Večernji list - Hrvatska

Oslobođen zapovjedni­k HVO-a Zdenko Andabak

- (H)

koj kao članicama EU u koje stiže najviše izbjeglica i migranata s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike. Komisijino pokretanje postupka zbog povrede prava Unije može rezultirat­i tužbom protiv tih država pred Sudom EU, pa i sankcijama, no do toga je vrlo daleko, iako mnogi unutar EU pozivaju na sankcije. – Neprihvatl­jivo je da Njemačka primi milijun izbjeglica, a da neke države EU jednostavn­o odbijaju primiti ikoga. U takvom slučaju nužne su sankcije – rekao je bivši talijanski premijer Massimo D’Alema na konferenci­ji u Pragu. No, reakcija iz triju prijavljen­ih zemalja sugerira nepopustlj­ivost. – Smatramo da metode relokacije privlače nove migrantske valove u Europu i da nisu učinkovite – rekao je poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Blaszczak. Mađarski premijer Viktor Orban ponavlja kako neće dopustiti da ga Bruxelles ucjenjuje.

Branit će se na sudu

A češki premijer Bohuslav Sobotka, koji je praktički već u kampanji uoči izbora u studenome, tvrdi da je europski sustav izbjegličk­ih kvota disfunkcio­nalan. – S obzirom na to da se sigurnosna situacija u Europi pogoršava te da sustav kvota ne funkcionir­a, češka vlada neće u tome sudjelovat­i. Spremni smo braniti svoju poziciju u Europskoj uniji i pred nadležnim pravosudni­m institucij­ama – komentirao je Komisijinu prijavu češki premijer Sobotka.

Prvostupan­jsko vijeće Suda BiH oslobodilo je jučer optužbi nekadašnje­g zapovjedni­ka Vojne policije Hrvatskoga vijeća obrane u Livnu Zdenka Andabaka. Andabak je oslobođen optužbi za zločine protiv čovječnost­i zbog nepostojan­ja dokaza.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia