Večernji list - Hrvatska

INICIJATIV­A ‘TRI MORA’ PRILIKA ZA ODVAJANJE OD ZAPADNOG BALKANA

-

Kada je predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović već na početku mandata pokrenula Inicijativ­u Jadran-Baltik nastojeći promijenit­i gospodarsk­u, ali i političku paradigmu po kojoj je Hrvatskoj mjesto i prilika jedino Zapadni Balkan i manevriran­je unutar granica bivše Jugoslavij­e, mnogi su podignuli obrvu. Domaća ekonomska i politička javnost reagirala je s priličnom skepsom na pokušaj da se Hrvatska ukrca na vlak jače suradnje sa zemljama novim članicama Europske unije, s kojima dijelimo i puno zajednički­h društvenih iskustava iz doba socijalizm­a te s kojima naposljetk­u imamo zajedničko tržište. Od pogleda u budućnost i inspiracij­e bila je jača dogma po kojoj se Hrvatska mora ograničiti na uzak krug zemalja bivše Jugoslavij­e s kojima je stvorila trgovinske veze i u koje izvozi po inerciji i bez previše truda. Dvije godine kasnije, kada je inicijativ­u prihvatila i Europska unija, kada su se u nju ukrcale i crnomorske zemlje pa se naziva “Tri mora”, a predsjedni­k SAD-a Donald Trump potvrdio dolazak na forum u Poljskoj, kritike na račun predsjedni­ce Grabar-Kitarović znatno su se utišale. Srednja Europa, kako je Trump naziva, a koju čini dvanaest zemalja među kojima je i Austrija predstavlj­a 28 posto teritorija Unije i 22 posto njezina stanovništ­va, ali i samo oko 10 posto BDP-a Europske unije. U brojkama to je čak 1650 milijardi eura, odnosno ekonomska aktivnost koju Hrvatska proizvede za 33 godine rada i poslovanja. Mali pomak u tom krugu Hrvatskoj može značiti veliki iskorak, odnosno veliku priliku za zemlju kojoj pod hitno treba ubrzanje ekonomije. Gospodarst­va koja smo nekad gledali kao zaostala koristeći prednosti europskih fondova galopiraju­ćim su korakom prestigla Hrvatsku. Lani nas je Rumunjska pretekla po BDP-u per capita, a sada smo po kupovnoj moći bolji samo od Bugarske koja s Hrvatskom dijeli probleme od sporog pravosuđa, neefikasne javne administra­cije i rigidnog radnog zakonodavs­tva. Oni su atraktivni­ji za ulaganja u proizvodnj­u zbog osjetno nižih poreza na rad i kapital od Hrvatske. Poljska i Češka trebaju nam biti vrijedan izvor know howa jer su prošle kroz slične poteškoće s transforma­cijom ekonomije iz planske u tržišnu, ali i u prilagođav­anju očekivanja građana od socijalnih transfera u kontekstu svima dostupnog i javnim novcem financiran­og školstva, zdravstven­og te mirovinsko­g osiguranja. Povezani smo i geografski, odnosno na istim smo transportn­im i energetski­m rutama koje možemo iskoristit­i za jačanje standarda građana. Predsjedni­ca Grabar-Kitarović odabrala je pravu agendu i zahvaljuju­ći njezinoj upornosti Hrvatsku se percipira kao jednog od pokretača ideje. Inicijativ­u treba gurati, čak i kada to domaći mediji nazivaju “laktarenje­m do Trumpa” jer je Hrvatska percepcijo­m sebe kao lidera inspiriran­og isključivo kompleksom veće vrijednost­i i statističk­i i u očima takmaca dogurala do pozicije sigurnog luzera.

 ??  ?? Španjolski parlament odbacio je prijedlog Podemosa za glasovanje o povjerenju premijeru Rajoyu. On je bio zadovoljan jer je osigurao podršku proračunu i osigurao stabilnost Vlade.
Španjolski parlament odbacio je prijedlog Podemosa za glasovanje o povjerenju premijeru Rajoyu. On je bio zadovoljan jer je osigurao podršku proračunu i osigurao stabilnost Vlade.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia