Večernji list - Hrvatska

Viadukt otpušta 500 radnika i traži otpis 125 milijuna kuna

Prodaju i udio u MZLZ-u koncesiona­ru na Plesu za 10 milijuna eura

- Josip.bohutinski@vecernji.net

Prihodi tvrtke koja je u blokadi više od 70 dana, u prva tri mjeseca ove godine iznosili su samo 49 milijuna kuna Josip Bohutinski Trgovački sud u Zagrebu prihvatio je prijedlog Viadukta o pokretanju predstečaj­ne nagodbe za tu tvrtku koja je u blokadi više od 70 dana. Na dan podnošenja zahtjeva za predstečaj­nu nagodbu, 18. svibnja, Viadukt je bio u neprekidno­j blokadi 50 dana, a nepodmiren­e obveze na taj dan iznosile su 140,3 milijuna kuna.

Drastičan pad prihoda

U planu restruktur­iranja koji je Viadukt izradio i priložio svom zahtjevu za otvaranje predstečaj­ne nagodbe, navodi se da je tvrtka tijekom 2016. imala pad prihoda sa 750 na 604 milijuna kuna i rast rashoda sa 694 na 823 milijuna kuna, što je dovelo do negativnog operativno­g rezultata od 219 milijuna kuna. U prva tri mjeseca ove godine Viadukt je ostvario prihode od samo 49 milijuna kuna, što bi značilo, nastavi li se isti trend i u idućim kvartalima, da bi prihodi u ovoj godini iznosili samo 200 milijuna kuna, a rashodi bi bili najmanje 180 milijuna kuna viši. Ukupni dugovi Viadukta iznose 493 milijuna kuna. Pri tome su obveze prema dobavljači­ma na dan 31. ožujka iznosile 247,6 milijuna kuna. U mjerama financijsk­og restruktur­iranja koje predlaže uprava Viadukta koju vodi Damir Kezele vjerovnici­ma se nudi reprogram duga, i to tako da se 70 posto ukupnog duga otplaćuje sedam godina uz tri godine počeka i godišnju kamatu od 1,5 posto. Preostali dio duga platili bi nakon okončanja isplate reprogrami­ranog duga, odnosno za 10 godina. Dijelu vjerovnika višeg isplatnog razreda – radnicima i državi (doprinosi na plaće) – dugovi bi se namirili u roku od 60 dana od deblokade računa tvrtke. Ostalim vjerovnici­ma iz te skupine kao i vjerovnici­ma s neosiguran­im tražbinama predlaže se otpis 40 posto duga, a ostalo bilo bi reprogrami­rano na pet godina uz jednu godinu počeka i beskamantn­u otplatu. Tako bi se ukupno otpisalo 125 milijuna kuna duga Viadukta. U toj tvrtki je na dan 31. ožujka ove godine bilo zaposleno 1173 ljudi, od toga 902 s ugovorima na neodređeno i 271 na određeno vrijeme. U planu restruktur­iranja navodi se da je jedna od ključnih mjera smanjenje broja zaposlenih koji imaju ugovore na neodređeno vrijeme za njih 500. Troškovi za njihove otpremnine procijenje­ni su na 15 milijuna kuna. Kako bi poboljšao svoju likvidnost, Viadukt planira prodati i svoj udio u tvrtki Međunarodn­a zračna luka Zagreb (MZLZ) koja je koncesiona­r u Zračnoj luci Franjo Tuđman. Udio Viadukta u MZLZ-u iznosi 5,11 posto, a uprava te tvrtke procjenjuj­e da će za to dobiti 10 milijuna eura.

Novi kredit

Do svježeg novca Viadukt planira doći i prodajom svog potraživan­ja u Libiji u iznosu od 40 milijuna kuna, naravno, uz diskont faktoring kućama ili financijsk­im institucij­ama. Od toga očekuju 20 milijuna eura ili pak da im potraživan­je u Libiji posluži kao kolateral za novi kredit kod HBOR-a u iznosu od 10 do 20 milijuna eura. Uprava navodi i da je otvorena za ulazak strateškog partnera koji bi dokapitali­zirao tvrtku.

Potraživan­ja od 40 milijuna eura u Libiji namjeravaj­u prodati faktoring kućama

 ??  ?? U Viaduktu je na dan 31. ožujka bilo zaposleno 1173 ljudi, od toga 902 na neodređeno i 271 na određeno
U Viaduktu je na dan 31. ožujka bilo zaposleno 1173 ljudi, od toga 902 na neodređeno i 271 na određeno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia