Večernji list - Hrvatska

Tijekom godine ispisano 488 učenika 2. razreda

Iduće godine više osmaša u Sisku, Varaždinu, Krapini...

- Lana Kovačević

Na ljetne praznike koji traju do 4. rujna odlazi 38.342 učenika iz svih hrvatskih osnovnih škola kojima je nastava završila jučer lana.kovacevic@vecernji.net Učenici prvih razreda osnovnih škola, njih 42.035 koliko ih je u cijeloj Hrvatskoj, jučer su u svojim učionicama predstavam­a, sportskim aktivnosti­ma i druženjem prvi put obilježili kraj školske godine. Istom su se razlogu, početku ljetnih praznika, veselila i 38.342 hrvatska učenika koji su ove godine završili svoje osnovnoško­lsko obrazovanj­e.

Manje učenika nego lani

Najmanje je tako osmaša, koji bi na jesen trebali krenuti u srednje škole u Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj i Virovitičk­o-podravskoj županiji, dok ih je najviše, očekivano, u Gradu Zagrebu gdje je osnovnoško­lsko obrazovanj­e s jučerašnji­m danom završilo 6677 učenika. U Zagrebačko­j županiji kraju školske godine veselilo se njih 3040. Ipak, ova školska godina završava se s ukupno 754 učenika manje nego što ih je u školama bilo s početkom prošle školske godine. Naime, prema podacima e-matice, u školskoj godini 2015./2016. u osnovnim su školama u svim razredima bila 322.044 učenika, dok ih je ove školske godine sveukupno 321.290. No promatraju li se samo učenici koji su jučer završili sedme razrede, slika je nešto pozitivnij­a. Kada na jesen ti učenici krenu u novu školsku godinu, bit će ih više nego ih je bilo ove godine u osmom razredu. Veći broj osmaša bilježit će se tako u Zagrebačko­j, Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslavačko­j, Varaždinsk­oj, Primorsko-goranskoj, Požeško-slavonskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Sljedeće godine Hrvatska će tako imati i manji broj učenika petih razreda – ove ih godine nastavu završava 40.281, dok od jeseni u pete razrede kreće 39.317 učenika koji su sada završili četvrti razred osnovne škole.

Upisi još traju

Prateći samo jednu generaciju, primjerice ovogodišnj­e učenike trećih razreda osnovnih škola, Hrvatska nema razloga za slavlje – do kraja ovogodišnj­e školske godine iz sustava su ispisana 393 devetogodi­šnjaka. Slika nije bolja ni među učenicima drugih razreda koji su prošle godine prvi put kročili u obrazovni sustav. Njih od upisa do ovogodišnj­eg kraja školske godine nedostaje čak 488. Koliko će ove jeseni učenika upisati prve razrede osnovnih škola, još nije poznato – upisi nisu završili. Ljetni praznici učenicima osnovnih i srednjih škola trajat će do 4. rujna kada počinje nova školska godina.

Najmanji broj učenika u srednje škole krenut će u Ličkosenjs­koj, Požeškoj i Virovitičk­opodravsko­j županiji

 ??  ?? Sljedeće školske godine hrvatske škole imat će i manje učenika petih razreda u odnosu na ovu godinu
Sljedeće školske godine hrvatske škole imat će i manje učenika petih razreda u odnosu na ovu godinu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia