Večernji list - Hrvatska

Mrsića nitko nije podržao u kandidatur­i za šefa SDP-a

Glavni odbor SDP-a potvrdio sporazum s HSS-om, a suradnju s HNS-om na nacionalno­j razini zabranio

-

Petra Maretić Žonja Znakovito je da ni oni koji se ne smatraju ljudima od povjerenja Davora Bernardića nisu jučer stali na Mrsićevu stranu Bivši član vodstva SDP-a i aktualni saborski zastupnik te stranke Mirando Mrsić jučer je na sjednici Glavnog odbora SDP-a pozvao aktualnog šefa Davora Bernardića da podnese ostavku te najavio svoju kandidatur­u za predsjedni­ka stranke. Da ima ambiciju i da je spreman preuzeti SDP, kazao je i u intervju u Večernjem listu objavljeno­m jučer. Njegova kandidatur­a na Glavnom je odboru naišla na niz kritika, što se i očekivalo s obzirom na to da upravo aktualni predsjedni­k Davor Bernardić gotovo potpuno kontrolira Glavni odbor.

Tko šteti stranci?

Međutim, znakovito je da ni oni koji se ne smatraju ljudima od povjerenja Davora Bernardića, a koji su bili na Glavnom odboru, nisu stali na Mrsićevu stranu. Poput bivšeg ministra Branka Grčića, koji je u svom govoru pozvao na jedinstvo SDP-a. I iako je šef stranke Davor Bernardić za to vrijeme šutio, neki su jučerašnju sjednicu vidjeli upravo kao prvu pravu pobjedu novog predsjedni­ka u SDP-u. Kako doznajemo od sudionika sjednice, većina je šutjela, ali je više članova Glavnog odbora Mrsiću predbacilo što je između dva kruga lokalnih izbora govorio da stranka “glavinja” te su mu spočinuili da upravo on radom u SDP-u, odnosno mrežu svojih simpatizer­a. Na skupštinu je stiglo oko 200 izaslanika, a viđena su i neka zanimljiva lica iz svijeta politike, poput bivšeg predsjedni­ka i bivšeg SDP-ovca Ive Josipovića, Gorana Beusa Richemberg­ha, Nansi Tirelli... – Želimo okupiti članove stranaka lijeve provenijen­cije i ostvariti suradnju s nevladinim sektorom. Nije nam namjera razbijati druge stranke niti preuzimati njihove uloge – kazao je Ostojić. svojim javnim nastupima najviše šteti stranci. Sam je Mrsić nakon sjednice novinarima kazao kako članovi i građani traže promjene i zahtijevaj­u da se stranka mijenja, ali i kako je očito da na Glavnom odboru te njihove želje nisu naišle na plodno tlo. – No, šutnja je završena, građani su svoje rekli na lokalnim izborima, članovi također kažu da se trebamo mijenjati. Ja ću nastaviti i dalje ovo govoriti i očekujem da će iza mene stati svi oni koji žele da SDP bude bolji, da promijeni sebe, ali i da promijeni Hrvatsku – rekao je Mrsić.

Prozivali i Milanku Opačić

No nije jedino Mrsić bio predmet napada na Glavnom odboru. U istupima se spominjala i Milanka Opačić. Prema našim izvorima i potpredsje­dnik stranke Zlatko Komadina spomenuo ju je u svom izlaganju. Njemu su posebno zasmetale njezine izjave zadnjih dana da je SDP potjerao HNS u krilo HDZ-a i prije nego su se za to odlučili. Inače, na Glavnom odboru Bernardić je dobio potporu za sporazum s HSS-om, odnosno za zajednički nastup na novim parlamenta­rnim izborima kada god oni budu. Prema istom sporazumu, HSS će na zajednički­m listama imati šest “sigurnih” mjesta za Sabor, što je jedno više nego što su dobili od bivšeg šefa SDP-a Zorana Milanovića prije posljednji­h parlamenta­rnih izbora. Istodobno je utvrđeno da je HNS prekršio koalicijsk­i sporazum sa SDP-om te je donesena odluka da nema suradnje s tom strankom, na državnoj razini, do daljnjega. Uoči sjednice Glavnog odbora sastalo se i Predsjedni­štvo stranke; na njemu je odlučeno da će se održati posebna tematska sjednica na kojoj će se razgovarat­i o lokalnim izborima te je dogovoreno i da se napravi dubinska analiza lokalnih izbora kako bi se vidjelo u čemu se griješi i što treba popraviti. Bernardić je jučer na početku Glavnog odbora kazao da je, unatoč financijsk­im problemima, uz puno manje sredstava ostvaren rezultat koji nije fantastiča­n, ali koji nije toliko loš. – Imamo nešto više gradonačel­nika i načelnika i imamo razloga za optimizam – vjeruje Bernardić. Kazao je i kako je u ovom trenutku SDP jedina čista i jasna alternativ­a u Hrvatskoj, jedina snaga koja Hrvatsku može mijenjati. – Želja nam je da u moralnoj kaljuži u kojoj se naša zemlja nalazi, zbog političke trgovine neviđenih razmjera, borbe za fotelje, vlasti zbog vlasti, pokažemo da Hrvatska može biti drukčija, da može biti pristojna, radišna, poštena i uspješna zemlja – poručio je Bernardić.

GORDAN JANDROKOVI­Ć: Između HDZ-a i HNS-a postoje razlike, ali za građane je važnija stabilnost. Ovdje se radi o kvalitetno pripremlje­noj suradnji, na zdravim nogama

 ??  ?? Neki su jučerašnju sjednicu Glavnog odbora vidjeli i kao prvu Bernardiće­vu pobjedu u SDP-u otkako je šef
Neki su jučerašnju sjednicu Glavnog odbora vidjeli i kao prvu Bernardiće­vu pobjedu u SDP-u otkako je šef
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia