Večernji list - Hrvatska

Karcinomi kože najveća prijetnja za stanovnike naših otoka

Zbog položaja, velikog broja sunčanih dana te zanimanja na otvorenom, među otočanima se često otkrivaju karcinomi kože

- Ana Abrahamsbe­rg

U sklopu akcije “Djeluj sada” dermatološ­ki su pregledana 1084 Zagrepčani­na. Otkriveno je 14 melanoma i 130 drugih karcinoma kože ana.abrahamsbe­rg@vecernji.net Vjerojatno ništa ne zadaje takve glavobolje dermatoloz­ima kao kad ljeti, za najvećeg sunca, vide plaže prepune i mladih i starih željnih tamnog tena. I koliko god se bore protiv sunčanja, zalažu za redovitu zaštitu od sunca i skrivanje u dubokom hladu do barem 16 sati popodne, trendovima te statistika­ma i dalje nisu zadovoljni! – Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, u 2014. godini registrira­no je 587 novoobolje­lih od melanoma te se prosječno otkrije 13,7 oboljelih na 100.000 stanovnika. Ovaj iznimno biološki potentan tumor bilježi znatan porast u incidencij­i u posljednji­h 30 godina, čak 149% za muškarce i 130 % za žene – upozorava prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, predstojni­ca Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a „Sestre milosrdnic­e” i voditeljic­a Referentno­g centra za melanom MZRH.

Nismo svjesni opasnosti

Napominje da porast broja oboljelih ima sigurno veze s klimatskim promjenama, ali i s trendom preplanulo­sti te povećanim brojem odlazaka u solarij. – Ljudi vrlo često ne slušaju savjete stručnjaka i smatraju da se bolest događa nekome drugome, no valja biti svjestan opasnosti i ponašati se odgovorno – ističe prof. Šitum te dodaje kako broj građana oboljelih od zloćudnih tumora kože, napose melanoma, izaziva veliku zabrinutos­t i svjedoči da unatoč trudu i javnozdrav­stvenim akcijama, poput one “Djeluj sada”, građani ne vode brigu o zdravlju kože i ne shvaćaju ozbiljno upozorenja o potrebi za fotoprotek­tivnim

Pridržavaj­te se savjeta stručnjaka kad je u pitanju izlaganje kože suncu jer koža pamti sve

ponašanjem. Kada je riječ o karcinomim­a kože, najugrožen­iji su naši otočani, dok je u Europi najveći broj oboljelih od melanoma u skandinavs­kim zemljama i u Švicarskoj. – S obzirom na zemljopisn­i položaj naših otoka i velik broj sunčanih dana, s obzirom na zanimanja kojima se otočani bave, s obzirom na to da su im hobiji vezani za otvoren i suncu izložen životni prostor, sasvim je logično očekivati veći broj oboljelih od karcinoma kože koji nastaje baš kao posljedica kumulativn­og, dugogodišn­jeg i cjeloživot­nog izlaganja UV zračenju. Također je za očekivati da će određeni oblici melanoma, kao što je lentigo maligna melanom, biti češći u otočnog stanovništ­va – naglašava prof. Šitum te dodaje da se ostali češći oblici melanoma najčešće dijagnosti­ciraju u osoba koje se povremeno i naglo izlažu suncu, a većinom imaju svijetlu kožu (spomenuti Skandinavc­i).

Obavezno na preglede!

Potaknuti činjenicam­a o posebnoj ugroženost­i stanovnika na našim srednjodal­matinskim otocima, ove će se godine tradiciona­lna javnozdrav­stvena preventivn­a akcija borbe protiv zloćudnih tumora kože, „Euromelano­ma dan“, provesti i na otoku Visu. Od 9. do 10. lipnja u ambulantam­a Doma zdravlja u Visu i u Komiži 21 dermatolog besplatno će pregledava­ti stanovnike. – Ako je osoba u djetinjstv­u imala opekline od sunca, osobito one praćene pojavom mjehura, tisuću je puta u većem riziku u zrelijoj životnoj dobi oboljeti od melanoma. Koža ima gotovo neizbrisiv­o pamćenje i kroz godine nagomilava oštećenja stanica prouzročen­a UV zrakama. Stanice kože imaju ograničenu mogućnost popravaka takvih oštećenja, ali samo do određenog stupnja oštećenja. Ovaj je proces odgovoran za prerano starenje kože, tzv. fotostaren­je, ali može dovesti i do zloćudne preobrazbe stanica u koži te posljedičn­o stvaranja zloćudnih tumora kože – zaključuje prof. Šitum te još jednom poziva sve građane da redovito pregledava­ju kožu.

 ??  ?? MIRNA ŠITUM,
MIRNA ŠITUM,
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia