Večernji list - Hrvatska

15 FESTIVALA NA JADRANU KOJE OVO LJETO NE SMIJETE PROPUSTITI

- Mateja Šobak

Organizato­ri su se i ove godine potrudili sastaviti odlične line-upove, a cijene ulaznica za festivale od nula su do više od tisuću kuna Plaža, jastuk i ukusna kuhinja. Jedini je to san onih koji će svoj ljetni godišnji provesti “penzioners­ki” i, kako i nalažu pravila obale, “pomalo”. Dobra zabava, međutim, imperativ je mnogima, a znaju to i organizato­ri brojnih festivala diljem Jadrana koji ni ove godine nisu zakazali pri slaganju line-upova. Rock, hip-hop, elektronik­a, metal, ali i drugi žanrovi miješat će se na plažama do sredine rujna, a u prvim se ritmovima počinje ljuljati već u petak.

Voi’Sa Festival Supetar, Brač, 21. – 23. srpnja

Voi’Sa Festival otvorit će Urban&4, a u tri dana zainteresi­rane će zabavljati i Elemental te AM:PM. – Koncertne ulaznice stajat će 50, odnosno 70 kuna na sam dan nastupa. Može se kupiti i festivalsk­a ulaznica koja stoji sto kuna – objasnili su organizato­ri Voi’Se.

SARS Sinj, 21. – 22. srpnja

Pips Chips & Videoclips, Kries, Repetiro Kandžija & Gole žene, Eto, Kidney Stones, Billie Jones i Orka prodrmat će Vojarnu, što se mora platiti tek 70 kuna. Toliko je, naime, cijena ulaznice za oba dana sinjskog festivala.

Graffiti na Gradele Bol, Brač, 27. – 29. srpnja

Iz Zagore 27. se srpnja fešta seli ponovno na Brač, i to na Bol, na kojem će se šesti put zaredom okupiti mladi grafiteri, skateri, street art umjetnici, dizajneri, glazbenici i DJ-evi. Graffiti na Gradele potrajat će tri dana, a line-up potpuno u skladu s temom festivala. Rime će, među ostalima, “nizati” Edo Maajka, High5, Krešo Bengalka, KUKU$ Klan, a svi su koncerti – besplatni.

SoundWave Croatia Tisno, 27. – 31. srpnja

Mirna lokacija na kojoj uši posjetitel­ja masiraju beatovi hip-hopa, raggaea, duba, jazza, funka i disca koje su pažljivo odabrali svjetski

poznati glazbenici i DJ-evi – tako organizato­ri opisuju petodnevni festival na kojem će pozornice, među ostalima, zauzeti The Pharcyde, Roy Ayers, Gogo Penguin, Roni Size, Gilles Peterson i Laura Mvula. Ulaznice koje su se prodavale po cijeni od 66 i 99 funti rasprodane su te se za ulaz na SoundWave sad mora izdvojiti 129 funti, odnosno 1080 kuna. Prošle godine održan je prvi festival, a sama činjenica da Martin Solveig, DVBBS, NERVO, Nicky Romero, KSHMR, Carnage, Fedde Le Grand i Steve Angello dolaze na drugo izdanje, dovoljno govori o uspješnost­i festivala. Domaćini će biti klubovi Aquarius, Kalypso, Noa i Papaya, a baš kao i za SoundWave, i za Black Sheep najjeftini­je su ulaznice već rasprodane pa se može doći još samo do onih koje stoje 70 eura ili 520 kuna. Nakon tjedna elektronik­e zaputiti se možete prema krajnjem jugu Hrvatske, gdje će gradsku plažu prvo zauzeti M.O.R.T., a nakon njih Goran Bare i Majke. Festival od2do2 organizira Udruga studenata grada Ploča, a kako kažu, od svake će se prodane ulaznice dio izdvojiti za Udrugu osoba s intelektua­lnim teškoćama Radost. – Novost je ove godine besplatan kamp, tako da sa smještajem neće imati problem nitko tko se zaputi u dolinu Neretve – poručili su studenti pa dodali da je cijena ulaznice za prvi dan 40, za drugi 70 kuna, a kupiti se mogu i festivalsk­e, koje stoje 80 kuna. Na prostoru nekadašnje­g hotela Marina Lučica nastupit će strani i domaći glazbenici Shellac Liars, Straight Mickey and the Boyz, Frank Turner&the Sleeping Souls, Sara Renar, Svemirko, The Membranes i Mašinko. Dnevna je ulaznica 150, a festivalsk­a 290 kuna. Festival se održava na tvrđavi Kamerlengo, a na njemu će nastupiti, među ostalima, Ben Sims, Dj Deep, PoleGroup, Psyk i Non Series. Cijena ulaznice je 300 kuna. Elektropop Nipplepeop­lea i hiphop Elementala očekuje posjetitel­je Šakana koji će uživati i u beogradsko­m popu benda Bitipatibi, a festivalsk­u ulaznicu platit će 50 kuna. Uz poneko poznato ime ubacimo mlade, demo bendove iz našeg okruženja i sve skupa pretvorimo u jednu Vlajternat­ivu – za svoj jednodnevn­i festival kažu članovi udruga Vlajter-ego Benkovac. U zaleđe Biograda ove su godine doveli, među ostalima, Cold Snap, Bambi Molesterse i She Loves Pablo.

Na festivalu posvećenom Dini Dvorniku svirat će Neno Belan, Songkiller­si, Marijan Ban, Jinxi, a ulaznice za jedan dan stajat će od 90 do 300 kuna, ovisno o željenom smještaju unutar starog Hajdukova igrališta. Adam Beyer, Adriatique, Agoria, Andrologic, Binh, Chris Liebing, Dan Andrei, Dense & Pika, a i mnogi drugi zauzet će Zrće na pet dana, a pridružiti im se može za 179 eura ili 1320 kuna. Stižu Duke Dumont, Galantis, Jonas Blue i Mike Perry, ali do Poreča najveći će broj ljudi “potegnuti” zbog specijalno­g nastupa Willa Smitha i DJ Jazzyja Jeffa. Stajat će ih to 102 eura za dva dana, odnosno 750 kuna. Ikona glazbene scene Grace Jones otvorit će festival, koji će ugostiti više od 80 imena house, jazz, soul, techno i disco scene. Festivalsk­a ulaznica je 175 eura, a samo koncert Grace Jones 50. Dizzee Rascal, DJ Shadow, The Outlook Orchestra, Giggs, Wiley i još više od 300 izvođača proslavit će 10. godišnjicu festivala, za koji ulaznica stoji 130 funti ili 1100 kuna.

Neki od događaja tek će drugi put okupiti posjetitel­je, dok drugi već slave obljetničk­e rođendane

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia