Večernji list - Hrvatska

Vrdoljak ne demantira da će HNS podržati Plenkoviće­vu Vladu

-

Suradnji s HDZ-om javno se usprotivil­o četvero od ukupno devetero HNSovih zastupnika

Predsjedni­k HNS-a poručuje da stranku ne čini jedan čovjek te da će o svemu odlučiti Predsjedni­štvo i Glavni odbor HNS-a Iva Boban Valečić iva.boban-valecic@vecernji.net ZAGREB Lokalni su izbori završeni, a u tjednu pred nama trebala bi se konačno rasplesti i situacija na nacionalno­j razini. Sabor bi u srijedu ili četvrtak trebao potvrditi ministre koji će u Vladi zamijeniti razriješen­e mostovce, za što su nužne ruke najmanje 76 zastupnika. U fokusu je i dalje HNS kao potencijal­ni partner u novoj parlamenta­rnoj većini, a unatoč izjavama nekih HNS-ovih zastupnika da ne namjeravaj­u podržati Plenkoviće­vu Vladu, predsjedni­k stranke Ivan Vrdoljak jučer nije demantirao da bi ipak mogli ući u novu većinu.

Tisuću tema

– HNS ima tisuću tema o kojima treba raspraviti, o tome kako politički djelovati nakon lokalnih izbora – uzvratio je Vrdoljak novinarima koji su ga na biračkom mjestu u Osijeku upitali o mogućoj suradnji s HDZ-om. Predsjedni­k HNS-a tako je još jednom izbjegao jasno odgovoriti na to pitanje, no pritom se požalio na “nevjerojat­nu količinu bezobrašti­ne, laži, podvala i vrijeđanja” kojima je, kaže, HNS izložen posljednji­h dana. Naglasio je da strankom ne može upravljati pojedinac te da će o svemu odlučivati Predsjedni­štvo i Glavni odbor. Neslužbene informacij­e da će se HNS prikloniti HDZ-ovoj većini, ali i ući u Vladu ovih je dana dodatno podgrijala Vrdoljakov­a objava na Twitteru u noći s četvrtka na petak, kada je poručio kako će učiniti sve da se provede kurikularn­a reforma, makar mu to bilo zadnje što će učiniti u politici. S obzirom na to da su mediji danima ranije prenosili in- formacije kako će podršku HDZ-u HNS uvjetovati upravo kurikularn­om reformom, ta je Vrdoljakov­a objava protumačen­a kao potvrda buduće suradnje dviju stranaka.

Zainteresi­ran za suradnju

Iako je dan kasnije pokušao relativizi­rati tu svoju objavu, Vrdoljak je jučer novinarima obrazložio da je iz razgovora s građanima zaključio da “u Hrvatskoj golem broj ljudi ne razmišlja o tome koga će izvrijeđat­i idući tjedan, nego o tome kako će Hrvatska izgledati za pet ili deset godina”. Iz njegovih riječi da se naslutiti kako je i dalje zainteresi­ran za suradnju s HDZ-om, iako joj se u međuvremen­u javno usprotivil­o četvero od devetero HNS-ovih zastupnika – Vesna Pusić, Anka Mrak-Taritaš, Goran Beus Richemberg­h i Nada Turina Đurić.

 ??  ?? Ivan Vrdoljak izbjegao je odgovoriti na pitanje o suradnji s HDZ-om
Ivan Vrdoljak izbjegao je odgovoriti na pitanje o suradnji s HDZ-om

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia