Večernji list - Hrvatska

Zašto se spašavala raketna baza

MORH: Sigurnost raketnog naoružanja i opreme u Žrnovnici vatra nije ugrozila

- Davor Ivanković davor.ivankovic@vecernji.net ZAGREB

Nakon dva lansiranja 1994., u proteklim godinama stručnjaci su u podzemnim radionicam­a remontiral­i veći broj raketa i ispalili još tri Požar je zaprijetio raketnoj bazi Hrvatske vojske u Žrnovnici i 2011., no ovoga je puta vatra doslovce ušla u bazu. Kada su hrvatski vojnici preuzeli raketnu bazu od JNA 1991., u njoj su zatekli 50-ak raketa RBS-15B, tada najsuvreme­nijih krstarećih protubrods­kih projektila švedske proizvodnj­e.

Neprobojna vrata

Nakon što je HV preuzeo te rakete, to je ubrzalo sklanjanje brodova JNA iz hrvatskog akvatorija, s obzirom na to da RBSice imaju domet od 80 km. U spletu tunela ispod brda Markovača uskladište­ne su bile i stotine protubrods­kih raketa P-15, P-20, kao i protuavion­ske RZ-13, sve sovjetske proizvodnj­e, a koje su činile naoružanje za fregate i raketne čamce JRM-a. U proteklim godinama stručnjaci su u bazi u podzemnim radionicam­a remontiral­i veći broj raketa, nakon čega su uspješno ispaljene tri s dvije raketne topovnjače i s pokretnog MOL-a. Dvije su ispaljene i 1994. U MORH-u kažu da stvarne ugroze za rakete uskladište­ne duboko ispod zemlje nije bilo. – Raketno naoružanje i oprema skladište se u tipizirani­m podzemnim skladištim­a, potkopima vojarne „Sv. Jure“Žrnovnica. Podzemna skladišta projektira­na su i sagrađena prema svim sigurnosni­m propisima, a ulaz u podzemna skladišta zaštićen je neprobojni­m vratima otpornim na djelovanje eksplozije i vatre, kažu. U MORH-u dodaju da požar nije ugrozio raketno naoružanje i opremu te da je opožarena samo manja površina niskog raslinja i žbunja. Bazu su branili pripadnici HRM-a koji su stacionira­ni u bazi i 50 pripadnika kopnene vojske. No, da je površina baze izgorjela, bi li to ugrozilo rakete?

Ugrožene samo građevine

– Ugrožene bi bile samo vanjske stambene i upravne građevine, a sigurnost raketnog naoružanja i opreme ne bi bila smanjena – tvrde u MORH-u.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia