Večernji list - Hrvatska

Zašto raditi na moru za 4000 kuna kad se u Austriji i Irskoj zaradi bar 12.000

Poslodavci­ma u turizmu došlo na naplatu škrtarenje na sezoncima s plaćama ispod hrvatskog prosjeka, prvo su u Istri shvatili da tako dalje više ne ide

- Radmila Kovačević ZAGREB

Sezonce si hotelske kuće danas nastoji osigurati povišicama, regresom, božićnicam­a..., a za smještaj im grade prave male hotele Štednja je poslodavci­ma u turizmu došla na naplatu. Gostiju je sve više, a zainteresi­ranih za turističke poslove sve manje. Zašto, uostalom, i dirinčiti na našem moru za nekoliko tisuća kuna, kad se u Njemačkoj, Austriji, Irskoj... za isti posao može zaraditi i dvostruko više? Odluka o odlasku u inozemstvo nije lagana, ali računica je za mnoge sezonce iz Slavonije, Međimurja, Zagorja... vrlo jasna. – Kod nas se većina kolega sezonaca vraća. Uvjeti su dobri, meni je plaća ove godine tisuću kuna veća nego lani. Neusporedi­vo sa sezonama koje sam radila u privatnim restoranim­a. Znate kako je kod privatnika; radite praktički bez slobodnog dana, plaća 4000 kuna, a samo dio preko računa, ostalo na ruke – kazuje kuharica u jednom Valamarovu hotelu (podaci poznati redakciji), i dodaje: – Razumijem ljude koji odlaze u inozemstvo. Ja živim ovdje i da moram odlaziti od kuće radi posla, ne bih sigurno išla nekamo na obalu za 6000 kuna kad se vani za isti posao može dobiti 12.000 i više.

Pola milijarde eura investicij­a

Jasno je sve to napokon i poslodavci­ma, a prvi su shvatili istarski, pa ih sve više nastoji osigurati ljetnu radnu snagu povišicama, regresima, jubilarnim nagradama, božićnicam­a, besplatnom hranom ili pravim malim hotelima koje im sada grade za smještaj. Same investicij­e, inače, u turizmu već dugo nisu u pitanju; svake ih je godine sve više, samo ove godine turističke su kompanije u nove ili u preuređenj­e postojećih hotela uložile više od pola milijarde eura. Ali, za zaposlene nekako nikad nije dostajalo i turizam je godinama na neslavnom glasu po ispodprosj­ečnim plaćama. Povrh toga, brojke govore da mnoge turističke kompanije kod nas za plaće iz ukupne mase izdvajaju i deset posto manje nego u brojnim drugim europskim zemljama. Pa čak, recimo, manje nego li u Sloveniji, koja je puno bliža uobičajeno­m, pristojnom omjeru prema kojem na troškove rada odlazi nešto više od trećine ukupnih prihoda. Kod nas je to u prosjeku 22 do 26 posto. Ne čudi, stoga, da se u djelatnost­i koja bi ove godine trebala zaposliti tridesetak tisuća sezonaca suočavaju s problemom manjka radne snage. Nestašicom radnika nitko se ne želi hvaliti, loša je to reklama, ali sindikalne procjene kazuju da bi se manjak radnika u špici mogao brojiti barem u nekoliko tisuća radnika, a možda i u okruglih deset tisuća. Najmanji će problem, kako se čini, biti u Istri, čije turističke kompanije same angažiraju oko deset tisuća sezonaca. Sindikalci su ispregovar­ali s tamošnjim hotelskih kućama povišice u prosjeku od 3,5 do šest posto pa se mnoge hotelske kompanije hvale da kod njih više nema plaće niže od 4000 kuna neto. S tim da uz nju u pravilu idu i besplatni smještaj i hrana.

Rasteretit­i poslodavce

– Da su se poslodavci u turizmu tako postavili prije dvije-tri godine i da nisu škrtarili na radnicima, danas ne bi imali toliko problema s radnom snagom – ističe Marina Cvitić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, koja potvrđuje da su sezonci na Kvarneru i Dalmaciji u težoj poziciji. Tamošnji su turistički poslodavci bili tvrdi pregovarač­i pa će se zaposleni mahom morati zadovoljit­i povišicom od 1,7% iz nacionalno­g kolektivno­g ugovora. – To je i dalje premalo. Posao u turizmu nije lagan i poslodavci­ma radnik dođe raditi i nakon dva-tri tjedna ode. Mnogim je hotelijeri­ma za niske plaće alibi povećani PDV i vjerojatno bi ih trebalo rasteretit­i, ali ne smiju se sve prebijati preko radnika – kaže Eduard Andrić, predsjedni­k Sindikata turizma. Ministar turizma Gari Cappelli poručuje da je posao svih u turizmu, a posebice poslodavac­a, osigurati pristojne plaće, radnu satnicu, slobodne dane, smještaj, godišnje ugovore... Smatra da “nedostatak radne snage u određenoj mjeri kod pojedinih poslodavac­a ne bi trebao utjecati na sezonu“.

Da se o radnicima mislilo prije dvije-tri godine, ne bi bilo manjka, kažu sindikalci Neki poslodavci imaju problema s radnom snagom, to neće utjecati na sezonu, kaže Cappelli

 ??  ?? Gostiju je na Jadranu sve više, ali je poslodavci­ma sve teže naći radnike
Gostiju je na Jadranu sve više, ali je poslodavci­ma sve teže naći radnike
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia