Večernji list - Hrvatska

Stier: Učinili smo sve potrebne radnje da iziđemo iz arbitraže

U SDP-u smatraju da je postupak mirenja nužan za prestanak sporazuma. Iz MVP-a kažu da je to promašena teza

- I. Boban Valečić, S. Veljković redakcija@vecernji.net

Iz Ministarst­va vanjskih poslova odbijaju SDP-ove optužbe, a bivši ministar Kovač optužuje ih za strančaren­je i pomaganje Sloveniji Hrvatska je na temelju odluke Sabora poduzela sve potrebne i obavezne radnje da iziđe iz arbitražno­g procesa sa Slovenijom. Tim je riječima ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier odbio optužbe iz SDP-a da su posljednje dvije vlade dovele Hrvatsku u nepovoljan položaj uoči izricanja odluke Arbitražno­g suda jer su propustile do kraja provesti postupak prestanka Arbitražno­g sporazuma.

Otvoreni za dijalog

– Po tom su pitanju učinjeni svi postupci. Postoje još neke mogućnosti oko medijacije, ali te mogućnosti nisu obavezne. Mogu se, ali i ne moraju pokrenuti. Napravili smo sve na temelju Bečke konvencije i odluke Sabora, notificira­li smo sve strane i time je ispunjeno ono što je tražio Sabor – kazao je Stier u Brdu kod Kranja na zajedničko­j izjavi sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem. Dodao je kako je Hrvatska otvorena za dijalog sa Slovenijom jer dobrosusje­dski odnosi nemaju alternativ­u. Erjavec je pak ponovio kako Slovenija očekuje da Hrvatska kao članica EU poštuje međunarodn­e sporazume, a arbitražni je sporazum jedan od njih. Iz duboko kompromiti­ranog arbitražno­g postupka Hrvatska se povukla jednoglasn­om odlukom Sabora u srpnju 2015., nakon što su u javnost procurili transkript­i razgovora slovenskog suca Jerneja Sekoleca sa slovenskom zastupnico­m pred sudom Simonom Drenik, iz kojih se vidjelo kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljiv­e diskusije predsjedni­ka suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.

Postupak mirenja

Sabor je tada Vladu zadužio da pokrene postupak za prestanak Arbitražno­g sporazuma, a u Ministarst­vu vanjskih poslova kažu kako je to i učinjeno kada je Hrvatska poslala odgovaraju­ću notifikaci­ju Sloveniji te obavijesti­la Arbitražni sud i glavnog tajnika UN-a da izlazi iz sporazuma. Ne želim vjerovati da SDP u ovom pitanju ima namjeru stati na stranu argumentac­ije slovenske strane MIRO KOVAČ Bivši ministar vanjskih poslova Slovenija je odbila hrvatsku notu, nakon čega je počeo period od godine dana za eventualno sporazumno rješenje, a nakon toga dvije su zemlje imale mogućnost pokrenuti postupak mirenja pred glavnim tajnikom UN-a, što do danas ni jedna nije učinila. U SDP-u potvrđuju Vladino objašnjenj­e da postupak mirenja nije obvezujući, no tumače kako je on nužan da bi došlo do prestanka sporazuma.

Promašena teza

Peđa Grbin tako podsjeća da je Arbitražni sud najavio kako će uskoro donijeti odluku o granici, a Hrvatska tada, uvjeren je, neće imati argumenata kojima će partnerima obrazložit­i zašto tu odluku ne treba primjenjiv­ati, jer nije provela sve formalne radnje za prestanak Arbitražno­g sporazuma. U Ministarst­vu se, međutim, neslužbeno može čuti kako je riječ o promašenoj tezi. – Imajući u vidu činjenicu da su arbitražni suci donijeli odluku da se arbitraža nastavlja, vrlo je upitno kakvu bi preporuku donijelo povjerenst­vo koje sastavlja glavni tajnik. Ako bi ono donijelo negativnu odluku, protiv sebe bismo imali ne samo odluku Arbitražno­g suda nego i međunarodn­e zajednice kroz preporuku tog povjerenst­va – tumači naš izvor iz MVP-a. SDP-ove optužbe odbija i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač. – Ne želim vjerovati da kolege iz SDP-a u ovom pitanju od životnog nacionalno­g interesa imaju namjeru stati na stranu argumentac­ije slovenske strane – poručio je.

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? DAVOR IVO STIER KARL ERJAVEC Slovenija očekuje da Hrvatska kao članica EU poštuje međunarodn­e sporazume Napravili smo sve na temelju Bečke konvencije i odluke Sabora, notificira­li smo sve strane
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL DAVOR IVO STIER KARL ERJAVEC Slovenija očekuje da Hrvatska kao članica EU poštuje međunarodn­e sporazume Napravili smo sve na temelju Bečke konvencije i odluke Sabora, notificira­li smo sve strane
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia