Večernji list - Hrvatska

Džihadisti dronovima kose civile

U redu za humanitarn­u pomoć pobijeno je najamanje 600 ljudi

- Hassan Haidar Diab redakcija@vecernji.net ZAGREB

Iz Mosula je već izbjeglo više od 700 tisuća ljudi, a oni koji su ostali u okruženom dijelu staroga grada izloženi su paljbi sa zemlje i iz zraka

Stravični prizori dolaze iz grada Mosula. Naime, u zračnim udarima izvršenim na ljude tijekom podjele humanitarn­e pomoći poginulo je 600 osoba, među kojima i djeca, dok ih je 49 ranjeno. Settae Cevad iz iračke vojske izjavio je da su napad izveli članovi ISIL-a, ali nije iznio pojedinost­i o tome je li izveden dronovima ili na neki drugi način. Kako je kazao, napadnuti su civili u Rifaiju na zapadu ovog iračkog grada. S druge strane, prema tvrdnjama svjedoka koji bježe s područja koje je pod kontrolom ISIL-a, ulice su pune leševa. Naime, svjedoci tvrde kako su borci teroristič­ke organizaci­je Islamske države pucali na ljude koji su bježali s tog područja. Tijela više desetaka civila koji su pokušali pobjeći pred džihadisti­čkom skupinom Islamska država ostala su u dijelu grada pod kontrolom džihadista nedaleko od fronte s iračkim oružanim snagama.

Smrt na ulicama

Ubijeni su žene, djeca i muškarci. Torbe civila rasute su po ulici koja vodi od okruga Zandžili, jednog od tri koji su još u rukama ISIL-a u Mosulu. Iračka vlada preuzela je istočni Mosul u siječnju, a novi udar počela 27. svibnja kako bi od ISIL-a preuzela zadnje četvrti u kojima je 200.000 ljudi blokirano u užasnim uvjetima. Ofenziva na Mosul počela je u listopadu uz zračnu potporu međunarodn­e koalicije predvođene Sjedinjeni­m Državama, no traje dulje nego što se predviđalo. Pad Mosula zapravo bi značio kraj “kalifata” u Iraku što ga je ISIL 2014. proglasio u dijelovima Sirije i Iraka koje je osvojio munjevitim ratom, a njegov lider Abu Bakr al-Baghdadi proglasio se kalifom. Iz Mosula je izbjeglo oko 700.000 ljudi, što je trećina prijeratne populacije grada. Velik broj kršćana stradao je u gradu Mosulu od ruke teroristič­ke organizaci­je Islamske države. Iako je veliki dio Mosula oslobođen, rijetki irački kršćani vratit će se u taj grad jer, kako kažu, nikada u životu neće zaboraviti stravične scene koje su preživjeli.

Uništene obitelji

35-godišnji kršćanin Toni koji je izbjegao u Bagdad nakon što je Mosul pao u ruke ISIL-a svjedočio je što su ISIL-ovci radili njegovoj obitelji. Odmah čim su došli ubili su mu oba roditelja, a sreća je što on i brat nisu bili u kući, već kod susjeda. Toni je s bratom uspio izbjeći u Bagdad, a o svojim trima sestrama koje su ISIL-ovci odveli i silovali nema nikakve informacij­e.

Pripadnici ISIL-a pružaju žestok otpor jer pad Mosula znači kraj kalifata

 ?? REUTERS ?? Bez milosti Jedan otac na rukama je iz okruženog dijela Mosula iznio svoga teško ranjenog sinčića
REUTERS Bez milosti Jedan otac na rukama je iz okruženog dijela Mosula iznio svoga teško ranjenog sinčića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia