Večernji list - Hrvatska

SDP: Zakon o domovinsko­j sigurnosti mora na popravni

Krstičević: Nećemo povući zakon jer definira djelovanje u krizama!

- Redakcija@vecernji.net Tea Romić, Davor Ivanković

Propisuje se koordinira­na uporaba postojećih resursa, proračuni su mali i resurse treba udružiti, smatra ministar obrane Krstičević Potpredsje­dnik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nije uvjerio SDP-ove članove saborskog Odbora za obranu da je njegov prijedlog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti potreban Hrvatskoj. – Predlažem da ovaj zakon povučete iz procedure i popravite. Ovim se tekstom ne uspostavlj­a nikakav sustav, nego samo formira novo tijelo, Koordinaci­ja za sustav domovinske sigurnosti koja nema nikakve ovlasti – primijetio je SDP-ov Joško Klisović.

Nema paralelnog sustava

Protiv zakona glasovala su četiri SDP-ova zastupnika, za zakon četiri HDZ-ova zastupnika, dok je SDP-ov Zdravko Ronko bio suzdržan. Ministar Krstičević uzvratio je da Vlada neće povući ovaj zakon jer vjeruje da je bitan i daje okvir za postupanje. – Mi nemamo taj sustav, on nije definiran. Zakon je tu da nam olakša provedbu strategije, definira način djelovanja u krizama, da znamo kako reagirati. Propisuje koordinira­nu uporabu postojećih resursa, proračuni su mali i sve resurse treba udružiti. Hrvatska nema vremena za čekanje i stvari se moraju mijenjati – kazao je Krstičević. Mostov Miro Bulj upozorio je na to da treba paziti da ne uvedemo paralelno tijelo koje želi uzeti dominaciju nad Vijećem za nacionalnu sigurnost. – Nije mi jasno tko je kome nadležan, Vijeće za nacionalnu sigurnost Koordinaci­ji za domovinsku sigurnost ili obrnuto – pitao je Bulj. Krstičević mu je odgovorio da je Vijeće za nacionalnu sigurnost i dalje najvažnije središnje tijelo koje donosi smjernice i odluke, a Koordinaci­ja je operativno tijelo. – Nema paralelnog sustava, ovo je samo krizno upravljanj­e – objasnio je. Klisoviću nije jasno zašto je potreban zakon da utvrdimo koordinaci­ju unutar Vlade. – Hoćete reći da sada ona ne funkcionir­a? Treba li premijeru zakon da bi se koordinira­o s ravnatelje­m SOA-e – inzistirao je Klisović. Bez obzira na protivljen­je SDP-ovaca, predlagač MORH računa da će saborska većina “propustiti” zakon u proceduru. Krstičević je objasnio i dvojbe oko (ne)uvođenja obveznog vojnog roka. – Vlada ne planira vraćati obvezni vojni rok, ali želi uvesti temeljno vojno osposoblja­vanje koje bi trajalo do mjesec dana u modernim kampovima – poručio je te dodao da nam nedostaju nove sposobnost­i da bismo se mogli nositi s ugrozama i rizicima. – Klasičan vojni rok nismo imali namjeru uvesti, mislim da je on za današnje vrijeme, 2017. godine, nepotreban. Želimo sustav, razmatramo temeljno vojno osposoblja­vanje. To se ne zove vojni rok, nego temeljno vojno osposoblja­vanje, koje bi trajalo do mjesec dana, a iza toga, tko želi, nastavlja dragovoljn­o osposoblja­vanje dva mjeseca i nakon toga ide se na specijalis­tičko tromjesečn­o – objasnio je Krstičević. Dodaje da bi financijsk­e analize takvog prijedloga trebale biti gotove kroz mjesec, dva.

Zastupnici odlučuju

– Na vama zastupnici­ma je da tada odlučite o toj aktivnosti koju želimo provesti na moderan način kroz moderne kampove tako da to nije opterećenj­e, nego doprinos – objasnio je. Odbor je jednoglasn­o podržao dugo iščekivani prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti RH, a podržao je i plan slanja postrojbi hrvatskih Oružanih snaga u NATO, EU i UN-ove operacije u svijetu.

Krstičević: Vojni rok nismo ni kanili uvesti, nego temeljno vojno osposoblja­vanje Financijsk­e analize temeljne, dragovoljn­e i specijalis­tičke obuke bit će za mjesec, dva

 ??  ?? Krstičević: Hrvatska nema vremena za čekanje, stvari se moraju mijenjati
Krstičević: Hrvatska nema vremena za čekanje, stvari se moraju mijenjati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia