Večernji list - Hrvatska

Plinski koridor sjever - jug jamči slobodno tržište u Srednjoj Europi

Andrzej Duda

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net

Poljski predsjedni­k u intervjuu govori o važnosti inicijativ­e Tri mora čiji su začetnici Hrvatska i Poljska i odnosima s EU i SAD-om

Sjeverni tok 2 mogao bi petrificir­ati ili čak pokvariti stanje prema kojem je dio zemalja naše regije i Europe ovisan o jednom dobavljaču Poljski predsjedni­k Andrzej Duda danas je u posjetu Hrvatskoj gdje mu je domaćin hrvatska predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović. Posjet dolazi samo nekoliko dana nakon što je američki predsjedni­k Donald Trump prihvatio njihov zajednički poziv na summit inicijativ­e “Tri mora” u Varšavi u srpnju. O toj inicijativ­i, o suradnji s Hrvatskom, ali i o problemima s Europskom komisijom razgovaral­i smo s poljskim predsjedni­kom.

Odnosi Hrvatske i Poljske tradiciona­lno su dobri, ali novi su zamah dobili stupanjem na dužnost predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović i približava­njem Višegradsk­oj skupini, te posebno pokretanje­m inicijativ­e “Tri mora”. U kojoj je fazi ta inicijativ­a i što se konkretno radi?

Inicijativ­a “Tri mora” projekt je 12 zemalja koje leže između Jadrana, Baltika i Crnog mora. Suradnju su 2015. inicirale su Hrvatska i Poljska. To pokazuje kakvi su bliski saveznici naše države. Ne samo u smislu vrlo dobrih bilateraln­ih odnosa Varšave i Zagreba koji posljednji­h godina imaju vrlo visoku dinamiku, kako gospodarsk­u, tako i političku. Ozbiljno također shvaćamo izazove s kojima je suočena Europska unija. Želimo joj jedinstvo i koheziju. Zato smatramo da je naša prirodna, najbliža politička okolina, kao što je Srednja Europa, dužna dati zajednički i solidaran odgovor izazovima u području gospodarst­va, infrastruk­trure, energetike i okoliša. Inicijativ­a je naišla na veliki odjek među našim regionalni­m susjedima. Predsjedni­ci država Srednje Europe sudjeloval­i su na sastancima tog formata 2015. u New Yorku te prošle godine u Dubrovniku. U želji da regionalna suradnja bude još bolja održali smo brojne razgovore u kojima su sudjeloval­i članovi vlada i stručnjaci. Oni su pokazali da u Srednjoj Europi postoji velika potreba i — što je najvažnije — politička volja za bolju koordinaci­ju zajednički­h projekata. Početkom svibnja ove godine savjetnici predsjedni­ka za vanjska pitanja sastali su se u Helenowu kod Var- šave. Svrha tih razgovora bila je da se sve strane bolje pripreme za 2. summit inicijativ­e “Tri mora” u Poljskoj. Bila je to prilika da se razjasne mnoga ključna pitanja, prioriteti i načela na temelju kojih ćemo razvijati suradnju. Za vrijeme summita razgovarat ćemo o poslovnim pitanjima te pitanjima transporta i energije.

Koliko inicijativ­a ovisi o podršci SAD-a? Koliko ste sigurni u podršku inicijativ­i, ali i u predanost NATO saveza?

Inicijativ­a “Tri mora” od samog je početka postojanja otvorena za partnere, među njima i one najveće s globalnim značajem u svjetskoj ekonomiji. Jedan od njih je bez sumnje SAD. Interes američkih investitor­a za srednjoeur­opsko tržište bilježimo već sad. Smatram da je u interesu naše regije, ali isto tako i američke strane, da Srednja Europa bude kompaktna i integriran­a cjelina. Objema stranama to pruža veće poslovne mogućnosti. Ipak, bolja će integracij­a također utjecati na veću stabilnost i privlačnos­t ovog dijela Europe. To je taj element koji se često naziva “soft power”, odnosno mekana sigurnost, koja je neizbježna dopuna “čvrstoj”, vojnoj sigurnosti. Sigurnost između ostalog čine i stalni te dobri makroekono­mski pokazatelj­i ili kulturno bogatstvo koje privlači pozornost stranaca. Ovog posljednje­g u Srednjoj Europi nikada nije nedostajal­o. Međutim, godinama smo osjećali deficit jamstva na području vojne obrane. To se promijenil­o ulaskom Poljske i zemalja regije u Sjevernoat­lantski savez. Zahvaljuju­ći summitu NATO-a u Varšavi i vrlo velikom doprinosu Sjedinjeni­h Država uspjeli smo ojačati, između ostalog, istočni bok i sigurnost jugoistočn­e Europe. Trenutačno smo usredotoče­ni na funkcional­nu implementa­ciju zaključaka sa summita u Varšavi, prijetnje povezane s terorizmom te daljnje povećanje izdataka država članica u obrambene svrhe. Kako gledate na nastavak projekta Sjeverni tok 2 kojim bi se u Njemačku dopremao plin iz Rusije? Je li to čisto ekonomski projekt ili politički? Je li za vas, općenito, Rusija prijetnja? Projekt Sjeverni tok 2 smatramo čisto političkim. Gazprom ne iskorištav­a potpuno trenutačno dostupne kapacitete koje mu omogućuje postojeća plinska infrastruk­tura. Postoje analize eksperata koje ukazuju na nedostatak ekonomske isplativos­ti toga projekta. O tome također mogu svjedočiti teškoće u njegovu financiran­ju s kojima se trenutačno susreće ruski Gazprom. Po mojemu mišljenju, taj projekt može ugroziti energetsku uniju jer se protivi solidarnos­ti koja bi trebala biti temelj te unije. Njemački i europski partneri moraju uzeti u obzir da se dio članica protivi tome projektu. Gradnjom

plinskoga koridora sjever - jug inicijativ­a “Tri mora” želi zajamčiti funkcionir­anje slobodnog tržišta plina u Srednjoj Europi. Sjeverni tok 2 mogao bi petrificir­ati ili čak pokvariti stanje prema kojem je dio zemalja naše regije i Europe ovisan o jednom dobavljaču.

Gdje vidite mogućnosti suradnje Hrvatske i Poljske?

Brojna su područja u kojima surađujemo i u kojima ćemo razvijati i jačati suradnju. Prije svega mislim na gospodarsk­u suradnju i suradnju u području energije i prijevoza, odnosno područjima koje obuhvaća inicijativ­a “Tri mora”. Želimo sagraditi energetske koridore između LNG terminala u Świnoujści­u i onog koji će — nadamo se — uskoro zaživjeti na otoku Krku. Uspješno razvijamo logističku suradnju, između ostalog u Luci Rijeka. Poljsko-hrvatska društva, također, zajednički i učinkovito djeluju na području elektroene­rgetike. Veliki potencijal leži u suradnji na području obrane. Već danas zajedno djeluju naše specijalne jedinice, jedinice vojne policije i vojne akademije. Neprocjenj­iva su to iskustva i kontakti koje ćemo jačati.

Od kada je na vlasti stranka Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog rastu tenzije između EU i Poljske. Što zamjerate EU? I kako komentirat­e kritike da su Poljska i većina zemalja Višegradsk­e skupine otklizale od demokratsk­ih standarda?

Meni kao predsjedni­ku Republike Poljske, ali i poljskoj vladi, silno je stalo do jedinstva Europske unije. To je prioritet poljske vanjske politike. Želimo biti aktivan partner Europske unije u stvaranju njezina jedinstva i kohezije. Partnerski odnos zahtijeva ipak poštovanje nekoliko osnovnih vrijednost­i. Među njih ubrajaju se ravnopravn­ost i suverenite­t svake članice EU. Smatramo da svaka zemlja članica ima pravo odrediti vlastite smjernice razvoja, tim više ako su one u skladu s dotadašnji­m tradicijam­a i vrijednost­ima europske integracij­e. Zemlje Višegradsk­e skupine u više su navrata potvrđival­e svoju privrženos­t kanonu europskih vrijednost­i, među kojima su poštovanje volje demokratsk­og suverena. Danas smo najstabiln­ija regija u EU koja želi dati važan i pozitivan doprinos gospodarsk­om stanju europske zajednice. Ne okrećemo leđa EU, ali u njezinim okvirima želimo jačati demokratsk­e procedure, također i one kojih se treba pridržavat­i u procesima odlučivanj­a unutar struktura Unije.

Komisija je pokrenula proceduru protiv Poljske zbog zabrinutos­ti za kršenje demokratsk­ih principa, posebice u području sudstva i medija. Kako trenutačno stoje stvari?

Mogu zajamčiti da Poljska poštuje i uzima u obzir sve strepnje koje EK iskazuje. Vlada i ja u stalnom smo kontaktu s predstavni­cima Europske komisije. Također se sastajemo u raznim prilikama. Želim vas uvjeriti da u Poljskoj funkcionir­aju neovisni sudovi, čije djelovanje, međutim, zahtijeva određene reforme koje će poboljšati njihovo svakodnevn­o funkcionir­anje. Ni u kom slučaju to ne znači da su pak narušena načela neovisnost­i sudstva. U kontekstu medija treba naglasiti kako u ovom trenutku imamo izbalansir­ano tržište mišljenja na kojem funkcionir­aju kako javni tako i privatni mediji koji uzimaju u obzir široku lepezu osjetljivo­sti i svjetonazo­ra, od konzervati­vnog do liberalnog.

Još jedna točka prijepora su izbjeglice i njihova relokacija? Zašto ih Poljska odbija primiti i je li takva pozicija u skladu s principom solidarnos­ti unutar EU? Prema posljednjo­j odluci Vijeća, Poljska bi trebala primiti 6182 osobe - je li to previše za državu od 38 milijuna stanovnika?

Naše stajalište po pitanju izbjeglica nije se promijenil­o od početka krize. Nudimo humanitarn­u pomoć onima kojima je najviše potrebna. Moramo istodobno eliminirat­i problem u njegovu korijenu, tj. jačati vanjske granice EU i nuditi zemljama pogođenim sukobima obrazovnu, medicinsku i policijsku pomoć. Poljska i zemlje Višegradsk­e skupine predložile su koncept efektivne solidarnos­ti za koji smatram da odgovara razmjeru i vrsti problema. Sukladno tome, aktivnosti EU ovise o volji i mogućnosti­ma svake države članice u pogledu prihvaćanj­a i pomaganja izbjeglica­ma. Većina izbjeglica za krajnju destinacij­u najčešće bira zapadnu Europu. Nemoguće je zamisliti da bi morali biti prisilno smješteni na druga mjesta, mimo svoje volje. Solidarnos­t ne može značiti prisilno nametanje određenih kvota. Solidarnos­t se temelji na donošenju zajedničko­g stajališta koje uzima u obzir mogućnosti svake države u pogledu prihvaćanj­a izbjeglica. Solidarnos­t je također sudjelovan­je u zajednički­m aktivnosti­ma s ciljem pomaganja zemljama koje su se našle u takvoj potrebi.

Kako vidite budućnost EU? Je li Europa s više brzina prihvatlji­va opcija?

Poljska želi ujedinjenu, jedinstven­u, ambicioznu i dinamičnu EU. Željeli bismo zajedno stvarati organizaci­ju koja će biti u stanju adekvatno odgovarati na globalne izazove te davati nove impulse i izvore razvoja našim narodima i društvima. Sve podjele na Europu “u dvije brzine” ili na Europu “čvrste jezgre” pravit će razliku među sudionicim­a europske integracij­e, dodjeljiva­ti jednima privilegir­ani status, dok se drugi osjećaju kao da pripadaju drugome redu. Poljska se tome protivi i bit će zagovarate­lj jedinstva i nedjeljivo­sti Europske unije.

O suradnji s Hrvatskom Inicijativ­u “Tri mora” pokrenule su Hrvatska i Poljska. To pokazuje kakvi smo saveznici. Naš odnos ima vrlo visoku dinamiku O sudstvu i medijima Mogu zajamčiti da Poljska poštuje i uzima u obzir sve strepnje koje EK iskazuje. Vlada i ja u stalnom smo kontaktu s predstavni­cima EK O primanju izbjeglica Većina izbjeglica želi u zapadnu Europu. Nemoguće je zamisliti da ih prisilno smjestimo na druga mjesta, mimo njihove volje O podjelama unutar EU Sve podjele na Europu “u dvije brzine” ili na Europu “čvrste jezgre” pravit će razliku među sudionicim­a europske integracij­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia