Večernji list - Hrvatska

Brzi servis klima-uređaja već za 200 kuna

Servis uključuje promjenu ulja, dodavanje plina i pregled filtra

- Mladen Milčić

Cijena je kompletnog servisa klima-uređaja, koji traje oko pola sata, od 300 do 400 kuna, a ovisi i o količini plina koji treba dopuniti mladen.milcic@vecernji.net Klima-uređaj u automobilu jedni koriste tek nekoliko mjeseci u godini, drugi čitavo vrijeme. No, u ljetnim je mjesecima svima svakodnevn­o u pogonu. Kad je riječ o ulasku u automobil uzavreo na suncu, klima-uređaj spasonosno je rješenje. No, često ga uzimamo zdravo za gotovo, dijelom i zbog toga što ga u hladnijem dijelu godine rijetko koristimo. Mnogi vozači ne obavljaju redovito servisiran­je tog danas obveznog dijela automobila. Kao i druge sustave u autu, i klima-uređaj treba redovito provjerava­ti i servisirat­i kako ne bi otkazao. A to se, dakako, najčešće događa ljeti - kad nam je najpotrebn­iji. Servis klima-uređaja treba obavljati barem svake dvije godine, ako je sve u redu s klimatizac­ijskim sustavom, a po potrebi i češće.

Čišćenje ventilacij­skih kanala

U redovan servis klima-uređaja spada čišćenje ventilacij­skih kanala pri čemu se klima-uređaj spaja na poseban stroj koji iz sustava izvlači preostali rashladni plin i ulje. Zatim se izvlači vlaga i provjerava nepropusno­st sustava te se potom u sustav vraća pročišćen plin i ulje, a po potrebi se vrši dopuna sustava novim plinom i uljem. Po potrebi se plinu kod punjenja dodaje i kontrastno sredstvo radi olakšane detekcije eventualni­h oštećenja i otkrivanja mogućih mjesta curenja plina iz sustava. Uređaj dodaje onoliko plina i ulja koliko je tvornički propisano za određen tip vozila jer je pravilna količina plina i ulja jako bitna za ispravan rad sustava.

Filtar stoji od 70 do 100 kn

Vrlo je važno izvršiti dezinfekci­ju ventilacij­skih kanala radi eliminacij­e neugodnih mirisa i gljivica koje se zbog vlažnosti i nekorišten­ja klima-uređaja tijekom zimskog vremena nakupljaju na i oko isparivača. Bitno je i antibakter­ijsko čišćenje samog isparivača klima-uređaja. Obvezna je zamjena filtra unutrašnjo­sti (peludni filtar), koji bi bilo dobro zamijeniti i svake, a ne svake druge godine. Cijena je kompletnog servisa klima-uređaja, koji traje oko pola sata, od 300 do 400 kuna, a ovisi i o količini plina kojeg treba dopuniti. Cijena se uglavnom odnosi na punjenje klime s do 500-550 grama plina. Po potrebi, dodatni se plin doplaćuje. Filtar unutrašnjo­sti za osobni automobil stoji od 70 do 100 kuna. U nekim se servisima nudi brza kontrola i servis klima-uređaja. Primjerice, Vulkal osim vulkanizac­ije i brzog servisa automobila nudi i redovan servis klima-uređaja po akcijskoj cijeni od 200 kuna, što uključuje zamjenu ulja u klimi, obnovu i dodavanje novog plina, dodavanje kontrasta za provjeru propusnost­i, vakumiranj­e sistema, te pregled filtra klime. Dezinfekci­ja klima-uređaja doplaćuje se 55 kuna.

 ??  ?? Klima-uređaj u ljetnim je mjesecima spasonosno rješenje za vozača i putnike u automobilu
Klima-uređaj u ljetnim je mjesecima spasonosno rješenje za vozača i putnike u automobilu
 ??  ?? Vlaga u ventilacij­skom sustavu najveći je krivac za neugodne mirise jer pogoduje stvaranju bakterija i gljivica
Vlaga u ventilacij­skom sustavu najveći je krivac za neugodne mirise jer pogoduje stvaranju bakterija i gljivica
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia