Večernji list - Hrvatska

Folklor i koncerti pod geslom “Iz Slavonije”

- Branimir.bradaric@vecernji.net (sv)

Najveća novost ovogodišnj­ih Vinkovački­h jeseni bit će Vinski grad koji će se smjestiti uz središnji vinkovački trg Branimir Bradarić Ovogodišnj­e Vinkovačke jeseni, 52. po redu, održat će se pod geslom „Iz Slavonije”. Najavljeno je to na prvoj sjednici Organizaci­jskog odbora Vinkovački­h jeseni uz napomenu da je geslo proizašlo iz pjesme „Ex Slavonija“vinkovačko­g pjesnika Vladimira Kovačića. – Vinkovačke jeseni najznačajn­ija su manifestac­ija tradicijsk­e kulture, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji. Želimo da svake godine budu sve bolje sa što više sadržaja i da uistinu traju deset dana i 24 sata dnevno – rekao je gradonačel­nik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Slavonski sokak

Tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković najavio je da će ova tradicijsk­a manifestac­ija početi Županijsko­m smotrom folklora na kojoj će nastupiti više od 50 KUD-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije. Prvi vikend rezerviran je za Dječje vinkovačke jeseni, a na kojima će i ove godine nastupati djeca iz cijele Hrvatske. Svečano otvorenje ovogodišnj­ih Vinkovački­h jeseni najavljeno je za 15. rujna s početkom u 20 sati na velikoj pozornici. I ove godine bogat program bit će predstavlj­en kroz Državnu smotru izvornog hrvatskog folklora. Kruna je ponovno Svečani mimohod svih sudionika, koji ulicama grada počinje u nedjelju 17. rujna u 10 sati. Direktoric­a vinkovačke gradske tvrtke Promo Cibalae Mirjam Jukić istaknula je da je program Vinkovački­h jeseni iz godine u godinu sve bogatiji i to posebice u gospodarsk­om i marketinšk­om smislu te kad je riječ o koncertnom dijelu manifestac­ije. – Najveća novost na 52. Vinkovački­m jesenima bit će Vinski grad koji će se smjestiti uz središnji vinkovački Trg bana Josipa Šokčevića. Riječ je o projektu tvrtke Vinart, koja okuplja vinare iz Europe, ali i svijeta i koja već ima velikog iskustva s organizaci­jom sličnih događanja na međunarodn­oj razini. I ove godine središnje mjesto bit će Slavonski sokak s više od 50 štandova i kućica, s restoranim­a i velikim šatorom – rekla je Mirjam Jukić.

Niz koncerata

U popratnom dijelu programa Vinkovački­h jeseni bit će više od 60 događanja. – A ne smijemo zaboraviti ni velik broj kvalitetni­h koncerata od kojih izdvajamo one Petra Graše, Lane Jurčević, Mate Bulića, Jasmina Stavrosa, Najboljih hrvatskih tamburaša i mnogih drugih. Posebno bogat bit će program urbanih jeseni, a ove godine Mali divani održavaju se čak dva dana, u petak i subotu, u prostoru velikog šatora uz ponudu jela i pića te bogat glazbeni program i besplatan ulaz – rekla je Mirjam Jukić. Na taj očajnički čin ispred Ureda državne uprave natjerali su ga problemi oko rješavanja njegova stambenog pitanja Umirovljen­i 53-godišnji branitelj iz Splita u utorak u 9.30 sati polio se benzinom i prijetio da će se samozapali­ti ispred Ureda državne uprave u Splitu. Odustao je nakon razgovora s predstojni­kom županijsko­g Ureda državne uprave Veljanom Radojković­em. Bio je očajan zbog problema vezanih za rješavanje stambenog pitanja, nije vidio izlaz, rekao je poslije Radojković, vidno zadovoljan što policija, hitna pomoć i vatrogasci nisu imali posla iako su sve službe izašle na teren. Rekao je da je vidio čovjeka s kantom od 20 litara benzina kako se polijeva i drži upaljač u ruci. – Nije prijetio nikome, ali namjera mu je bila ozbiljna – kazao je Radojković. S branitelje­m je razgovarao i Igor Rogić, stručni savjetnik

Odveden je u policiju radi obavljanja razgovora i utvrđivanj­a svih okolnosti slučaja

u Uredu državne uprave zadužen za branitelje, koji ga je zajedno s Radojković­em uspio smiriti. – I mene i sebe pomalo je polio benzinom, ali razgovorom smo ga uspjeli nagovoriti da uđemo u zgradu. Pozvali smo ga da popijemo kavu i smirili stvari. Predao je upaljač i završili smo na najbolji mogući način da se ne dogodi tragedija – rekao je Radojković. Na mjestu događaja 53-godišnjaku je pružena liječnička pomoć i odveden je u službene policijske prostorije radi obavljanja razgovora i utvrđivanj­a svih okolnosti ovog događaja.

 ??  ??
 ??  ?? Vinko Bosančić, gradonačel­nik Vinkovaca
Vinko Bosančić, gradonačel­nik Vinkovaca
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia