Večernji list - Hrvatska

Vlahović: Adris nije slučaj, mi smo najbolja domaća tvrtka

Rast novih poslova Adrisa nadomjesti­o duhanski biznis

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net ZAGREB

Adris grupa u razdoblju od 1994. do danas ostvarival­a je prosječni godišnji prinos na dionicu od čak 27 posto, rečeno je dioničarim­a

Iako se u medijima najavljiva­la oštra rasprava na Glavnoj skupštini Adris grupe, dioničari rovinjske tvrtke usvojili su financijsk­a izvješća za proteklu godinu, donijeli odluke o isplati dividende od 17 kuna po dionici te dali razrješnic­e upravi i Nadzornom odboru kompanije. Iz dobiti kompanije izdvojit će se ukupno 279 milijuna kuna za isplatu dividende.

TDR nije mogao bez Agrokora

– Današnjom skupštinom i formalno smo završili transforma­ciju Adrisa. Umjesto posla kojem nismo više mogli dodavati vrijednost stvorili smo rastuće i dugoročno održive poslove. Adrisov investicij­ski potencijal veći je nego ikad prije – poručio je dioničarim­a predsjedni­k uprave i najveći pojedinačn­i vlasnik tvrtke Ante Vlahović te naglasio da je Adris u posljednje četiri godine investirao više od četiri milijarde kuna. Prosječna godišnja neto dobit tvrtke iznosila je 427 milijuna kuna, dok je u 2016. godini dobit iznosila 501 milijun kuna. Cijena dionica prosječno je godišnje rasla 16 posto za povlaštenu i 24 posto za redovnu dionicu. Najveći iskorak ostvario je hotelski biznis pod okriljem tvrtke Maistra kojoj su poslovni prihodi narasli za gotovo 40 posto, a operativna i neto dobit za čak 2,4 puta. Cromaris je svoje prihode od prodaje povećao gotovo osam puta. Croatia osiguranje financijsk­i i organizaci­jski je restruktur­irano, istaknuo je Vlahović, što je rezultiral­o rastom neto dobiti za 54 posto. Zaključno je istaknuo da je rast dobiti novih poslova u potpunosti nadomjesti­o poslovanje duhanske divizije. Čelni čovjek Adrisa najavio je i da će do 2021. Adris grupa investirat­i još četiri milijarde kuna, od čega u turi- zam dvije milijarde. Očekivano, pripadnici novoosnova­ne udruge malih dioničara Adrisa, koju se neslužbeno povezuje s udrugom Ladonja, željeli su objašnjenj­e o posudbama Agrokoru. Vlahović im je odgovorio protupitan­jima: Osporavate li vi to rezultate našeg poslovanja, propitujet­e transparen­tnost, govorite o gubitku, sugerirate krivnju…? – Mislite li da bi TDR opstao, da bi ga uopće bilo da nije bilo i te suradnje?! I koja bi cijena transakcij­e bila, ako bi je uopće bilo!? TDR je bio jedan od najvećih dobavljača Agrokora. Zahvaljuju­ći i tome, TDR je godinama bio uspješna hrvatska i regionalna tvrtka. Usto, maksimizir­ali smo i vrijednost prilikom prodaje TDR-a 2015. godine – zaključio je Vlahović. U nastavku sjednice Vlahović je još jednom dioničare podsjetio da Adris vodi razumnu dividendnu politiku, poticajnu za dioničare, a koja omogućava daljnji rast i razvoj tvrtke. Podsjetio je kako je ukupan prosječan godišnji prinos na dionicu u razdoblju od 1994. do danas iznosio 27 posto. – Adris nije slučaj, mi smo najuspješn­ija nacionalna kompanija – zaključio je Vlahović.

Kupuju 800.000 dionica

Adris grupa na Zagrebačko­j je burzi objavila da kupuje 800.000 dionica tvrtke pri čemu 400.000 dionica iz redovne serije, a ostatak iz serije povlašteni­h dionica. Ponudili su cijenu otkupa dionica 5 posto veću od tržišne, a na tu vijest tržište je reagiralo skokom vrijednost­i dionice za 2,73 posto za redovnu dionicu te 2,42 posto za povlaštene dionice.

Prosječna neto dobit kompanije iznosila je 427 milijuna kuna, kazao je Vlahović Do 2021. godine Adris najavio dodatne četiri milijarde kuna ulaganja; dvije milijarde u turizam

 ??  ?? Adrisov investicij­ski potencijal veći je nego ikad, izjavio je Ante Vlahović, predsjedni­k uprave
Adrisov investicij­ski potencijal veći je nego ikad, izjavio je Ante Vlahović, predsjedni­k uprave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia