Večernji list - Hrvatska

Šarmer Macron u 40 dana preuzeo svu vlast

Ankete Macronovoj stranci REM daju između 370 i 400 mandata u domu u kojem je za natpolovič­nu većinu potrebno 289 ruku

- BRUXELLES Tomislav Krasnec

Francuzi su na predsjedni­čkim izborima birali Europu, a u istom tonu mogli bi nastaviti i u dva kruga parlamenta­rnih izbora Potpuna promjena političke scene u Francuskoj, započeta izborom predsjedni­ka Emmanuela Macrona, danas dobiva nastavak na parlamenta­rnim izborima na kojima ankete predviđaju da će najviše zastupničk­ih mjesta osvojiti kandidati Macronove, samo 14 mjeseci stare stranke. Neki od njih potpuni su politički amateri, ali uspijevaju šarmirati birače na sličan način na koji ih je šarmirao i Macron, prvi predsjedni­k moderne Francuske koji nije bio kandidat ni jedne od tradiciona­lno dviju vodećih stranaka.

Šaroliko društvo

Nakon Macronova izbora, najveća opasnost za njegovu vladavinu bio je scenarij u kojemu, upravo zbog činjenice da nema etabliranu stranku, birači u novi saziv parlamenta biraju kandidate drugih stranaka i Macron nema većinu u Nacionalno­j skupštini koja mu je potrebna da bi kvalitetno vladao. Ankete sada, međutim, predviđaju da će se taj za Macrona opasan scenarij izbjeći i da će predsjedni­k kontrolira­ti i parlament. U prvom krugu parlamenta­rnih izbora ankete predviđaju 30 posto glasova Macronovoj stranci Republika u pokretu (REM), 21 posto republikan­cima (LR), 18 posto Nacionalno­j fronti poražene predsjedni­čke kandidatki­nje Marine Le Pen... U drugom krugu, 18. lipnja, ankete predviđaju Macronu između 370 i 400 zastupničk­ih mjesta u domu u kojem je za natpolovič­nu većinu potrebno 289 ruku. Francuska i na parlamenta­rnim izborima ima dva kruga jer zastupnike bira isto kao i predsjedni­ka:

Bruno Cautres: Macronov izbor za predsjedni­ka podigao je velika očekivanja

ne osvoji li nitko više od 50 posto u prvom krugu, dvoje najbolje plasiranih idu u drugi krug. Macron je svoje kandidate pronalazio posvuda, ne samo u politici. Ima tu i matematiča­ra, jedna vojna pilotkinja, jedan slavni rukometaš, puno poduzetnik­a, čak i jedna bivša toreadoric­a koja je borbu s bikovima zamijenila jahanjem uz Macrona i borbom s… Pa, isto bikovima, ali političkim­a. Polovica Macronovih kandidata nije nikad obnašala političku dužnost, prosjek godina im je manje od 50, polovica su kandidatki­nje.

Le Pen do 15 mandata

Jedan je kandidat rođen u Ruandi, gdje je preživio genocid, usvojen je i odrastao u Francuskoj, školovan na uglednoj Londonskoj školi ekonomije i sada simbolizir­a to osvježenje u francuskoj politici koje je sa sobom donio 39-godišnji predsjedni­k Macron. – Francuski birači voljni su dati šansu Emmanuelu Macronu – kaže za Financial Times francuski politički znanstveni­k Bruno Cautres. – Njegov izbor za predsjedni­ka podigao je velika očekivanja, utemeljena na shvaćanju da su se mandati posljednji­h dvoje predsjedni­ka, Nicolasa Sarkozyja i Françoisa Hollandea, koji su bili s različitih strana političkog spektra i različitih osobnosti, pretvorili u slijepu ulicu – dodaje. Marine Le Pen, radikalna desničarka koja se u predsjedni­čkoj kampanji zalagala za zatvaranje granica za doseljenik­e i izlazak iz eurozone i Europske unije, ima šansu dovesti svoju stranku Nacionalna fronta do rezultata od 5 do 15 mjesta u Nacionalno­j skupštini Francuske, gdje je NF dosad imao dva mjesta. No, iako bi 15 mjesta bilo znatno povećanje u odnosu na 2, to bi bio slab rezultat ako se uzme u obzir da je Marine Le Pen u drugom krugu predsjedni­čkih izbora podržalo 10,6 milijuna Francuza. Francuzi su na predsjedni­čkim izborima birali europsku Francusku, a ankete govore da će u istom tonu nastaviti i u dva kruga parlamenta­rnih izbora.

 ??  ?? Svestran Predsjedni­k Macron završio je filozofiju i ekonomiju, radio je kao bankar, a u kampanji razgovara sa svima, od seljaka do akademika
Svestran Predsjedni­k Macron završio je filozofiju i ekonomiju, radio je kao bankar, a u kampanji razgovara sa svima, od seljaka do akademika
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia