Večernji list - Hrvatska

Viitorul je životno djelo “Maradone s Karpata!

- Gradimir.dukaric@vecernji.net

Vizija je uspjela! Jedan od najvećih rumunjskih nogometaša stvorio je klub od vlastitog novca, a danas je rumunjski prvak Gradimir Đukarić Hagijeva djeca su narasla. Viitorul (u prijevodu Budućnost), klub koji je najbolji rumunjski nogometaš u povijesti Gheorghe Hagi 2008. osnovao u Ovidiju, gradiću od jedva 12.000 stanovnika na obali Crnog mora, postao je prvak. I to s uvjerljivo najmlađom momčadi u ligi kojoj je prosjek godina 22,3 (sljedeći je po neiskustvu Panduri kojem je prosječna dob momčadi 24,6). Pod uvjetom da Sud za sportsku arbitražu u Lausannei, koji će morati dati konačan sud bizarnom raspletu rumunjskog prvenstva, nakon žalbe FCSB-a (kluba donedavnog znanog kao Steaua) ne odluči drugačije. Pa čak ako nekim čudom i ostane bez titule, Viitorul će igrati kvalifikac­ije za Ligu prvaka. A prije svega osam godina natjecali su se u trećoj ligi.

Sanjao sam ovaj projekt

“Maradona s Karpata”, lider najslavnij­e generacije rumunjskog nogometa koja je na SP-u 1994. osvojila šesto mjesto i jedan od tek devetorice nogometaša koji su igrali i za Real i za Barcelonu, danas živi svoj san. Njegova vizija kluba koji ovisi isključivo o svojoj djeci je uspjela. Njegova Budućnost ima lijepu budućnost. Zapravo, ona je već stigla. – Najmlađi smo prvaci u Europi – ponosno govori. Uspjeh je još veći s obzirom na to da je čak 70 posto momčadi poteklo u klupskom nogometnom internatu, odnosno Hagijevoj nogometnoj akademiji koja mu je životno djelo. – Ovo je projekt kojim sam se sanjao baviti kada jednog dana okončam karijeru. Ideja je bila pokrenuti nogometnu akademiju jer su Rumunjskoj bila potrebna ulaganja u mlade – objasnio je Hagi koji je istovremen­o i vlasnik i trener Viitorula. Naslov prvaka Rumunjske tek mu je drugi trofej u trenerskoj karijeri još od osvajanja turskog kupa s Galatasara­yom u sezoni 2004./2005. U projekt nogometne akademije, koju je ustrojio po uzoru na Ajaxovu, uložio je 11 milijuna eura, a rezultat je nadmašio sva očekivanja. Najveći mladi talenti rumunjskog nogometa danas dolaze Hagiju. – Ovo je najbolja stvar koju sam učinio nakon što sam prestao igrati nogomet. Danas sam najsretnij­i čovjek na svijetu jer imam 300 sinova. Kada vidim tu djecu oko sebe, zaboravim na sve – puno je srce Hagiju koji je u polju na kojem se nekada uzgajao kukuruz sagradio pravi nogometni grad, najveći nogometni kamp u jugoistočn­oj Europi, s devet terena od kojih središnji može primiti 4500 navijača, hotelom za igrače... U planu je bilo i proširenje nogometnog kampa, no Hagijeve planove zasad su usporili lokal- ni farmeri koji su cijene okolnog zemljišta bezobrazno podigli u nebo.Klub djeci omogućava sve – smještaj i hranu u akademiji te školovanje, a svojim nogometaši­ma Hagi je i otac i učitelj. Isprva su sva ulaganja išla iz Hagijeva džepa, no unatrag nekoliko godina akademija se sama financira.

Akademija se sama financira

– Proračun akademije je milijun eura, osam puta veći od ulaganja u juniorski pogon bilo kog drugog rumunjskog kluba – ponosan je Hagi na svoju “tvornicu nogometaša” koja je od osnutka “proizvela” više od 50 rumunjskih reprezenta­tivaca u svim dobnim kategorija­ma. Jedan od njih je Hagijev 18-godišnji sin Ianis, danas član Fiorentine koja ga je prošlo ljeto kupila za dva milijuna eura. Ianis je jedan od četvorice klinaca iz Hagijeve akademije koji su u zadnje dvije prodani za milijunske iznose, a predviđaju mu veliku budućnost. Iz te baze nogometnih učenika najperspek­tivniji se priključuj­u Viitorulu. Prva natjecatel­jska sezona kluba bila je u sezoni 2009./2010. kada su u trećoj ligi zauzeli mjesto lokalnog Ovidiua, a svake sljedeće sezone napredoval­i su po jednu stepenicu. Nakon što su prve dvije sezone među prvoligaši­ma za dlaku izbjegli ispadanje u niži rang, prošle su sezone igrali Ligu za prvaka, a ove su otišli do kraja. Bila je to hladna Hagijeva osveta svome kumu, vlasniku FCSB-a, moćnom Gigiju Becaliju, s kojim se 2007. razišao u svađi nakon što je tri godine sjedio na klupi Steaue. Zbog kumovske svađe Hagi će za potvrdu pokala morati pričekati sudsku odluku. Naime, Vittorul i FCSB završili su Ligu za prvaka s jednakim brojem bodova (44), ali je zbog boljeg međusobnog omjera u tom dijelu natjecanja titula pripala Hagijevoj momčadi. Međutim, Becali ima svoja pravila i tvrdi kako se u ukupnom poretku trebaju gledati rezultati iz regularnog dijela prvenstva koji idu u korist FCSB-u te je u Laussanei potražio pravdu.To, međutim, ne opterećuje Hagija. – Mi smo prvaci 100 posto. Ako želite biti veliki klub, a Becali tvrdi da FCSB to i jest, onda trebate znati i gubiti – kazao je Hagi.

Hagijeva akademija je najveći kompleks u tom dijelu Europe s 9 terena i hotelom

 ?? REUTERS ?? Hagijevu viziju nisu djelili u Steaui, pa je on krenuo sam, svojim putem
REUTERS Hagijevu viziju nisu djelili u Steaui, pa je on krenuo sam, svojim putem
 ?? REUTERS ?? Slavlje nakon velikog uspjeha Viitorula
REUTERS Slavlje nakon velikog uspjeha Viitorula

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia