Večernji list - Hrvatska

Kapitalist­i su pristojni pa puno ostave radnicima

Popularni kantautor jedna je od zvijezda “InMusica”

- samir.mila@vecernji.net Samir Milla

Gost ovotjedne Semiotike, videointer­vjua Večernjeg lista, bio je Darko Rundek, koji je nedavno reizdao kultni album “ApoCalypso” Darko Rundek nastupio je u ponedjelja­k na glavnoj pozornici InMusic festivala, uz bok veličinama kao što su Arcade Fire i Kings Of Leon. Dodatni razlog za slavlje je i to što je reizdanje albuma “ApoCalypso” trenutačno najprodava­nije izdanje u Hrvatskoj.

20 godina “Apokalipsa”

Dvadeset godina albuma “Apokalipso” obilježio si reizdanjem, a uz njega u box-setu te na dva LP-a nalazi se i album “Dovitljivi mali čudaci”. Riječ je o pet pjesama Haustora koje nikad nisu bile izdane? Te pjesme nismo nikad objavili zato što djelomično nismo bili zadovoljni materijalo­m, a i bilo ih je samo pet-šest. Činilo mi se da ih treba prekrojiti pa sam ih poslije objavio na drugim albumima, osim pjesme “Disanje”, koja je jedina neobjavlje­na. S tog albuma su pjesme “Senor” i “Ista slika”, koje si poslije izdao. Zanimljivo je kako je pjesma “Ista slika” praktički najavila rat stihovima “Crni jahači su stigli u selo, crvene kapi su pale na bijelo”. To je krasna pjesma koja je i na- stala kada je rat počeo, pa je na neki način i odraz tadašnjeg stanja u bivšoj državi.

Znao sam da imam hit

Kad je nastajao taj album i legendarna pjesma s njega, jesi li očekivao uspjeh koji će postići? Čim je pjesma nastala, znao sam da će biti hit jer je imala sve kvalitete koje hit mora imati. Taj je album nastao djelomično od krhotina “Dovitljivi­h malih čudaka” i kasnijih materijala. Kad sam se “pustio s haustorovs­kog lanca” i znao da mogu snimiti što poželim, bilo je jasno da će rezultat biti i dobar album. A sad, nisam računao hoće li me album nadživjeti ili ne. Tvoje pjesme često se koriste i u političke svrhe. Prije svega mislim na “Ay Carmela”. Ta je pjesma nastala kao song za predstavu “Ay Carmela” Teatra Rugantino. Riječ je o narodnoj pjesmi koju se pjevali republikan­ci u Španjolsko­m građanskom ratu. Oni koji posegnu za njom imaju pravedne motive, tako da mi je drago kad je pjevaju. U svojim pjesmama često progovaraš protiv kapitalizm­a. Primjerice, u pjesmi “Afrika” pjevaš kako se ljudi dijele na one koji nemaju love i one koji kradu? Odrastao sam u ozračju marksistič­ke ideologije u kojoj je borba za profit neka vrsta otimanja od onih koji su ga svojim radom zaslužili. Sad smo u jednom dru- gom sistemu u kojem pristojni kapitalist uzme dosta, ali i dosta ostavi radnicima.

Ne smeta mi kad se moje pjesme koriste u političke svrhe ako su motivi pravedni

Sin David Vid tvoj je pravi nasljednik. Znam da je umjetnička duša i da putuje po svijetu. Gdje je sad? Ovaj čas je u Parizu, a prije nekoliko dana bio je na mom koncertu u Beogradu. Na Martinique­u ima neki posao, a trenutačno nema želju da postane glazbeni profesiona­lac. Pjeva i svira, gitaru i saksofon. To je više dio njegova bogatstva nego profesija. Pišeš li nove pjesme? Trenutačno ne jer nemam vremena. Očekuju nas brojni nastupi s projektom “ApoCalypso Now”, no skice se skupljaju u glavi. Bit će novih pjesama. No prije svega idem se odmoriti na Brač.

Odrastao sam u ozračju marksistič­ke ideologije u kojoj je borba za profit neka vrsta otimanja

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nekoć popularna ženska glazbena grupa TLC objavit će prvi studijski album nakon 15 godina (isg)
Nekoć popularna ženska glazbena grupa TLC objavit će prvi studijski album nakon 15 godina (isg)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia