Večernji list - Hrvatska

Macron ugostio May u Parizu – lice i naličje nove Europe

Glavna tema ovih razgovora je borba protiv terorizma. Čini se da je to jedino o čemu dvije zemlje trenutačno mogu razgovarat­i

- Marina Šerić Promjenjiv­a sreća

Prije samo godinu dana, susret francuskog i britanskog lidera bio bi izuzetno važan. No, danas stvari stoje drugačije marina.seric@vecernji.net Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron i britanska premijerka Theresa May svakako su osobe koje su vrlo duboko obilježile proteklu političku godinu u Europi. U trenucima kada je Theresa May preuzimala kormilo britanske vlade i to s vrlo komotnom većinom u parlamentu, Macron je bio politički autsajder koji je osnovao svoj pokret i krenuo u pronalažen­je svoga mjesta na francuskoj političkoj sceni. Prošloga ljeta May je bila moćna premijerka kojoj ništa nije nedostajal­o da započne i dovrši proces razdruživa­nja Velike Britanije od Europske unije. Macron je bio čovjek s vizijom, ali tada nitko nije ni slutio da će sljedeće ljeto dočekati kao predsjedni­k čija je nova stranka potukla dvije već desetljeći­ma najmoćnije stranke u Francuskoj i dobio većinu u parlamentu o kakvoj je samo mogao sanjati.

Riskantan politički poker

U međuvremen­u, May je odigrala riskantnu partiju političkog pokera i izgubila iako se nadala da će joj prijevreme­ni izbori donijeti još komotniju većinu u parlamentu i dati njoj osobno legitimite­ta da izvede zemlju iz EU. Susret ovo dvoje političara u Elizejskoj palači u tom je pogledu znakovit. Macron je svojim izjavama i političkim promišljan­jem jasno dao na znanje da će Francuska ubuduće preuzeti jednu od vodećih uloga u Europskoj uniji, možda upravo ono mjesto koje je Britanija odlučila napustiti. Stoga nije nimalo čudno što je najvažnija i gotovo jednina tema razgovora dvaju lidera borba protiv terorizma i to na osobit način borba protiv širenja teroristič­kih poruka putem elektronič­kih komunikaci­ja i društvenih mreža poput Facebooka i Googlea. I tako je suradnja u borbi protiv terorizma postala jedna od rijetkih zajednički­h tema o kojem jaki lider u usponu iz EU i oslabljena premijerka s otoka koji grabi u izolaciju, mogu razgovarat­i. Postoji još jedna – Brexit. U tom pogledu, Theresi May najjasniju je poruku nakon lošeg izbornog rezultata poslala njemačka kancelarka Angela Merkel koja je kazala kako se sada nada što skorijem početku, ali i okončanju pregovora o razdruživa­nju. Merkel je sasvim svjesna da je u Emmanuelu Macronu dobila tako snažnog i energičnog europskog partnera kakvog do sada vjerojatno nije imala. Upravo to bi mogao biti dvojac koji će pokrenuti neke značajne procese transforma­cije Europske unije. Macron je od samog početka svoje kampanje govorio kako je on zakleti Europejac, ali da želi EU koja će funkcionir­ati na jedan sasvim drugačiji način i na nekim novim temeljima. I Velika Britanija mogla je sudjelovat­i u tom procesu i izboriti se za neke promjene koje njoj odgovaraju, ali izabrala je da je puno jednostavn­ije izaći iz Unije. U međuvremen­u, slabi i globalni utjecaj i ugled Sjedinjeni­h Država na čelu s Donaldom Trumpom, na kojega je May računala kao s najvećim partnerom razdružene Velike Britanije.

Otok izvan struje

Ostane li Trump u Bijeloj kući, britanska se premijerka ne treba nadati nekom velikom prijateljs­tvu, partnerstv­u i pomoći. A Macron je sasvim neobičnim stiskom Trumpove ruke u Taomini na summitu G7 dao do znanja da nije previše fasciniran i da od SAD-a ništa ne očekuje. To je verbalizir­ala Angela Merkel koje je kazala kako je sada potpuno izvjesno da Europa više ne računa na SAD kao partnera. Theresa May došla je Macronu u trenucima kada brojne velike svjetske banke najavljuju premještan­je svojih europskih podružnica iz Londona u Pariz ili u Frankfurt, dva velika središta koja jesu u Europskoj uniji. Do sada je Pariz u odnosu na London bio svojevrsno drugorazre­dno financijsk­o središte, a upravo Brexit bi ga mogao pretvoriti u ono što je do sada bio London, što bi Francuskoj moglo donijeti dodatnu snagu i prestiž. U tom kontekstu sve je izglednije da će Britanija ponovno postati otok izdvojen od kontinenta.

Macron i Merkel stvaraju savezništv­o za novu EU, dok Britanija polako tone u izolaciju Pariz bi od Londona mogao preuzeti primat najznačajn­ijeg financijsk­og središta EU

 ??  ?? Prije godinu dana Macron je bio gotovo anonimac, a Theresa May moćna premijerka
Prije godinu dana Macron je bio gotovo anonimac, a Theresa May moćna premijerka
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia