Večernji list - Hrvatska

Irska dobila premijera homoseksua­lca

Leo Varadkar sin je indijskog imigranta i najmlađi premijer u povijesti te zemlje

- Marina.seric@vecernji.net

Bivši premijer Enda Kenny Varadkarov uspon na vrh stranke i vlade nazvao je veličanstv­enim vježbanjem demokracij­e Marina Šerić Leo Varadkar, sin indijskog imigranta i čovjek koji je prije dvije godine otvoreno progovorio o svojoj homoseksua­lnosti, izabran je za šefa vladajuće konzervati­vne stranke desnog centra Fine Gael. Na tom je mjestu naslijedio dosadašnje­g premijera Endu Kennyja pa će uskoro preuzeti i vođenje irske vlade. Varadkar je po mnogo čemu jedinstven u irskoj političkoj povijesti – s 38 godina postat će najmlađi premijer, prvi premijer iz neke doseljene etničke manjine i prvi otvoreno homoseksua­lni premijer koji je uz to i član konzervati­vne stranke. Premijer i predsjedni­k stranke u ostavci Enda Kenny Varadkarov uspon na vrh stranke nazvao je “veličanstv­enim vježbanjem demokracij­e za cijelu stranku”.

Kralj preferenci­jalnih glasova

Kada se pogleda politička biografija Lea Varadkara, može se jasno vidjeti da je o politici razmišljao od srednje škole kada se učlanio u stranku Fine Gael. Njegov otac Ashok emigrirao je u Veliku Britaniju 60-ih godina prošlog stoljeća, a radeći u bolnici u Engleskoj kao liječnik, upoznao je Irkinju Miriam kojom s oženio. Par je otišao u Dublin, a kratko vrijeme živjeli su i u Indiji. Leo je rođen nakon što se obitelj vratila u Dublin. Pohađao je dobre škole, studij je u upisao na dublinskom Trinity Collegeu. Isprva je studirao pravo, no vrlo brzo prebacio se na medicinu koju je i diplomirao. Za vrijeme studija postao je vrlo aktivan u stranačkoj mladeži, a ubrzo je postao i potpredsje­dnik mladeži europskih narodnjaka. Prvi je put na lokalne izbore iza- šao 1999. godine i tu je doživio neuspjeh, no četiri godine kasnije pobijedio je na lokalnim izborima, i to kao kandidat s najviše preferenci­jalnih glasova u svome izbornom okrugu. Otad je njegova politička karijera u neprekidno­m usponu, a 2007. godine ušao je i u parlament. Četiri godine kasnije opet je dobio najveći broj preferenci­jalnih glasova na parlamenta­rnim izborima, a nakon formiranja vlade postao je ministar prometa, turizma i sporta. U restruktur­iranju vlade 2014. godine postao je ministrom zdravstva, a prošle je godine postao ministar socijalne zaštite. Na svoj 36. rođendan, u televizijs­kom intervjuu uoči referendum­a o istospolni­m brakovima, Varadkar je otvoreno priznao da je homoseksua­lac. – To nije nešto što me u potpunosti definira. Ja nisam političar koji je napola indijskog porijekla ni isključivo liječnik koji je postao političar, ali ni isključivo političar homoseksua­lac. Sve su to samo dijelovi onoga što ja zaista jesam. No to me ne definira, to su samo dijelovi moje osobnosti – kazao je Varadkar, koji je tim riječima postao prvi ministar u irskoj povijesti koji se deklarirao kao homoseksua­lac. Uskoro, kada ga parlament potvrdi, postat će i prvi premijer koji život dijeli s istospolni­m partnerom koji je liječnik i radi u jednoj dublinskoj bolnici. Stoga ga mnogi vide kao personifik­aciju liberaliza­cije zemlje koje ja nekad slovila kao jedna od najkonzerv­ativnijih u Europi i u kojoj je homoseksua­lnost bila zakonom zabranjena sve do 1993. godine.

Brutalno iskren

Varadkar je u irskoj politici poznat kao brutalno iskrena i izravna osoba koja ne želi okolišati i skrivati pravu istinu iako su mu zbog toga mnogi zamjerili i proglasili ga brzim na jeziku. – Kada je moj otac iz Indije krenuo na put dug 5000 milja kako bi izgradio dom ovdje u irskoj, nije ni slutio da će njegov sin postati politički lider te zemlje. Bilo koje dijete koja sada odrasta u Irskoj može svratiti pogled na mene i na moju gotovo nevjerojat­nu priču i obiteljsko porijeklo te samo sebi reći da ne postoji cilj ni funkcija u ovoj zemlji do koje se ne može vinuti i koju ne može osvojiti. Ne postoji ništa što ta djeca ne mogu napraviti ako vjeruju sama u sebe – kazao je Leo Varadkar nakon što je pobijedio na stranačkim izborima naglasivši da će glavni cilj njega i njegove stranke biti da svima koji žive u Irskoj pruži jednake mogućnosti za uspjeh i uspon.

Svu djecu koja odrastaju u Irskoj pozvao je da pogledaju njega i shvate da je sve moguće Na svoj 36. rođendan pred TV kamerama otvoreno je priznao da je homoseksua­lac

 ??  ?? Stranka Fine Gael dokazala je da je otvorena i liberalna
Stranka Fine Gael dokazala je da je otvorena i liberalna
 ??  ?? Najviše podrške dobio je od kolega zastupnika u parlamentu
Najviše podrške dobio je od kolega zastupnika u parlamentu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia