Večernji list - Hrvatska

Islanđani vjeruju u patuljke, ali rade fantastičn­e filmove

- Maja Car maja.car@vecernji.net

Zemlja partner festivala ove je godine Island koji u Istru dovodi britku hladnoću Friðrika Þór Friðriksso­na i Rúnara Rúnarssona Islanđani imaju najvišu stopu pročitanih knjiga po stanovniku na svijetu, većina ih i dalje vjeruje u patuljke i jedina su zemlja koja je svoje bankare nakon financijsk­e krize poslala u zatvor. No, ima Island i respektabi­lnu kinematogr­afiju koje će dio kao zemlje partnera 20. Motovun Film Festivala i prikazati od 25. do 29. srpnja.

Najmanji europski div

Posljednji­h godina islandski filmovi redovito su u programima najvažniji­h festivala i osvajaju nagrade bez obzira na skromnu produkciju od desetak filmova godišnje zbog čega je Island malo kinematogr­afsko čudo. Imaju atmosferu izoliranog sjevera, junaci su samotni osobenjaci, duhoviti su, s apsurdnim crnim humorom na tragu radova Akija Kaurismäki­ja. U suradnji s Islandskim filmskim centrom, islandskim Ministarst­vom vanj- skih poslova i Visit Islandom, na motovunsko brdo stižu brojna poznata imena islandske kinematogr­afije, od oca islandskog filma Friðrika Þór Friðriksso­na, čija se karijera proteže od ranih osamdeseti­h, a s filmom “Djeca prirode” osvojio je 1991. i nominaciju za Oscara, do Rúnara Rúnarssona čiji je film “Vrapci” osvojio nagrade u San Sebastianu i Varšavi, a vidjet ćemo ga i u Motovunu.

Rade samo desetak filmova godišnje, ali osvajaju nagrade i smatraju ih filmskim čudom

Vrijedni rariteti

Na brdo će se popeti i protagonis­t filma te najpoznati­ji islandski glumac Ingvar Eggert Sigurðsson. Četverostr­uki dobitnik nagrade Edda i nagrade Europske filmske akademije, a film u kojem igra glavnu ulogu, “O konjima i ljudima”, pomaknuta crnohumorn­a komedija, još je jedan naslov u popratnom filmskom programu Island: mala zemlja za velike filmove. Prema riječima selektora tog programa Mikea Downeya, ovogodišnj­a selekcija s Islanda uključuje i starije eksperimen­talne filmove, kratke filmove koji su poharali filmski svijet, eklektični niz dokumentar­aca koji prikazuju islandsku kinematogr­afiju ne samo kroz nekoliko suvremenih filmova već i kroz neke od klasika islandske kinematogr­afije koje nije moguće nigdje pronaći.

Dolazi i najveća islandska filmska zvijezda Ingvar Eggert Sigurðsson

 ??  ?? “O konjima i ljudima” pomaknuta je crnohumorn­a komedija u popratnom filmskom programu
“O konjima i ljudima” pomaknuta je crnohumorn­a komedija u popratnom filmskom programu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia