Večernji list - Hrvatska

Na putu za EU i NATO Zaev će promijenit­i ime zemlje?

- redakcija@vecernji.net Tomislav Krasnec

Novi premijer Zaev jučer je u Bruxellesu signalizir­ao da bi mogao prihvatiti ime Bivša Jugoslaven­ska Republika Makedonija ili neko drugo

Makedonski šef vlade Zoran Zaev: Namjera mi je pokrenuti Makedoniju vrlo brzo naprijed

Po prvi put u ulozi novog makedonsko­g premijera nakon višegodišn­je političke krize, Zoran Zaev posjetio je jučer sjedište EU-a i NATO-a u Bruxellesu i izrazio spremnost da njegova vlada pokuša u prijateljs­kom tonu otkloniti problem koji ima s Grčkom oko imena zemlje. Zaev na taj način signalizir­a da je spreman ući u NATO i započeti pregovore s EU ili pod privremeni­m imenom Bivša Jugoslaven­ska Republika Makedonija (engleski akronim FYROM) ili pronaći neko novo rješenje za ime svoje države. – Izgradnjom dodatnih prijateljs­kih odnosa sa susjedima, Makedonija vjeruje da će se stvoriti pozitivnij­a klima za rješavanje tog pitanja – rekao je Zaev u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu. Njegov prvi bilateraln­i posjet bit će Bugarskoj, a svog ministra vanjskih poslova šalje u srijedu u Grčku. I europski povjerenik za pregovore o proširenju Johannes Hahn pohvalio je taj pristup jer vjeruje da je važno “stvoriti osobni odnos” između članove nove makedonske vlade i njihovih bgarskih i grčkih kolega. A onda se iz tog konstrukti­vnog odnosa, nadaju se u Komisiji, možda može izroditi rješenje za spor oko imena Republike Makedonije koji se ne može riješiti već godinama. Makedonija je, podsjetimo, trebala ući u NATO još 2008., zajedno s Hrvatskom i Albanijom, ali je Grčka uložila veto, kao što isti takav veto koristi i u Vijeću EU blokirajuć­i početak pregovora s Makedonijo­m. Premijer Zaev trudi se u prvim potezima, pa i na osjetljivo­m pitanju imena, pokazati da je po svemu drukčiji, demokratsk­iji i bolji od bivšeg premijera Nikole Gruevskog, čija je stranka godinama, koristeći se metodama na rubu ili s one stranke zakona, radila na tome da spriječi dolazak socijalist­a Zaeva na vlast. – Namjera mi je pokrenuti Makedoniju vrlo brzo naprijed prema europskim integracij­ama – kaže Zaev, a da bi se to dogodilo potrebno je nešto novo u sporu oko imena.

 ??  ?? ZAEV U OFENZIVI I europski povjerenik za pregovore o proširenju Johannes Hahn pohvalio je taj pristup jer vjeruje da je važno “stvoriti osobni odnos”
ZAEV U OFENZIVI I europski povjerenik za pregovore o proširenju Johannes Hahn pohvalio je taj pristup jer vjeruje da je važno “stvoriti osobni odnos”
 ??  ?? Federica Mogherini Premijer Zaev sastao se i sa europskom pobvjereni­com za vanjsku politiku
Federica Mogherini Premijer Zaev sastao se i sa europskom pobvjereni­com za vanjsku politiku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia