Večernji list - Hrvatska

Povijest Burić: Senjski uskoci bili su poput pirata s Kariba

HRT počeo snimati seriju “Doba uskoka” o povijesti grada Senja

- Maja Car maja.car@vecernji.net

Posebno atraktivno bit će 23. i 24. lipnja na Jakuševcu gdje će oživjeti bitka kod Nikopolja iz 1396. i pad Konstantin­opola 1453. Iz povijesne radionice HRT-a i autora Božidara Domagoja Burića stiže nov povijesni spektakl. Već je počelo snimanje igrano-dokumentar­ne serije “Doba uskoka” koja se bavi poviješću Senja, grada koji je gotovo cijelo stoljeće prkosio velikim europskim silama, zbivanjima u 16. i 17. stoljeću, a u određenim scenama seže se i u 14. i 15. stoljeće. Dokumentar­ni dijelovi već su snimljeni u Cambridgeu, Oxfordu, na Sorboni te na sveučilišt­ima u Pamploni i Madridu sa stručnjaci­ma koji se bave poviješću uskoka, a glavni je domaći stručni suradnik prof. Neven Budak.

Rekonstruk­cija pokolja

– Senjske uskoke možemo nazvati hrvatskim piratima s Kariba, s tom razlikom da su se pustolovin­e koje naša serija pokazuje doista i dogodile. Cijela se ekipa veseli početku rada na tome projektu i činjenici da će se povijest senjskih uskoka uskoro gledati po cijelom svijetu – rekao je Božidar Domagoj Burić, čiji su raniji “Hrvatski kraljevi” prodani u više od trideset država svijeta. Sličan uspjeh imala je i “Republika”, bila je nominirana i za Večernjako­vu ružu za TV emisiju godine, koja se od svibnja prikazuje i na programu Viasat History. U igranim scenama u seriji sudjeluju brojni poznati glumci poput Krešimira Mikića koji glumi Ferdinanda Habsburško­g, Dragana Despota, Marka Cindrića, Roberta Ugrine, Nenada Cvetka te Dušana Bućana koji glumi Sulejmana. Među ostalim, snima se i u HRT-ovu studiju Anton Marti, ali posebno zanimljivo bit će na savskom nasipu pokraj Jakuševca gdje se snima 23. i 24. lipnja. – Tamo ćemo uprizoriti bitku kod Nikopolja iz 1396. kad su Turci nabijali svoje protivnike na kolac. Rekonstrui­ramo cijeli događaj. Ondje će se snimati i pad Konstantin­opola 1453. godine. Glavni je lik Mehmed Osvajač, koji je hrvatskoj javnosti dobro poznat kao sultan. Sudjelovat će sedam konjanika te sedamdeset pet statista pješaka – najavila je producenti­ca serije Marija Kosor. Za potrebe serije izrađeno je oko 600 kostima, unikatan su ručni rad, a kostimogra­fkinja Jasna Zvonković Ljevaković kaže da su uskočki kostimi izrađeni prema starim zapisima. U izradi je pomogao i Tomislav Aralica, kolekciona­r i jedan od vodećih stručnjaka za hrvatsko povijesno oružje.

Izrađeno 600 kostima

Serijal će se sastojati od četiri nastavaka – svaki u trajanju po 50 minuta. U njegovoj izradi sudjeluje ista ekipa koja je pripremala “Hrvatske kraljeve” i “Republiku”. Uz redatelja, scenarista i skladatelj­a Božidara Domagoja Burića, u njoj su montažer Dubravko Prugovečki, direktor fotografij­e Branko Cahun, scenograf Igor Juras i nadglednik vizualnih efekata Kristijan Mršić. Serija će se snimati u nekoliko etapa, ali predviđa se da bi trebala biti snimljena do ljeta 2018. godine kada ide u postproduk­ciju. Ako sve bude po planovima, na HRT-u ćemo je gledati krajem iduće godine. – Kolega Božidar Domagoj Burić prihvatio se privlačne i zanimljive, ali izrazito slabo poznate i vrlo zahtjevne teme iz hrvatske povijesti. S obzirom na dosadašnja iskustva i ekipu koju je okupio, vjerujem da će gledatelji dobiti još jednu atraktivnu televizijs­ku seriju koju će poput prethodnih vidjeti i publika diljem svijeta za što već postoji zanimanje – istaknuo je rukovodite­lj Odjela za dokumentar­nu produkciju HRT-a Vladimir Brnardić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Emitiranje krajem 2018. Serijal će imati četiri nastavka, snima se do ljeta 2018., a na HRT-u bismo ga trebali gledati krajem iduće godine
Emitiranje krajem 2018. Serijal će imati četiri nastavka, snima se do ljeta 2018., a na HRT-u bismo ga trebali gledati krajem iduće godine
 ??  ?? Domagoj Božidar Burić autor je i “Hrvatskih kraljeva” te “Republike”
Domagoj Božidar Burić autor je i “Hrvatskih kraljeva” te “Republike”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia