

Kupovati mogu i stranci

Na web-portalu drazbe.hr možete pregledati nekretnine koje su u postupku prodaje na dražbi. Uz sliku nekretnine prikazana je i početna cijena, a želite li saznati točan dan i sat održavanje dražbe – to morate platiti od 499 eura naviše, ovisno o tome koliko informacij­a o nekretnini želite. Prodaja nekretnine putem dražbe radi se po principu da se na prvoj javnoj dražbi nekretnina može prodati za dvije trećine utvrđene vrijednost­i, međutim ne za i manje. Ako se nekretnina ne proda, ide se na drugu dražbu na kojoj se nekretnina može prodati za najmanje polovinu utvrđene vrijednost­i. Konkretno, ako kuća ili stan vrijede 100.000 eura, prodati se mogu za najmanje 50.000 eura. Za sudjelovan­je na dražbi, na kojoj mogu sudjelovat­i i fizičke i pravne osobe kao i strani državljani, potrebno je pravodobno uplatiti jamčevinu. Jamčevina iznosi jednu desetinu početne cijene. Uplaćuje se prije početka dražbe. Jamčevina se neuspješni­m ponuditelj­ima vraća nakon završetka dražbe. Uspješni ponuditelj nakon dražbe mora platiti kupovninu u roku koji je određen u zaključku o prodaji.

Više od 200 nekretnina

U slučaju da to ne učini, sud na plaćanje kupovnine poziva drugog najboljeg ponuditelj­a, odnosno sljedeće najbolje ponuditelj­e po vrsti koji budu dali svoj pristanak. Kupac nekretnine u postupku ovrhe stvar dobiva slobodnu od svih založnih prava, hipoteka, zemljišnog duga. Uknjižena založna prava i zemljišni dug na toj nekretnini prestaju nakon što odluka o izručenju kupcu postane pravomoćna, iako založni vjerovnici odnosno vjerovnici zemljišnog duga nisu potpuno isplaćeni. Međutim, prodajom nekretnine ne prestaje najamni ili zakupni odnos, koji je bio zaključen i upisan u zemljišnu knjigu prije upisa založnih prava i prije upisa prava na isplatu u toj ovrsi. Kupac time postaje novi najmodavac ili zakupodava­c. Dražbe se izlistavaj­u na tjednoj bazi, a trenutačno je, što se tiče Hrvatske, više od 200 nekretnina na bubnju.

 ??  ?? 1/10 JAMČEVINA Da bi netko sudjelovao na dražbi, mora uplatiti jamčevinu koja iznosi 1/10 početne cijene. Ako njegova ponuda ne prođe, jamčevina mu se vraća 1/2 PRODAJA Nekretnina se na drugoj javnoj dražbi može prodati u pola cijene, ali ne niže od...
1/10 JAMČEVINA Da bi netko sudjelovao na dražbi, mora uplatiti jamčevinu koja iznosi 1/10 početne cijene. Ako njegova ponuda ne prođe, jamčevina mu se vraća 1/2 PRODAJA Nekretnina se na drugoj javnoj dražbi može prodati u pola cijene, ali ne niže od...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia